kako kaznujete svoje otroke
Dragi fotr, ni kaj mislim, da ste s svojimi parimi stavki pokazali kako nezreli ste prav vi. V mislih si vas predstavljam, kako stojite pred vašimi otroci s šibo v roki, pridete iz službe, pa se pred vami vse skrije. Žena trepeta pred vami, vi pa zadovoljno udarite po mizi in zahtevate , da se vas postreže. Ko pa greste po mestu s svojo družino s ponosno dvignjeno glavo želite pokazati svetu kako imate vse pod kontrolo. Blamaža !
Žalostno, da ste me uspeli razkuriti.
Lea
Meni se zdi tole, kot da bi imel otrok tam 10 -15 let, a se vam ne zdi, da pretiravate s temi obveznostmi???? Saj otrok še v šolo ne gre, oprostite, ampak meni se to zdi pretiravanje, in ne glede na to da je otrok “žalosten” ko ne gre na te dejavnosti, prva leta je otroku mesto doma pri starših in to čimveč, kasneje bo pa še čas za vse to pa še za kaj.
Mamice, oglasite se in povejte svoje mnenje. Jaz imam punčko staro 5 let ki je v vrtcu do 16 ure in potem nam ostane samo 4 urce, od tega odpade urca ali dve za tekoče obveznosti, (sem samohranilka) in kaj če bi jo še kam peljala, ne bi se že sedaj videvale čisto nič.
lp
Živjo, Nives, mojo hčerko rutina pač dolgočasi, zato ji je tudi v vrtcu pogosto dolgčas – prav oživi šele tedaj, ko se kaj dogaja – obisk predstave, gasilcev, policistov, izlet….Strinjam se s teboj, da so otroci še majhni, ker pa poznam svojo hčerko vem, da potrebuje uro telovadbe in plesa na teden in sem mnenja, da dejavnosti -angleščina, pevske vaje itd. v vrtcu nekaterim otrokom pomenijo zelo dobrodošlo prekinitev včasih dolgočasnega vsakdana. Otroci so različni, njihove potrebe tudi, nikakor pa nisem mnenja, da je prvih nekaj let otrokovo mesto samo ob starših, pa čeprav se z mojo deklico zares veliko ukvarjam – gospodinjstvo pa zato prestavim na čas, ko ona spi….
Lp, Ali
Zdravo Ali!
Tudi moja hčera je bila “žrtev” raznih pretepov in trpinčenj nekega fanta iz vrtca pa tudi starejšega brata, ki ji je rad dokazoval, da je fant in močnejši i.t.d.
Je sicer zelo pridna in ubogljiva, vendar smo ji dopovedali, da se bo pač morala braniti sama in to pomeni, da mora znati udariti nazaj. Torej, svetujem ti, da svojo deklico (čeprav je punca) ne crtljate in jo pomilujete, ampak ji dopovejte, da braniti se in udariti nazaj ni nekaj slabega, pretepaškega in divjaškega, ampak nekaj pozitivnega. Peljite deklico v naravo in naj tam preizkuša svojo moč, naj se zdivja na igrišču z žogo in naj si nabere predvsem zaupanja vase. Bodite prepričani, da če se bo zravsala, bo posredovala vzgojiteljica, daklice, ki se brani pa ne bo nihče obsojal. Moji hčeri je v veliki meri uspelo, s fantom, ki ji je pa nagajal pa sta bila proti koncu celo zelo dobra prijatelja.
LP Jack
Zdravo,
ne vem, ne strinjam se s tabo, otroci pri teh letih ne poznajo dolgčasa, vsaj po moje ne, saj otkrivajo novi svet……….
