Najdi forum

Pozdravljena Karmen!

Po dolgem casu spet jaz! Pa sem ze mislila, da ne bom potrebovala vec tvoje pomoci, saj se s sinkom izkljucno dojiva ze 4 mesece in pol in sva uspesno resila (seveda tudi s tvojo pomocjo) ze vse uvodne tezave in tezavice.
Tokrat me zanima, ali se mogoce kvaliteta ali sestava mleka morda kaj spremeni pri starosti 4,5 meseca? Jure ze 10 dan kaka zelo drugace.

Opis: Do 6 tedna starosti je pokakal vse plenice. Potem je s pojavom zrelega mleka zacel kakati le 1x na tri do stiri dni.
Pri 4,5 meseca pa je zacel spet kakati in kakati. Pokaka vse plenice in to kakanje je zelo redko (tekoce). Barva je sicer normalna rumeno oranzna, ampak skrbi me gostota. Zanima me, ali je to driska? Ali je mozno, da ima samo dojen otrok tako dolgo drisko? Jaz sem pa mislila, da se mu z materinim mlekom lepo uravnava crevesna flora…?
V ponedeljek bi moral biti cepljen, pa si ga nisem upala peljati. Sicer se pocuti ok, nobenih tezav nima, razen tega, da ga mogoce malo bolj napenja.
Aja, pozabila sem napisati, da mu poganjajo prvi zobki, ki se sicer sploh se ne vidijo, ampak ga zelo srbi dlesen. Je mozno, da ima tako blato zaradi zob?
Vceraj sva sla k zdravniku, pa je bila cakalnica nabito polna in sem si mislila, brezveze cakat 3 ure med samimi bolnimi otroci, bo se kaj resnega fasal… pa sva sla nazaj domov.
Prosim za tolazbo, upam namrec, da to sploh ni driska, ampak le sprememba mleka ali pa zobki.

Lep dan!
Mateja

Draga Mateja,
kakovost in sestava mleka se prilagajata iz dneva v dan, iz tedna v teden. Sestava mleka se prilagaja otrokovemu povpraševanju. Če se otrok manj doji, se v naslednjih dneh tvori manj mleka in količina protiteles v njem se močno poviša (če je dojenček bolan in se manj doji) in obratno, če se dojenček doji več, se količina mleka poveča in sestava temu ustrezno prilagodi.

Človeško mleko vsebuje razmerje potrebnih snovi, ki je najbolj primerno za vašega dojenčka in se tekom in starosti rasti otroka spreminja. Rudninske snovi in vitamini iz materinega mleka se v otrokovem telesu vsrkajo z največjim izkoristkom.

Človeško mleko se spreminja tudi tekom podoja samega. Na začetku priteče t.i. prednje mleko, ki je namenjeno odžejanju otroka in preskrbi s tekočino, nato priteče t.i. zadnje mleko, ki je kalorijsko bogatejše, ima več maščob, beljakovin,, itd… in je namenjeno temu, da se dojenček nasiti.

Vse pogoste stolice niso vedno driska. Če pa ima otrok slučajno res drisko, je dojenje zanj še posebej zelo pomembno (za rehidracijo in protibakterijsko zaščito).

Pravimo, da ima polno in samo dojen otrok drisko, kadar ima naslednje simptome:
– dvanajst do šestnajst stolic prek dneva
– zelo vodene stolice, brez gostih substanc
– stolice z zelo jedkim, močnim vonjem.

Ali je imel Jure pred kratkim poskok v rasti in se je dojil pogosteje kot navadno? je možno,d a je zato popil več prednjega mleka, kar je prispevalo k redkejšim stolicam? Ali ima Jure dudo in ali pije čaj po steklenički? Ali stekleničko, dudo in igrače sterilizirate?

Res je škoda, da z zdravim dojenčkom hodite med bolne. Najprej zavrtite telefon in pokličite zdravnico, posvetujte se z njo in ona je tista, ki vam bo najbolj kompetentno svetovala.

Prijazen pozdrav! Karmen Mlinar, svetovalka za dojenje pri La Leche League International <http://www.dojenje.net>

Pozdravljena Karmen!
Najlepsa hvala za odgovor, medtem sem si ze razjasnila. Glede na to, da je samo dojen in ne pije nobenih dodatnih tekocin, gre najverjetneje le za spremembo kakanja, ki je pac tako, kot je. Verjetno sem kot mlada mamica malo prevec zakomplicirala:) No, saj pri tatretjem bom ze malo bolj izkusena:)))
Lep dan!
mateja

New Report

Close