Kakec – ali pomanjkanje le-taga
Draga Karmen!
Tokrat razbojnica ni kakala že 14 dni. Jutri greva k pediatru, ker je rekel, da morava, če še danes ne bo kakca, samo ne vem, če so svečke najboljša rešitev. Imaš kak nasvet? Pukce spušča take, da te kap, že dva dni, kakca pa ni in ni … Ok, od utrujenosti že rimam, bokmipomagaj, hehe …
Lepe pozdrave,
M.
OK, zdaj ni kakala že 15 dni. K zdravniku nisva šli, ker je bilo tako vreme in ker se mi deklič zdi povsem v redu. Pa sem danes klicala zdravnico, eno drugo, pa je rekla, da tudi njena ni tako dolgo kakala, pa da naj ji dam prekuhano vodo, masiram trebušček in da je vse v redu, če lepo je in nima težav. Mislim, da bom menjala zdravnika. Ni mi všeč, ko takoj sežejo po zdravilih …
Ima še katera s tem izkušnje? Kako kakajo vaši dojenčki?
LP,
M.
Draga Matilda,
če vaša dojenčica ne kaka že tako dolgo in če ima ob tem težave, se vsekakor morate posvetovati z otrokovim pediatrom. Svečk in drugih domačih metod vam ne smem in ne morem predpisovati (ker nisem zdravnica), z veseljem pa bom objavila primerne izkušnje drugih mamic.
Zdravniki pravijo, da je popolnoma normalno, da dojeni otroci izločajo blato vsak dan ali celo enkrat na 14 dni. Znanstvene raziskave so pokazale tudi, da zaprtost ni povzročitelj kolik. Prava zaprtost pomeni trdo, zelo redko kakanje (podobno zajčjim ali kozjim »bobkom«), ki je pri dojenih otrocih zelo redka, bolj pogosta pa je pri zalivančkih. To pa zato, ker materino mleko vsebuje posebne, laksativne snovi, ki sprožajo hitrejše in naravnejše praznjenje črevesja. Nekateri dojenčki imajo težave z reguliranjem zadnjične mišice, saj poskušajo istočasno pritiskati in iztiskati blato – skozi zaprt anus. Dojenčki imajo težave z izločanjem blata tudi zaradi lege. Si lahko predstavljate, kako težko je kakati leže? Mnogi dojenčki glasno godejo, se napenjajo, krčijo in vidno pritiskajo, se celo jočejo prav zaradi teh dveh neprijetnosti, ne pa zato, ker jih izločanje blata boli.
V času okrog 6. tedna mnogo mamic opazi, da se pogostost in količina izločanja dojenčkovega blata spremeni. Ta pojav pripisujemo temu, da je ponudba in povpraševanje v tej starosti že dobro utečena, mati dobi t.i. »zrelo mleko«. To se posledično kaže na dojenčkovem blatu. Izločanje takrat postane redkejše (lahko variira od 2-3x dnevno do 1x na pet dni), zelo pomembno pa je, da takrat ko dojenček izloča poredkeje – izloča obilno.
Prav nobenih znakov ne kaže, da bi hotela kakati. Nič se ne napenja, nič ne stoka, prda pa kar precej. Zdi se mi, da komaj opazi, da gre zrak ven. Zelo veliko je na rokah (zaradi kupčkov in ker jo vse tako zanima), tako da je veliko v pokončnem položaju, ko je verjetno lažje kakati.
Zgleda zdravo, je vesela in veselo je …
Ji naj dam čaj? Komarček, kumino in kamilice?
Hvala,
M.
PS: Pa zmenili sva se, da se tikava – tako staro se počutim zdaj ;-))