Po drugi strani, mislim, da je za otroke do šestega, sedmega leta starosti najboljše da se jim MI starši posvetimo, da jih MI naučimo angleščine, da jih MI naučimo plesnih korakov, pa ne zato ker to moramo ampak zato da so otroci z nami, da uživajo v svojem otroštvu z NAMI vred, kasneje, ko odrastejo se bodo že sami odločali kako in kaj. V teh letih se navežejo ta pravi stiki s starši, in če sebe gledam, prihajam domov ob 4 popoldne in si niti slučajno ne predstavljam da te boge 4 urice ki nam ostanejo za druženje odtrgam otroku. Seveda, otrok rabi tudi družbo, ampak naj to ne bodo obveznosti, midve greva in v gledališče in na igrišče z drugimi otroci, ampak skupaj, ne puščam jo na raznoraznih tečajih (ki mimogrede niti niso tako poceni).
Ravno te dni smo imeli 1. roditeljski sestanek za malo šolo. In veste, kje se je zatikalo? Vsi starši so trdili, kako niso za to da se otroci vključijo v program Bralne značke in program Knjigobube obenem ker da je to preveč, in da oni že nimajo časa da jim berejo pravljice??? Ko pa je vzgojiteljica ponudila dodatne dejavnosti za otroke (angleščino, računalništvo, plesne urice, plavanje, – seveda, vse popoldne in vse proti plačilu) je veliko staršev planilo po prospekte, in udarili debato na temo teh dodatnih dejavnosti!!! Komentar ni potreben.
Kljub modernizaciji, kljub vsem dosežkom novega časa, roditeljska roka in roditeljska prisotnost, sta po mojem mnenju najboljša dodatna dejavnost za otroke. Naredimo jim prva leta otroštva brezskrbna in lepa, ostalo jim bo veliko bolj v spominu naše druženje kot angleški tečaj!!!
To gre samo tistim taambicioznim mamicam!!!!
pa lep vikend
POZDRAVLJENA!
TUDI SAMA SEM SE VEČKRAT SPRAŠEVALA, KAKO KAZNOVATI SVOJEGA OTROKA. NAJVEČKRAT JE BILA REŠITEV ENA PO RITI.
DANES SEM DRUGAČNEGA MNENJA.ENA PO RITI JE BILA DOBRA ZA MENE,
KER SI NISEM DRUGEGA DOMISLILA IN SEM IMELA PREMALO POTRPLJENJA.
TVOJA HČI TE ZELO DOBRO POZNA, IN VE, DA TE LAHKO “IZSILJUJE”.
V VAJINIH SPORIH VEDNO ZMAGA.
MOGOČE NE BO PRIJETNO SLIŠATI, AMPAK SPREMENITI SE BOŠ MORALA TI, IN NE TVOJA HČI, KAJTI ONA SE ODZIVA ČISTO NORMALNO IN NARAVNO.
SEBE BOŠ MORALA PRISILITI, DA JI BOŠ ZNALA REČI NE, IN TA NE
MORA POTEM TUDI OSTATI NE. V IZJEMNIH PRIMERIH SE LAHKO IZMOTAŠ
IN REČEŠ, DA SI SE ZMOTILA IN POTEM SVOJ NE PREKLIČEŠ.
VEDETI MORAŠ, DA OTROCI POTREBUJEJO JASNO ZAČRTANE MEJE
IN MORAMO JIM JASNO DATI VEDETI, KJE JE NJIHOVA MEJA, KAJ SMEJO IN ČESA NE. V TEH MEJAH SE POČUTIJO VARNE.
V SKRAJNIH PRIMERIH PA SE ZATEČI K TISTEMU: JOJ TEGA PA OČKA NE BO DOVOLIL, IN JE BOLJE DA TEGA NE STORIŠ.
KAR SE PA NJENEGA JOKA TIČE:VE S ČIM BO UVELJAVILA SVOJO ŽELJO,
IN TE TAKO PRELISIČI IN VZBUJA OBČUTEK KRIVDE V TEBI.
NE ŽELIM TI REČI, DA JE TVOJA DEKLICA MALI ZMAJ, ZNA TE LE SPRETNO
OVITI OKOLI PRSTA, ZAKAR IMAŠ NAJVEČ ZASLUG RAVNO TI.
KO BO SPOZNALA, DA SE SPREMINJAŠ, BOŠ VIDELA , DA SE BO TUDI ONA.
