kakanje dojenčike-nikki
Avtor: nikki
Datum: 29-06-06 22:18
Spoštovani,
moja skoraj štiri mesece stara dojenčica zadnjih nekaj dni večkrat – tudi osemkrat na dan – odvaja blato, ki je sicer zlatorjave barve, je pa bolj tekoče.
Čez dan je imela telesno temperaturo 37,5, pa sem jo slekla iz bodija brez rokavov in celo pleničk, tako da je bila v glavnem kar nagica. Skopala sem jo čez dan in jo večkrat osvežila z vlažno tetra pleničko. Čez dan je več spala kot ponavadi, ko pa se je zbudila, je bila bolj nemirna. Dojila sem jo na uro, dve, tri – odvisno od spanja, in ji dala trikrat malo prekuhane vode – po 15 ml. Zvečer je njena telesna temperatura padla na 36,5 in sedaj je oblečena v bodi brez rokavov in nima nogavičk.
Ali bi morala obiskati pediatra? Sem klicala v ZD, pa je sestra samo svetovala, naj dojenčico čimmanj oblačim – tako kot sem že opisala – in čimveč dojim – mene pa skrbi, če je dojenčica zaradi tako pogostega odvajanja in ker je bolj tekoče lahko dehidrirana? Tudi lula precej manj kot prej. Ali je to povezano z odvajanjem blata? Mečave nima vdrte, pač pa večkrat steguje jeziček – ne znam drugače opisati. Ko spi, je mirna.
Ali je za ponoči v redu, če je oblečena v bodi brez rokavov in brez nogavičk, pokrijem pa samo z rjuhico? V stanovanju je namreč kar 27 ali pa 28 stopinj – nimamo klime, sem v knjigah prebrala, da zaradi kroženja prahu niso priporočljive, kaj menite? Vem, veliko vprašanj …
Najlepše se vam zahvaljujem za nasvet!
Draga Nikki, ne vem kako se je to sporočilo znašlo v temi prsi športnice, zato sem ga kopirala in dala v novo temo.
Vaša punčica morebiti res večkrat dnevno odvaja, kaor vidimo pri novorojenčkih, skoraj po vsakem dojenju. Morda preboleva blažji virusni infekt, čemur gre v prid tudi malce povišana temperatura in skratka mehko do tekoče blato. Če ne bo slabšega (torej več odvajanj, suhe rdeče ustnice…)slabšega izgleda, bledice, potem bo verjetno dala to skozi in bo v redu.
Vsekakor pa, če sem vam zdi otrok spremenjen, drugačen, potem se ne glede na navodila kar pojdite pokazat, ker brez pregleda ni diagnoze.
Oblačite jo primerno.
Kar se klime tiče, velja to bolj za večje sisteme, kjer se lahko zarodijo bakterije. Doma je za to manj možnosti. Vendar je moje mnenje, da zaradi treh tednov vročine letno klima ekonomsko in drugače ni ravno najboljša naložba. Lahko seveda so druga mnenja drugačna, sem povedala, da je to samo moje mnenje.
lp
Tanč