Kako do podiplomskega študija
Zelo si želim na podiplomski študij. Statusa mladega raziskovalca ne morem dobiti. Asistentov na faksu ne rabijo več.
Jaz pa nimam denarja za šolnino. Študij bo sicer subvencioniran, se pravi namesto cca. 500.000 le cca. 150.000. Ampak kje naj dobim toliko denarja?
Delam prek študenta, ampak v našem koncu je najvišja tarifa 500SIT na uro. Problem pa je še v tem, ker sem daleč stran od mesta doma in zelo zelo težko pridem do dela. Avta namreč nimam. Najbližje delo (če ga slučajno dobim) pa je stran od mene cca. 19km.
Je še kakšen način do brezplačne šolnine na podiplomcu?
Kolikor jaz vem trenutno ne 🙁
Kar se pa tiče kje dobiti denar je pa stvar sledeča (no vsaj jaz tako mislim):
– imaš diplomo in se lahko zaposliš potem pa delaš podiplomca ob delu (če boš dobila službo je spet odvisno od tega kaj si končala in koga poznaš :))
– starši ti najbrž ne morejo posodit (dat) denarja????
– fant, mož, če pa nikogar nimaš si pa kakega z denarjem najdi za teh nekaj let in naj te on financira (bolj za šalo, samo če si želiš je treba kdaj tudi kaj kar je v nasprotju z našimi moralnimi normami storit)
– ne vem kako je s kakimi posojili pri bankah, samo zna bit tečna zadeva ko je potrebno odplačevat pa ne veš od kod bi jemal (posebno še v primeru če potem ne boš kmalu našla zaposlitve)
Če bi bil jaz na tvojem mestu, bi si poskusil najti kako zaposlitev (domnevam pa da si želiš pridobit višjo izobrazbo ravno iz tega razloga, da bi potem imela več možnosti za pridobitev službe), nabral bi si nekaj izkušenj in denarja in potem vpisal kar bi me zanimalo.
LP
Kaj pa ob delu-veliko jih tako dela podiplomca, ko so že redno zaposleni. Al pa štipendije…mal preglej!
Te lahko vprašam, kako dobiš status mladega raziskovalca in kako prideš do tega, da ti subvencionirajo študij?
Hvala,
Mojca
starši mi ne morejo ne dati in ne posoditi denarja, ker ga sami nimajo. Oz. bolje rečeno: živim samo z mamo, ki ima zajamčeno plačo.
Fana ali moža nimam tako, da mi ne more posoditi. Ne pride pa v poštev, da bi si koga dobila, da bi mi plačeval. Ni osnovnih šans. Posomorem dobiti, če nimam dohodkov.
Štipendija bi mi pripadala. problem pa je, da štipendijo porabim že za prevoz, hrano, knjige… Šolnine pa je kar precej.
Delo pa že iščem pa se nekako nič ne najde.
Ja, kaksno delo pa isces, da nic ne najdes?
Kateri študij pa si končala? Moja izkušnja je taka, da z diplomo še lažje dobiš delo preko študenta na svojem (strokovnem) področju, ki je lepo plačano. Res pa je enostavneje, če živiš v LJ.
Štipendija (govorim za Zoisovo, ne vem točno, katero imaš ti) pa ti pripada samo 2 leti podiplomca!!! Tudi če greš na doktorski študij.
Jaz lani prav tako nisem dobila statusa mladega raziskovalca, vendar sem s štipendijo in delom preko študenta dobro prišla skozi. Pa še bone lahko kupuješ. Letos sem se raje zaposlila za eno leto, ker je bila zame boljša varianta.
Priporočam ti, da poiščeš zaposlitev in se z delodajalcem dogovoriš za plačilo šolnine. Upam, da ti bo uspelo.
Pa še odgovor Mojci: za subvencijo študija se na razpis prijavi fakulteta in je študij potem subvencioniran za vse. Problem je v tem, da se vse fakultete ne prijavijo! Zato moraš konkretno preverit. Status mladega raziskovalca pa dobiš tako, da se prijaviš (skupaj z mentorjem) na razpis, ki je objavljen ponavadi aprila za naslednje leto. Povprašaj na faksu – potencialnega mentorja.
Najlepša hvala. Hodim na FOV. Lp
Mojca
Forum je zaprt za komentiranje.