Najdi forum

Kaj storiti?…svetujte

Lep pozdrav!

Moja prijateljica živi v obupnih razmerah. Sama si ne zna pomagat, zato me zanima, kaj lahko stori in na koga se lahko obrne?

Vse to se je že začelo, ko je pred 6 leti zanosila; zaradi fantovega nasilja in alkohola, ga je pustila. Vendar je on nadlegoval in grozil celi družini, zato se je odločila, da po porodu zaživi z njim. Ona je brezposlena (saj itak ne sme delat); on svoj denar v glavnem zagoni za pijačo in kolege.
Ko se napije je zelo agresiven in jo tudi natepe; govori ji, da je k…., …… Že od začetka ji vsi svetujemo, da ga naj pusti in se odseli od njega (sedaj imata dva otroka). Vendar ona ne upa narediti tega koraka. Boji se, ker ji govori, da bo ubil njo, otroka in na koncu še sebe.

Žalostna sem, ker se vse to zelo pozna na malima, ki sta zelo prestrašena, živčna,…., nezbrana in stalno v strahu. Zdaj že dva mesca, vsak vikend zganja cirkuse. Ženo in otroke naganja z nožem,…., groza.
(Ne bom pisala podrobnosti, ker me lahko kdo prepozna). Vglavnem to kar dela, ni normalno.

Zanima me, na koga se lahko v tej situaciji obrne? Zelo jo je strah, da bo izgubila otroka, zato nič ne upa ukrenit (Čeprav ji jaz vedno rečem, da to ni prav!!!!!!!).
Seveda vsi vemo, kake so razmere pri njih doma, a se ne upamo vmešavat. ker potem bo spet halooo, ker to govori naokoli (otroka povesta že sama!!!). Vsi se bojimo tudi njega, ker je res norec in je sposoben narediti marsikaj.

ker je situacija postala nevzdržna in v njej najbolj trpijo otroci, premišljujem o tem, da bi to zadevo nekam prijavila. Kam? Vendar me je strah, da bo izvedel, kdo je prijavil in ….. bojim se za svojo družino.

prosim vas, svetujete mi!!!

Pravilno razmišljate. Zadevo je potrebno prijaviti. To lahko naredite na centru za socialno delo.
Center za socialno delo je tisti, ki MORA zaščititi mladoletne otroke. Nasilje v družini je gotovo zadeva, v katero je potrebno poseči.

Prijavo bi lahko podali tudi na policijo, vendar mislim, da se to še lahko naredi kasneje, ko bodo gospa in njeni otroci že imeli podporo strokovnjakov.

V kolikor se bojite, da bi se vam lahko maščeval, potem je toliko bolj smiselno, da obvestite center za socialno delo.
Naj vas pa malo spodbudim glede prijave in vam dam moč: vsi, ki vemo, da so otroci v stiski, smo dolžni to sporočiti na CSD, policijo ali tožilstvo. S tem pripomoremo k reševanju družinskih tragedij.

Vaša prijateljica je žrtev nasilja. Partner jo fizično trpinči, poleg tega pa tudi psihično, morda spolno. Zaradi kroga nasilja, v katerem se je znašla, ne zmore poiskati pomoči in si tudi ne upa, saj verjame njegovim grožnjam, da bi ji potem lahko kaj naredil. Zaradi njene varnosti in varnosti otrok bi bila ena izmed dobrih rešitev umik v varno hišo.

V kolikor ni pripravljena narediti tega koraka, obvestite center za socialno delo, bodo ukrepali oni (tako kot sem že opisala zgoraj). V kolikor vam je pripravljena slediti v nasvetih, jo seznanite z možnostmi. Pri tem morate biti prepričani, da ji lahko zaupate v tem smislu, da ne bo v stiski partnerju rekla, da ste jo vi nagovarjali k odhodu ali obisku svetovalke. Premislite in ukrepajte. Nekaj več lahko o poteh iskanja pomoči preberete pod postom “KAJ NAJ”.

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Pozdravljeni!

V nasi okolici je tudi druzina, kjer so podobne razmere. Moz zeno pretepa sprico otroka, stari starsi se pa pri tem naredijo gluhe. Zanima me, ali lahko zadevo prijavimo na CSD, brez, da bi se razkrili. Strah nas je namrec mascevanja, se bolj pa nas skrbi, da bi se zadeve koncale se bolj tragicno.

A mora zena sama prijavit zadevo na CSD ali policijo, ali lahko to stori kdo drug in pri tem ne razkrije svojih podatkov?

Radi bi pomagali, vendar nas skrbi, da ne bi bile zadeve potem se hujse.

Hvala za pomoc,
Zaskrbljena

Vsak, ki misli, čuti ali ve, da se v družini dogaja nasilje nad otroki je zavezan k temu, da obvesti pristojne organe: to so center za socialno delo, policija ali tožilstvo.
Na policiji je prijava lahko tudi anonimna, mislim pa, da bi se dalo tudi drugod zagotoviti anonimnost.
Preverite in pogumno zaščitite otroke, saj so sami tega nezmožni. Tako rekoč, prepuščeni na milost in nemilost staršev.

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Hvala za hiter odgovor. Se bomo pozanimali se na CSD in policiji ter primerno ukrepali.

LP, M

New Report

Close