kajenje med dojenjem
Zdravo!
Imam 2,5 let starega sina, ki sem ga dojila 28 mesecev. Ampak sem na zalost od njegovega 2. mes. starosti zacela spet s kajenjem(3 cigarete na dan). Ko je bil pa star 9 mes. sem pa pokadila eno skatlo na dan in tako vse do konca dojenja, ko je bil star 28 mes. Do drugega leta sem ga dojila pribl. 6x na dan, od tega 3x ponoci.
Zanima me kako nikotin iz mleka (v stanovanju ne kadim) vpliva na njegove zobke? Ima namrec ze tri plombice, pa veliko kariesa.
Draga Anita,
dejstvo, da bi materino mleko povzročalo karies, bi skozi zadnjih 10.000-če let pomenilo dobeseden evolucijski samomor. Povzročiteljev kariesa je lahko več, ne samo vaše kajenje, najosnovnejši so: slaba ustna higiena, izpostavljenost bakteriji S Mutants, dostava mleka (dojenje, steklenička), dednost, prehrana,…
Draga Anita, vi ste krasno dojila kljub kajenju. Tole kar bom napisala spodaj nikakor ni moraliziranje ali obsojanje, namenjeno je v razmislek tudi drugim materam, ki (še) kadijo:
Dandanes je že veliko ljudi dobro osveščenih o tveganjih, ki jih prinaša kajenje. Če mati kadi, otrok vseeno uživa velike prednosti dojenja. Toda prav nosečnost in dojenje bi lahko bila za vas idelana priložnost za temeljito spremembo vašega življenskega stila. Dejstvo je, da več cigaret ko mati pokadi dnevno, večja so zdravstvena tveganja pri obeh – materi in otroku.
Vsebnosti nikotina v mleku matere, ki pokadi nekaj cigaret dnevno je majhna. Če mati pokadi več kot škatlico cigaret dnevno, pa tveganja močno narastejo. Hudo kajenje lahko zmanjša zalogo mleka in v redkih primerih celo povzroča simptome kot so slabost, bruhanje, trebušni krči, driska (Vorherr 1974). Doječa mati, ki omeji kajenje na minimum, lahko močno zmanjša tveganja za zdravje svojega otroka (in sebe). Ko mati pokadi cigareto, se takoj po zaužitju dvigne raven nikotina v njeni krvi, potem pa sčasoma počasi upada. Razpolovna doba, da se polovica zaužitega nikotin izloči iz materinega telesa je 59 minut. Zato naj se mati, ki kadi izogiba kajenju tik pred dojenjem ali celo med dojenjem.
Kajenje matere je povezano z prezgodnjim odstavljanjem, zmanjšano proizvodnjo mleka in hitrostjo izcejalnega refleksa. Kajenje znižuje raven prolaktina v krvi matere. Znanstvena raziskava (Hopkinson et al 1992) je jasno dokazala, da imajo matere kadilke 14. dan po porodu za 20% manjšo zalogo mleka kakor matere nekadilke. Matere kadilke so imele tudi povišane metabolične faktorje, zato so morale za zadosten vnos kalorij jesti več.
Dokazana je povezava med kajenjem in krči pri dojenčkih. 40% dojenih otrok mater kadilk je imelo kolike, v primerjavi s 26% dojenih otrok mater nekadilk (Matheson and Rivrud 1989).
Pomembno je tudi, da otroka ne izpostavljate cigaretnemu dimu (pasivno kajenje). Kadite zunaj hiše! Otroci staršev kadilcev so močneje izpostavljeni tveganjem za respiratorne okužbe in nevarnosti smrti v zibki, v prvem letu otrokovega življenja.
Dr. Jack Newman pravi: “Tveganje nedojenja je vsekakor večje, kakor tveganje dojenja in kajenja. Odločitev je vaša.”
Zaradi visoke stopnje zasvojenosti z nikotinom, nekatere matere sprašuejo, kako je z dojenjem in snovmi, ki jih lahko uporabljajo za pomoč pri prenehanju kajenja. Doječa mati, ki uporablja nikotinske obliže, žvečilni gumije ali bombone z nikotinom, da se odvaja od kajenja, prav tako izloča v kri sledi nikotina in posledično v materino mleko. Če mati kadi in obenem uporablja nikotinske nadomestke ali obliže, je lahko raven nikotina v krvi prav tako zelo visoka. V materinem mleku mater, ki so uporabljale žvečilni gumiji z nikotinom, so našli izločenega 30 do 60% nikotina. Nikotinski obliži pri prehajanju skozi kožo imajo nižjo absorbcijo v kri kakor žvečilni gumiji ali bomboni. Mati, ki žveči žvečilni gumi z nikotinom, namesto da pokadi cigareto, naj zato po uporabi žvečilnega gumija ne doji vsaj dve do tri ure.