kaj sledi po končanih kemoterapijah-kdaj CT?
Pozdravljeni!
Kljub uporabi iskalnika nisem nič bolj pametna. Zanima me, kaj naj bi res sledilo po končanih kemoterapijah? Moja mami je hvala bogu končala z njimi, zdaj čaka na pregled – in to naj bi bil UZ in pregled pri otorinu – za grlo in nos. Menda je vse odvisno, kaj bo le-ta slednji pokazal. Meni se pa poraja vprašanje ali ni boljši kot UZ vsaj CT? A ne dajo vsakega na CT?Kaj je pa ta naprava PET/CT. Z iskalnikom sem prebrala samo da bo nekoč v SLO in je zelo pomembna za limfočkarje – zakaj?Kdaj jo naj bi uorabil bolnik?
Nekje V zavesti mi je ostal pogovor, ki sem ga imela že davno nazaj z znancem, kateremu je umrla žena zaradi raka maternice, da so vse naredili, edino, kar zmeri sebi in zdravnikom, nikoli je niso dali na CT, vedno je bila pregledana le z UZ – maternico, potem jajčnike,spregledali pa so zasevke na ledvicah ali nekaj takega in to bi lahko videli na CT, če bi ga naredili. Evo, zato me skrbi, ker ima mami samo pregled z UZ, in če bo vse OK, je konec z zdravljenjem. A gre lahko sampolačniško na ta PET/CT?
Mnogo ? sem natresla, hvala najlepša za odgovore.
Živjo, dodatek, tebe pa že dolgo nisem “slišala”. 🙂 Me veseli, da je mami končala s KT.
Težko ti odgovorim, ker je po moje vsak limfomčkar zgodba zase in pri vsakemu se posebej odločajo, kako bodo pregledali uspeh zdravljenja. Vsaj tako opažam med pogovori z limfomčkarji. Zato bom tvoje vprašanje kar poslala zdravnici.
Milsim, da lahko kar zaupate in da je odvisno, kateri del telesa pregledujejo z UZ. Za določene stvari je najboljši pregled z UZ, za določene RTG, spet za druge CT in drugo. Po obsevanjih sem imela težave z vnetnimi infiltrati na pljučih kot posledica obsevanj. Takrat se živo spomnim, da so s CT-jem opazili neke spremembice na pljučih in moja onkologinja je takrat rekla, da gre zagotov za vnene infirltrate, ampak da me mora poslati še na rtg, ker, da se infiltrati najlažje vidijo in prepoznajo ravno z RTG, medtem, ko s CT-jem tega ne morejo dobro prepoznati. No, vidiš, to je tudi dokaz, da CT tudi ni vsemogočen. Za določene stvari je super, spet za druge ne.
PET/CT je naprava, ki je baje že na OI (v škatlah). Za enkrat pa še vedno limfomčkarje pošiljajo v Graz. Deluje na podobnem principu kot CT, le da poleg sprememb pokaže tudi ali so te maligne spremembe “žive” ali morda le mrtvi ostanki bolezni. Poleg tega ima to sposobnost, da odkrije nekaj mm velike tumorčke in zasevke, ki jih navadni CT sploh še ne opazi. Poleg tega je odličen tudi zato, ker med zdravljenjem lahko preverijo učinek KT in če je ta dober, sploh ni potrebno na obsevanja predela, kjer je bil limfom. Ali pa morda lahko zmanjšajo dozo KT. Dobro za bolnika in zdravstveno blagajno, kajne? Očitno bomo morali spet malo zatežiti… Ko smo prvič težili, so ga končno kupili, zdaj pa moramo spet, da ga bodo še zalaufali.
Kako je sicer mama? Kako se je potem razpletlo z glasilkami? Lepo jo pozdravi!
Čau!
Pozdravljeni
Po končani kemoterapiji sledi sledenje – po možnosti z isto preiskavo, kot je bila napravljena že pred in med KT. CT ni vedno najboljši – za oceno perifernih bezgavk je tudi po mnenju radiologov boljši UZ, enako velja za predel rodil, pa še kaj drugega. CT mora biti tudi pravilno napravljen z rezi na 1 cm, ter z in brez kontrasta. Slaba stran pa je precej velika izpostavljenost žarčenju (1 CT prsnega koša pomeni žarčenje kot pri 30 RTG slikanjih pljuč, za CT trebuha je tega še malo več). S PET/CT ugotavljamo, ali je ostanek, ki je viden na CT-ju vitalen ali le brazgotina. Meja ločljivosti je približno 1 cm (če smo realni). Postavljene so indikacije, ki se jih pri izboru bolnikov držimo. PET/CT je možno opraviti samoplačniško v Avstriji, pri nas bo (če bo šlo vse po sreči) pričel delovati nekje v septembru (tu samoplačništvo ne bo mogoče, ampak le indikacije v skladu s sklepom konzilija).
LP Jezeršek