Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Partnerska in družinska posvetovalnica KAKO JE PREPRIČATI, DA GREVA K TERAPEVTU

KAKO JE PREPRIČATI, DA GREVA K TERAPEVTU

prosim za nasvet, kako prepričati ženo, da poiščeva pomoč pri družinskem terapevtu in seveda izkušnje parov oz. zakoncev s takšnimi terapevti

z ženo sva trenutno nekaj tednov narazen, je ona to želela, da greva mogoče za nekaj časa narazen, ker se je čustveno ohladila.sem pri starših, ona v najinem stanovanju, otroci so nekako 40% časa pri meni, ostalo pri njej. v zakonu so bili problemi raznorazni, pa bom priznal, da sem za veliko kriv jaz,predvsem zato, ker ji nisem kazal to, da jo imam rad. seveda sem jo imel in jo imam še danes. sedaj pravi, da se je pač ohladila, da ji je sedaj lepo, ko je sama in da verjetno ne bova več skupaj, a ločitev samo omenja. menim, da problemi niso bili tako veliki, da se je potrebno ločiti, saj so vmes še otroka in moja ljubezen sigurno, njena je tudi bila. potem pravi, da so možnosti 50-50, a k terapevtu noče, češ kaj ji bo on povedal o njenih občutkih sam pa mislim da bi nama mogoče pomagalo,zaživeti na novo, mogoče se tudi njena čustva vrnejo. nisem siguren, ali misli iskreno, ali je samo trenutno, da me nima rada. določene stvari, navade in obveznosti moram v življenju spremeniti, predvsem tisto kar jo je najbolj motilo.ločitev ne želim, ona jo zaenkrat omenja kot najverjetnejšo opcijo in bom spoštoval njeno odločitev. povedati moram, da ni bilo nasilja, alkohola, tretje osebe z nobene strani. pač problemčki in predvsem to, da ji nisem odprto kazal ljubezen predvsem z malenkostmi.

kaj naj delam v času, ko si ona premišlja. sam sem sedaj res veliko z otroci in tako sva se tudi dogovorila, dnevno se slišiva in se pogovoriva predvsem za otroke, nekaj je bilo tudi razgovorov na to temo in mailov. ali menite, da jo bom prepričal, da greva skupaj k terapevtu, jaz sem 1x že bil, sedaj imam termin čez 14 dni, če bo hotela iti.

DF

Ne verjamem, da se koga da prepričati, da gre k terapevtu. Še manj pa verjamem, da lahko pomaga terapija, če eden od partnerjev tja pride zaradi drugega. Obisk terapevta je najprej ločena odločitev vsakega partnerja posebej. Dokler vaša žena vidi najboljšo rešitev v ločitvi, se tudi partnerska terapija ne zdi prav smiselna. Ko, če se bo odločila, da si želi, da poskuša ohraniti in razvijati vajin odnos, potem terapija dobi svoj smisel. Kaj lahko storite do takrat, ko se žena odloča? Predvsem lahko še naprej delate na svojem razvoju. Če vam obiski terapevta pri tem pomagajo, seveda s tem nadaljujte. Osebno rast boste namreč potrebovali v vsakem primeru. Če bo prišlo do ločitve, se boste morali znajti sami, če ne bo, boste svoje namene o spremembah morali spremeniti v dejanja. Sam namen namreč ni dovolj. Tega se je treba tudi naučiti, predvsem pa odstraniti ovire, ki nam preprečujejo, da bi se v odnosih tudi obnašali tako, kot si želimo. Na koncu pa bi dodal samo še to, da s pretiranim prevzemanjem krivde nase za težave v vajinem odnosu ne boste storili nič dobrega. Prav je, da se zavedate svojih napak oziroma stvari, ki bi jih bilo treba spremeniti. Vendar je bila ženina odgovornost za tak odnos enaka vaši. Drugače povedano, če se boste samo vi odločili za spremembe, ne bo kaj dosti drugače. Podobno mora storiti tudi žena. Ali je njen odhod pot k sprejemanju te odgovornosti ali beg od nje, bo pokazal čas.

Lepo vas pozdravljam

Izidor Gašperlin, zakonski in družinski terapevt http://terapevt.izidorgasperlin.com [email protected]

New Report

Close