Najdi forum

kaj sodi na kompost

Spoštovani,

Dajte me malo podpreti. Doma se glede tega, kaj spada na kompost in kaj ne, kar primemo. Jaz veselo zbiram kuhinjske odpadke, olupke od krompirja, sadja, solato, lupine jajc in ko se nabere odpadkov za eno skledo, odvržem na MOJ kompostnik.

Zdaj mi pa tast soli pamet, da to ne spada tja (ne vem, kaj ga moti moj kompostnik) in naj mečem le travo in plevel z vrta, češ da ti kuhinjski odpadki gnijejo in škodijo mojemu kompostu.

Nikoli ne vržem tja kuhane hrane, saj imam kužka, ki to lepo pohrusta!

Saj imam jaz prav, ne?

p.s. Odgovore bom pokazala tastu, da se bo prepričal.

Pozdravljena!

Na kompost sodijo vsi organski odpadki, razen semen plevelov, razna semena in pa rastlin katere so bolne! Torej vse kar preperi. Če še ni kaj jasno vprašaj!
Lep vrtnarski pozdrav!

Preberi si tole stran:
http://www.sigov.si/uvp/nasveti/biovrt/kompost.htm

Lep pozdrav

Prepisala bom iz knjižice M. Omahen “Moj bio vrt” kaj spada na kompost.

“Veliko več različnih stvari, kakor si navadno mislimo. Tako so za kompostiranje primerni:

– vsi vrtni in kuhinjski odpadki (jajčne lupine, ostanki čaja, kavna gošča)
– vrtni plevel – med debelimi plastmi časopisnega papirja, da ne ozeleni
pokošena travica,
-kosi izrezane vrtne trate, vejice trajnic, žive meje – za drenažo
– ovenelo cvetje, ovenele lončnice – dajo odličen humus
– listje, le v tanjših plasteh
– šota, le v majhnih količinah
– slama, praprot, stelja, mineralno bogate snovi, ki razvijajo toploto,
– hišni prah, smeti, prah iz sesalnika,
– papir, lepenka
– lesni pepel – koristno kalijevo gnojilo, proti škodljivcem
– kokošje perje, vsebuje fosfor, primešamo ga ostalim snovem
– bombažni odpadki – porabni za spodnjo plast tople grede,
– kostna moka
– žaganje, lesna volna – v manjših količinah, pomešano z zemljo,
– saje – odlično gnojilo, greje tla, povečuje rodovitnost,
– morske alge – vsebujejo mineralne snovi,
– sveže pokošeno travo posušimo potem jo potresemo v tankih plasteh

Čim bolj pestra je sestava kompostnega kupa, tem bolje so rastline oskrbljene z vsemi potrebnimi snovmi.

Na kompostni prostor ne spadajo: plastika, steklo, kovinski predmeti, porcelan, barve, laki, strojno olje, kemične snovi vseh vrst. Bolnih rastlin in zeljnatih stebel ne kompostiramo, da ne raznašamo bolezni (golšavost zelja!). Pelinu se deževniki izogibajo, zato ga ne damo na kompost. Limonine in pomarančne lupine so zaradi škropiv za kompostne bakterije neužitne, zato ne razpadejo, včasih ne razpade tudi cvetje iz cvetličarn, ki je “zaščiteno” pred venenjem.”

Pri nas se teh napotkov držimo. Večkrat kup prerahljamo, pokrijemo ga pa vedno s smrekovimi vejami, da ne kazi izgled okolice. Razen tega ga imamo postavljenega v zadnji kot vrta, da ni v napoto nam in nobenemu sosedu. Lep pozdrav!

Pozdravlejni,

na kompost nikar ne dajajte krompirjevih svezih olupkov, lahko kuhane, toda nikar sveze. Sestavine, ki jih vsebujejo povzrocajo nekatere bolezni okrasnega drevja, zelo, zelo pa skodijo predvsem javorjem.

LP

Kako pa naj vem, kateri ostanki rastlin so zdravi in so se le posušili, kateri pa so bolni? Naj plačujem za biokemične analize??

Jaz dajem gor vse, kar lahko razpade (pa še tu se najdejo kaki trakci za privezovanje paradižnika iz najlonk), pa me do sedaj še nihče ni tožil. Lepo razpadejo tudi npr. olupki pomaranč, banan, limon… ne dajem pa ostankov hrane, ki vsebujejo meso.
Včasih mi ne uspe plevela pravočasno odstraniti (nekateri tudi takoj začnejo semeniti) in ga kljub temu dam v kompost – seveda imam potem drugo leto spet veliko plevela. Mislim, da plevela ne bi mogla izkoreniniti, čeprav bi se raztrgala od pletja in bi ga metala v kanto ali zažgala… saj semena prihajajo tudi po zraku.

New Report

Close