Najdi forum

Kako je s plačilom VDC-ja

Spoštovani,

prišel bo čas, ko bo potrebno razmisliti o namestitvi svaka v institucionalno varstvo oz.v bivalno skupnost. Svak je star 26 let in ima cerebralno paralizo. Je pokreten, težave ima le s fino motrotiko in govorom. Zanima me kako je s plačilom vdc-ja oz bivalne skupnosti. Koliko dejansko plačajo starši, saj je polna cena kar visoka? Kam je najbolje, da se obrnem po pomoč?

Za odgovor se vam že v naprej zahvaljujem.

Lep pozdrav

hmm vašega posta ne razumem najbolje-mislim razumem kaj ste napisali,le čudno mi je to kako ste napisali post. Na podlagi česa bi radi svaka namestili v dom ali v skupnost? Če je pokreten in ima samo težave s finomotoriko…Kaj pa on misli o tem? Kaj pa njegovi starši mislijo o tem?
Imam zelo zoprn občutek,da vam je kot snahi v napoto…in bi se ga radi elegantno otresli…
Če se motim se opravičujem,vendar mi tovrstna tematika zelo hitro pritisne na zvonec za alarm,sploh če je napisana v zgornjem slogu.
lp

Pozdravljeni,

naj najprej pojasnim, da imam svaka zelo rada in ker tudi sama delam z ljudmi (delam v zdravstvu) stvar gledam tudi iz drugega zornega kota. Stvar je malce bolj zapletena in ima za sabo dolgo zgodbo. Svaka bi rada namestila v dom seveda, ko bo za to čas in ne kar na vrat na nos. Mislim, da bi bla to zanj najblša rešitev saj je v kraju kjer živi sam brez ustrezne družbe, ki pa si jo želi. Starša tudi nista več tako mlada in midva z možem tudi nimava prostora zanj saj živiva v stanovanju oba imava službe on pa tudi ni sposoben samostojnega življenja in ker bo 1x prišel čas, da bo mogel it v dom bi rada naredila en dolgoročni plan kako naprej, saj mislim, da si zasluži, da se ga počasi pripravi na to. Mogoče tudi s pomočjo psiholga. Življenje je nepredvidljivo in res nimam srca, da bi ga mogla kar na lepem zapret v en dom. In ker sicer živimo daleč na razen želim, da bil lahko kje v najini bližini, da bi ga lahko pogosto obiskovala. Temo sem pa odprla zato, ker vem, da so domovi precej zasedeni in ker je to doma zmeri vroča tema, bi rada pridobila malce več info, da se lahko potem bolj resno začnemo pogovarjati o tem. Starša se zavedata, da večno ne bosta mogla skrbeti zanj in da je namestitev v dom neizbežna.

Lep pozdrav

Žigažaga,

kakšen status pa ima svak? Je že sedaj vključen v kakšno obliko ali je samo doma?

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Takole je:
Dnevno varstvo, torej, varstvo, vodenje in zaposlitev je brezplačna storitev. Domsko, oz. institucionalno varstvo pa se plačuje iz sredstev upravičenca (torej prihodkov vašega svaka), ostalo plača občina. V kolikor je vaš svak dedič oz. lastnik nepremičnine, se v zemljiško knjigo vpiše prepoved odtujitve, kar po domače pomeni, da se bodo sredstva za plačevanje storitev črpala tudi iz nepremičnin in drugega premoženja, ki ga ima. Svojci, ki ne želijo, da se “socialna oz. občina vsede na nepremičnino” so samoplačniki in storitev doplačujejo. Koliko, pa je odvisno od uporabnikovih lastnih sredstev in od vrste storitve, ki jo potrebuje. Za podrobnosti se obrnite na bližnji CSD ali kar na VDC, kjer vam bodo z veseljem svetovali.

Pozdrvljeni,

svak sedaj hodi še v šolo s posebnimi potrebami. S koncem šolskega leta pa naj bi začel obiskovati delavnice, če bo prostor. Drugače pa kolikor sem razumela bo ostal doma, kar pa je zanj zelo slabo. Nesrečen je že, kadar ostane doma zaradi počitnic.

Lp

New Report

Close