Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Zdravila in zakonodaja – Arhiv Kako je z registracijo kozmetičnih preparatov v slo

Kako je z registracijo kozmetičnih preparatov v slo

Zanima me če ima kdo izkušnje z uvozom kozmetičnih izdelkov iz tujine. Ker je verjetno zadeve pred uvozom in nadaljno prodajo potrebno nekje registrirati me zanima kakšen je postopek ter ali se to sploh splača.
Obenem me zanima:
– Ali imajo kozmetični preparati (kreme, deodoranti,..) lažjo pot do polic
trgovin kot zdravila ali morajo prestati podoben postopek?
– Ali imajo preparati iz drugih delov sveta kot je EU drugačna določila
ali je postopek enak?
– Ali se splača najeti podjetje, ki se s tem ukvarja ali je pot do
pridobitve dokumentov enostavna.

Hvala za vse odgovore, predloge!

Spoštovana Bergy!
Tudi področje kozmetičnih proizvodov je regulirano s predpisi. Odgovorna inštitucija je Urad RS za kemikalije pri Ministrstvu za zdravje.
Svetujem Vam, da si informacije pridobite tako, da na spletni strani Ministrstva za zdravje poiščete “Organ v sestavi” ministrstva, to je “Urad RS za kemikalije”, ki posluje na Ajdovščini 4, nato kliknete “Zakonodaja in dokumenti”, nato “Veljavni predpisi” in končno “Kozmetični proizvodi”.

Področje kozmetike:
– Zakon o kozmetičnih proizvodih (Ur.l.RS št.110/03);
– Pravilnik o obrazcu za priglasitev dobaviteljev kozmetičnih proizvodov
in način sporočanja o novih kozmetičnih proizvodih pred prvim
dovoljenjem za promet (Ur.l.RS št. 114/03, 40/07);
– Pravilnik o vsebini in načinu označevanja kozmetičnih proizvodov
(Ur.l.RS št. 114/03);
Pridobitev dovoljenja za promet s kozmetičnimi proizvodi je enostavnejši kot postopek, ki velja za zdravila. Verjetno pa je postopek za kozmetične proizvode, ki prihajajo iz tretjih držav (to je držav ozven EU), nekoliko zahtevnejši.
Ko boste seznanjeni s temi postopki in taksami, ki jih je potrebno plačati, ima smisel povprašati koliko bi Vam zaračunalo podjetje, ki se že ukvarja s prometom kozmetike, za uvozne stroške in stroške priglasitve posameznih proizvodov.
Relevantne informacije pa boste vsekakor dobili direktno na Uradu za kemikalije.
Lep pozdrav!

Zahvaljujem se Vam za izčrpno informacijo. Če mi uspe zadeve urediti po lastni poti javim. 🙂

l.p.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close