ENA PO RITI – TA PA NAJ OSTANE LEPO V GLAVI.
ZATO MISLIM , DA BOŠ POTREBOVALA EDINO LE VELIKO POTRPLENJA.
LEP POZDRAV! J.T.
lea je pisal/pisala:
>
> Rada bi vas vprašala, kako se vi razumete s svojimi otroki,
> kako jih umirite, kako jih kaznujete ?
>
> Sama imam s svojo 4 letno punčko velike probleme, pa ne zato,
> da bi bil kakšen hiperaktiven otrok al pa zelo poreden. Ne,
> zelo je brihtna in za svoja leta ve še preveč. Problem imam
> sama s seboj, saj sem zelo popustljiva predvsem pa do svojega
> otroka, saj ga zelo ljubim in zaradi te velike ljubezni ne
> znam dvigniti glasu ali pa jo udariti. Ne rečem, da jo nisem
> nikoli udarila po ritiki, ampak zato je res morala biti
> velika stvari, seveda sva pol obe jokale, vsaka v svoji sobi.
> No nekaj sem le znala, nisem ji nikoli pokazala, da mi je
> žal, da sem jo skregala.
>
> Zato pa me sedaj vse to tepe po glavi – ne dobesedno, vendar
> me nič ne uboga, moja beseda nič ne velja. Ko jo hočem
> kaznovati npr. jo pošljem v svojo sobo, mi reče NE. Ko sva
> kje na obisku, me izsiljuje, od mene zahteva vse kar od očeta
> ne more dobiti. Moram povedati, da se tako obnaša le do mene,
> očeta se pa precej boji. On je od samega začetka bil strožji,
> ni popustil, če ji je kaj rekel, od tega ni odstopal, pa
> magari se je pol še pol ure drla. Mene pa so njene solze tako
> bolele, da se mi je srce paralo, večkrat sem jo tudi na
> skrivaj objela in jo potolažila in zavedam se, da sem delala
> s tem samo sebi škodo. Več let nisem mogla zanostiti, ko pa
> sem jo končno rodila, sem jo res nosila kot kraljico. Vse je
> v trenutku dobila, nikoli jokala predolgo, no saj bom še kaj
> povedala, toda še prej me zanimajo vaša mnenja.
>
> Upam, da mi boste lahko pomagale…
>
> Lea
Živijo, Nives, pri nas v mali šoli so v program Palček bralček vključeni prav vsi otroci iz skupine – in lansko leto so ga vsi končali že v januarju….
Angleščina, plesne urice in pevski zborček se izvajajo v vrtcu po koncu rednega programa – po 13. uri – moji hčeri (in ne meni) je pač bolj všeč, da hodi tja, kot da bi – po njenih besedah – samo tulila, vreščala in letala okrog. Očitno je deklica taka, da potrebuje usmerjeno dogajanje.Tudi taki otroci so…
K telovadbi in plesnim vajam pa je ne vozim, ker se ne želim z njo ukvarjati, ampak ker mala to hoče – najprej sva telovadili skupaj, zdaj je pa med cicibankami in uživa, da kar težko verjameš…
Še vedno ji vsak dan prebiram pravljice, se z njo igram z lego kockami, izdelujeva predmete iz papirja, lesa, predmetov iz narave, obiskujeva lutkovne in gledališke predstave, kolesariva, hodiva plavat – mislim, da je vse v organizaciji…
In ne, Nives, nisem ambiciozna, nimam nekih bolnih neizpolnjenih želja in pričakovanj za svojo hčerko, vse kar ji želim je le, da bi bila srečna – in menim, da – sodeč po njenih žarečh temnih očeh – je!
Lp, Ali
Za me,
ah, ah, kako se hitro počutiš prizadeto! Preberi še enkrat, nikjer ne piše, da mislim, da si “bolno” ambiciozna, kvečjemu izražam svoje mnenje………..
