kakav
Na zadnjem pregledu smo govorili z zdravnico na alergološkem oddelku. Rekla je, da kakav ni tako problematičen, kot si mislimo (to naj bi sedaj oni opažali). Problem je bolj, če vsebuje sledove mleka, arašidov in lešnikov.
Pri nas je sta oba otroka alergična na vse mogoče, kakav pa zaenkrat ne dela problemov. Seveda je stvar bolj zanesljiva, če grenki kakav zamešamo s sladkorjem (ni dodatkov kot je lecitin ipd).
LP,
Bouha
Sonček Žan
Uporabljamo Organic: Green&Black’s kakav (Mercator, zdrava prehrana). Problem je, da veliko izdelkov nima napisano, da vsebujejo sledi oreščkov ali mleka, pa jih vseeno vsebujejo.
Ta kakav je drag (125g okoli 880 SIT). Sicer ima napisano, da lahko vsebuje sledi oreščkov, a pri nas zaenkrat ni problemov (oba sta alergična na lešnike in arašide). Sin (3 leta) brez kakava skoraj živeti ne more…Naj ima kako veselje…Hčerki (1 leto) pa sem ga parkrat dala, a ga še ne dajem redno.
Kako ste kaj rešili problem s Pregominom. Tudi pri nas je v zadnjih 14 dnevih očitno hči razvila alergijo na navaden Pregomin. Čez 10 dni gremo na provokacijo, da nam napišejo Pregomin AS.
Lep večer,
Bouha
P.S.V Gorenjko pa sem tako ali tako mislila poklicati glede čokolade, pa bi lahko povprašala še za kakav, če želiš.
Ravno včeraj smo dobili odobritev iz Ljubljane za Pregomin AS za pol leta (30 škatel). Sedaj je problem v tem, da ga odločno zavrača zaradi slabega okusa. V ta namen nismo šli na nobeno provokacijo. Alergologinja nam je dala za pokušino navaden pregomin, na katerega je slabo reagiral in nato je poslala predlog v Ljubljano.
Morda pa gre tudi pri nas bolj za problem zaradi sledi v tem kakavu kot zaradi kakava samega (na oreščke in mleko je itak alergičen). Če imaš res namen klicati na Gorenjko, bi bila zelo hvaležna, če bi povprašala še kaj glede le-tega.
Lep večer!
Pozdravljena Sonček Žan!
Danes sem klicala v Gorenjko. Rekla je, da grenki kakav v prahu sicer dobijo v večjih paketih in ga le prepakirajo v vrečke. In da so skoraj prepričani, da ni sledov raznih oreščkov ali mleka (govorila z gospo Kosmač Ireno). Seveda če je pa direktno alergija na kakav, pa ne gre.
Čokolade pa so poslali v analizo in rezultate čakajo. In sicer so najprej v kalupih delali mlečno čokolado, nato so kalupe standardno pomili in pričeli z jedilno čokolado. Prve vzorce (najbolj možno kontaminiranih čokolad) so poslali v analizo v Italijo. Ko bodo rezultati, me pokličejo.
Upam, da to glede kakava drži.
Srečno,
Bouha