kako jemati
Pozdravljeni!
Starejša gospa ima med predpisanimi zdravili tudi aldactone in edemid. Ker se na zdravila ne spoznam najbolje, zasledila pa sem, da se zdravili uporabljata za odvajanje vode, me zanima, zakaj ima predpisani obe zdravili in kako naj jih v takem primeru jemlje-ali naj obe vzame zjutraj?
Poleg tega je zaradi bolečin imela predpisano zdravilo ibuprofen, vendar ji zdravilo ni pomagalo. Zdravnik ji je nato predpisal tramal in ketonal. Zanima me, ali lahko tramal in ketonal jemlje skupaj ali je to preveč? kaj pa ibuprofen-ali naj ga opusti?
Najlepša hvala za odgovor.
Lep pozdrav
Spoštovani!
Gospa ima predpisana dva diuretika (zdravili za odvajanje vode) z namenom uravnavanja serumske koncentracije kalija, ki je poleg ostalih, številnih pomembnih fizioloških funkcij, izjemno pomemben predvsem za nemoteno, pravilno delovanje srca. Gospa naj jemlje oba diuretika zjutraj. Edemid mora vzeti zjutraj na tešče, medtem ko Aldactone lahko po zajtrku.
Odvisno od prenosljivosti bolečin, lahko gospa sedaj glede na potrebe kombinira protibolečinsko terapijo. Zavedati se morate, da ima Ketonal izraženo protibolečinsko in protivnetno delovanje, medtem ko ima Tramal izraženo samo trenutno protibolečinsko delovanje. Vedeti je potrebno tudi, da Ketonal sodi med nesteroidne antirevmatike, ima manj močno izraženo protibolečinsko delovanje od Tramala, ga je pa nujno potrebno vzeti po jedi. Tramal sodi med opioidne analgetike, ima močno protibolečinsko delovanje, kot neželen stranski učinek pa lahko povzroča zaspanost, vrtoglavice, omotice (padci!!) ter zaprtost. Da se prepreči zaprtost, naj gospa pije več tekočine in uživa več vlaknin.
Torej gospa lahko jemlje bodisi zgolj Ketonal, zgolj občasno Tramala ali pa tufi kombinacijo Ketonala in Tramala, v kolikor so bolečine hujše.
Ibuprofen mora sedaj opustiti.
Lep pozdrav,