Še vedno vztrajam na mnenju, da ni treba otroka že sedaj navajat na obveznosti, stres, urnike, še je čas za to! Naj dodam še to, mogoče se otrok v ponudbi tako velikega števila dodatnih dejavnosti, ko mu ostane eno prosto popoldne enostavno ne znajde več, pa je to tudi lahko narobe!!?? Ne vem, vsak naj presodi po svoje
pa uživaj,
Hvala za želje, zaenkrat moram reči da res uživava. Petra mi pa vseeno, ne glede na to, da ne gre na nobene dejavnosti, očita da sem premalo z njo, kaj pa šele če bi jo kam peljala. Mislim, da sem se pravilno odločila, sicer pa vsak za se ve kaj je prav. Moti pa me, da je to (poudarjam moje osebno mnenje) samo modna muha in nič več. S tem se strinjajo tudi psihologi in pedijatri, tisti pač s katerimi sem govorila o tej temi.
Malo starinskega, počasnega ritma, vsi pogrešamo, mar ne????
pa lep pozdrav, (v zadnjem času imam ogromno dela v službi, tako da samo občasno uspem odpreti te strani)
Sma mislim, da si vsi želimo, da bi bili naši otroci srečni. Nives ima gotovo prav, da so starši pretežno premalo časa s svojimi otroki in da ga z njimi premalo kvalitetno preživljajo, zato svoje otroke pogosto pošljejo k kakim dejavnostim, da si tako oprejo svojo vest.
Res pa je tudi, da če otok v določenih dejavnostih uživa, ne vidim razloga, da mu ne bi nečesa omogočili, če imamo možnost. Če se vse dogaja v času vrtčevskega časa, kot pravi Ali, pa še toliko bolje. Sicer pa mnogo ljudi ne dela ravno do štirih in so lahko s svojim otrokom že ob enih, dveh… pa je prav, da se srečujejo šeš z vrstniki. Ples se meni nikakor ne zdi modna muha, ali pa npr. glasbena šola. Res, da lahko otroku pojemo že od rojstva, mu vrtimo kasete, smo Z NJIM, vendar če nimamo glasbene izobrazbe, ga npr. prikrajšamo za glasbeno izobrazbo, kakor so mene, ker me niso dali v galsbeno šolo. Danes pojem v zborih, sem notni analfabet in bi gotovo študirala glasbo, če bi bila imela podlago. Tudi sama si želim, da bi bil moj otrok srečen, zdaj je še dojenček, posvečamo se mu z vsem srcem, ko bo pokazal kak interes za karkoli, se bomo potrudili, da ga bomo spodbujali in mu stali ob strani…
Lep pozdrav, Anita
Pri nas gre vedno po istem kopitu, proces kaznovanja je namenjen temu, da se otrok naući, da nekaterih stvari ne sme početi, in da ve, za kaj je kazen prišla. Jaz osebno imam travmo iz otroštva, ko neštetokrat nisem vedel, zakaj sem bil kaznovan, zato prav fanatično skrbim, da se mojemu otroku to nikoli ne bi zgodilo.
Če otrok dela kaj, kar ni prav, ga najprej opozorimo, mu poskušamo razložiti, zakaj to ni prav. Če to dela še naprej, mu pojasnimo, da bo sledila kazen. Na tej točki se ponavadi ustavim in se z otrokom pogovorim, pojasnim mu, da je njegovo početje tako napačno in škodljivo, da ga moramo preprečevati s kaznijo. Če to počne še naprej, je kaznovan. Kazen je ponavadi nekaj minut stanja v kotu v kopalnici. Nikoli ni fizičnih kazni. Ob koncu kazni vedno sledi pogovor o tem, kaj je naredil in zakaj je to škodljivo. Nikoli se ne zgodi, da bi ga kar tako izpustili iz kaznovalnega kota brez pogovora. Po koncu kazni ga poskušamo prepričati, da se opraviči, če je škodoval ali žalil kakšno osebo, ali pa da pospravi oziroma vsak pomaga pospraviti svinjarijo, ki jo je naredil (če razmetava in packa po stanovanju, potem če ni ravno taka svinjarija, ki jo je treba nujno takoj počistiti, ponavadi pustimo razmetano, da po kazni z otrokom skupaj počistimo).
