Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Kaj sedaj, antibiotiki

Kaj sedaj, antibiotiki

Spoštovani,

hčerka 1 leto in 8 mesecev je najprej prebolevala adenovirozo, za njo je zbolela tudi starejša 5. let hčerka ter midva. Takrat je bil odvzet bris tudi za angino, ki je bil negativen. Vse skupaj se nam je vleklo več kot en mesec. Vmes je bilo par dni ok, sedaj pa sta zopet zboleli.

Prejšnji teden je mlajša hčerka ponovno zbolela. Dobila je vročino, vneta oba učka, gnojna in rdeča in ni imela apetita. Dobili smo Tobrex za oči. Nekaj dni kasneje pa je nakazovala, da jo boli uho. Pediatrinja je pogledala in ugotovila, da je uho pordelo ter dala antibiotike Ospamox. Kri ni bila pregledana niti ni bil odvzet kakšen bris.

Nekaj dni kasneje je zbolela tudi starejša hčerka, tudi njej se je začelo z vročino ter rdečimi gnojnimi očmi. Ker jo je bolelo uho smo jo v soboto peljali v urgentno ambulanto. Odvzeta ji je bila kri in bris je bil pozitiven na streptokok A, pordelih ušes ni bilo videti. Dobila je Ospen. Še isti dan zvečer je dobila res rahel osip okoli dimelj in po hrbtu. Ker smo mislili, da gre za alergijo (takrat je že dobila en odmerek ab) smo klicali nazaj v urgentno ambulanto, kjer so rekli da gre za škrlatinko in da terapija ostaja ista.

Zdaj pa me predvsem skrbi za mlajšo hčerko. V primeru, da je imela tudi ona angino oziroma škrlatinko (obe hčerki sta imeli isti potek bolezni, vročina, vneti učki, boleče uho…) da bi bila takrat pozitivna na streptokok A, ali sedaj poteka napačno zdravljenje z ab OSpamox?

Bojim se, da s tem ab sedaj samo zakrivamo simptome, ko bomo prenehali pa se bo angina oziroma škrlatinka ponovila.

V ambulanti so rekli, da bris zdaj ne bo nic pokazal zaradi jemanja ab Ospamox.

 

Vljudno prosim za vaše mnenje? Ali je to zelo napačno zdravljenje, če je res imela angino in zdravimo z OSpamoxom namesto z Ospenom? Se bo sploh pozdravila ali se bo bolezen vrnila ponprenehanju jemanja ab?

 

Hvala za vaš čas in mnenje.

 

Mlajša hči je ne glede na to ali je bila postavljena diagnoza vnetega ušesa (ki se vedno postavlja klinično in ne laboratorijsko) ali bi šlo za streptokokno okužbo, zdravljena z antibiotikom. Trenutno celo ni na voljo Ospena in tudi za angino (moramo) predpisati amoksicilin (Ospamox, Hiconcil), ki imata širši spekter od Ospena in sta tudi primerna za zdravljenje streptokoknih okužb. Še vedno pa je pri streptokoknih okužbah prva izbira penicilin V (Ospen).

Glede na to, da je bila zdravljena s primernim antibiotikom in da je strep test po 24 urah po uvedbi antibiotika že negativen, strah ni potreben.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close