Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Kako izpirati ob alergiji

Kako izpirati ob alergiji

Pozdravljeni,

Lansko leto avgusta sem imel zelo bolece vnetje sinusov. Po Summamedu je bilo stanje sicer boljse, vendar sem zaradi glavobolov (ki so bili tudi pred vnetjem) moral k ORL. Ta je najprej ugotovil, da sta frontalna sinusa cista, maksiliarna pa blago homogeno zasencena (kaj to pomeni, ne vem) in pripisal, da gre najverjetneje za sinuzitis. Alergolosko testiranje je pokazalo alergijo na prsico. V januarju sem jedel tudi Aeuris tablete in uporabljal Avamys. Sedaj pa me zanima sledece: ce v nosnici posvetim s svetilko, vidim zadebeljeno sluznico – ponavadi v eni nosnici zelo, v drugi malo manj. Tudi pri dihanju z eno zaprto nosnico je obcutek na eni vedno drugace kot na drugi. ORL mi je svetovala, da redno, dvakrat na dan spiram nos s fiziolosko razstopino in mi svetovala, da kupim Nasopurjevo flasko. Razstopino zadnje mesece delam sam doma (prevrem vodo in notri eno cajno zlicko soli), natocim v Nasopure in spiram nos, pod pritiskom seveda. Vi pa v nekaterih odgovorih svetujete, da se to uporablja le po kapljicah. Prosim, ce mi malo bolje obrazlozite kako tocno naj izpiram nos. trenutno pri enem izpiranju porabim do 2dcl razstopine. V zadnjem casu opazam tudi masitev uses (ki so mi jih ob prvem pregledu sicer scistili).

Za odgovor sem Vam ze vnaprej zahvaljujem!

Če imate alergijo na pršico je predvsem pomembno, da redno in STALNO uporabljate vsaj pršilo za nos. Enomesečna uporaba ne pomaga.
Nosna sluz je zaščita nosne površine, zato je ne smemo izpirati po nepotrebnem! Razen tega morate vedeti, da nos ni zaprta cev, ki se jo da tako enostavno očistiti s curkom vode! Iz nosa se odpirajo obnosne votline (sinusi) in tudi prehoda v ušesi. Pod pritiskom vode se vse te votline tudi napolnijo z vodo..mar ne?…in z vodo tja zanesete tudi infekt…
Kapljice naj služijo le za razredčitev pregoste sluzi ob nahodih (po kapljicah!).
lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

Spostovani,

Resnicno se vam zahvaljujem za vase mnenje. Mi je pa zelo zanimivo, da imate zdravniki iz istega podrocja tako razlicne nacine zdravljenja oz. nasvete. Moja ORL mi je svetovala vsakodnevno izpiranje z fiziolosko, se posebej zjutraj, da je nos cez dan prehoden. Je pa res, da vmes nisem uporabljal nosnega prsila, saj sem po nekaj casa uporabe Avamysa zacel vsekavati sluz pomesano s krvjo. Tako mi je pulmologinja predlagala prekinitev. No, sedaj sem zopet dobil Nasonex. Me pa zanima, ce bo to prsilo potrebno uporabljati vse zivljenje? No, morda se to, poleg ORL zdravnice mi je tudi osebna svetovala izpiranje s fiziolosko predno vpihnem Nasonex. Kaj na to pravite vi?

Pa se to. Ali sprejemate paciente? Da bi se enkrat oglasil pri vas z vsemu dosedanjimi izvidi in da mi vi predlagate zdravljenje. Imam obcutek, da se me moja ORL specialistka hoce hitro znebiti, da lahko v enem dnevu obdela cimvec pacientov. To sklepam po kratkih, nejasnih odgovorih na moja vprasanja, na pregledu sem pa tudi po 3min in to je to.

P.S. ali so pekoci obcutki po eni polovici obraza lahko del vnetja obnosnih votlin ali dogajanja na ORL podrocju? Veckrat namrec po desni strani cutim pekoc obcutek, kot bi me ozgalo sonce. Te tezave skupaj z glavobolom cutim predvsem sedaj, ko je toplo (tudi lansko poletje je bilo tako).

Zelim Vam lepe prihajajoce praznike!

G. Fajdiga,

Ali boate prosim, prosim odgovorili na moje prejsnje vprasanje, ki sem ga postavil v tej temi in ste ga najbrz spregledali… Rad bi se narocil pri vas na UKCju, za drugo mnenje, vendar je CT na Metelkovi pri moji Orl zdravnici.

Bodite lepo!

Spostovani!

Glede pregleda ni ovir, z veseljem vas bom pregledal na Kliniki. Bi pa bilo potrebno videti tudi CT sliko, če jo že imate in če je seveda v zvezi z vašimi težavami. Poskusite ga dobiti. Naročanje na kliniki gre po tel. 015224758.

Lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

New Report

Close