Na ta način otroka učimo kaj je prav in kaj ne, pa tudi da kršenje pravil prinaša kazen. Glavni cilj vsega tega je, da bi otrok razumel, zakaj nekaj ni prav, da bo razumel, da je drobljenje prepečenca po preprogi škodljiva dejavnost in se je bo ogibal zaradi tega razumevanja, ne samo zaradi posledične kazni.
pri hčeri (7)ponavadi najbolj zaleže če mora spat 1 uro prej , ali pa da prepovem gledanje risank. ker je grozno trmasta in svojeglava noče upoštevat pravil sem pač začela tako da recimo če ni hotela nosit copat je vsakič ko je bila brez nji morala v sobo za 2 ure(tam se ne sme igrat ali pa risat temveč razmišljat), sedaj jih nosi skoz.
nikoli ne razmišlajm o kaznovanju z vpitjem ali tepežem ker se vedno da nekak “zmagat”. me pa zanima kako bo tu vse palilo pri mali dveh ki sta fanta.
HA HA OTROKI SO BARABE NAJBOLJSA KAZEN JE SE DA GA ZA USESA OBESIS VSE DOKLER PENA IZ UST NE PRIDE .POTEM GA PA KAR ZA ZAJTRK POJES PA JE MOGOCE DA TE BO TA HUDIR V TREBUHU NAGAJAL IN TI DRISKO DAL . TO PA JE KAR VRAG DA GA MORAS IZBRUHNITI DO ZADNJEGA KOMADA VSE DOKLER SE VRAGEC ZNOVA SAM NA NOGE POSTAVI
IMAS PA TUDI MOZNOST DA Z KICOM LETIS ZA NJIM IN SKUSAS GA TRDO PO GLAVI UDARITI PRAV TAKOLE KOT V FILMU MIKE MAUS KADAR MACEK SKUSA MISKO Z VELIKIM KLADIVOM
V TLA ZABITI TEGA PA ZELO REDKO USPEMO KER TI VRAGI ZELO HITRO BEZIJO ..SLISAL SEM PRIPOVED PO ENI DRUZINI KJER SO SE OTROKI LETO ZA LETOM SLEDILI 9 EN ZA DRUGIM PA TAKE SPILALI KO SE ZA INDIANCE IN KAVBOJE KAR V HISI IGRALI SKAKALI IZ SOFE VSE DO LUCI LUSTRE PA SE GORI PRIJELI DA BI ZNOVA SKOCILI OD TAM GORI CEZ OKNO IN TAKOLE VSE HITREJE KROZILI PO HISI OCE SPLOH BESEDE NI IMEL ZENA JE PA BLA MALO ZGUBLJENA
IN TAK ZMUCENA OD VSEGA DELA IN CISTO ZIVCNO ONEMOGLA DA BILO KAJ STORRI .OCE JE ODSEL OD DOMA IN ENO DRUGO DRUZINO POCEL –PREJ JE IMEL GRADBENISKO PODJETJE
PA JE TUDI TO VSE ZAPUSTIL IZGINIL ..DENARJA NI BLO ZADOSTI MAMA JE MORALA ITI DELAT
PA DALA VSAKEMU NALOGO KAJ ON OMA V HISI ZA DELAT — VSI SO SLEDILI IN MAMI
POMAGALI DA BI SE HISA DRZALA POKONCI PA SO KASNEJE VSI VELIKE STUDIJE NAREDILI IN DOBRI OCETJE POSTALI 66MALO BOLJ STROGI .. ZATO JE TUDI ZMERAJ TREBA UPATI ENKRAT SE TUDI VSE KAR SAMO UREDI TREBA JIH JE TUDI MOTIVIRATI DA SAMI TUDI KAJ RAZUMEJO IN ZBOLJSAJO SVOJE VEDENJE ..