Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Psihologija in psihiatrija Kako preživeti z narcisi? Kaj se z njo dogaja? Se lahko pozdravi ali kako pomaga?

Kaj se z njo dogaja? Se lahko pozdravi ali kako pomaga?

lfm
Pozdravlljeni,
star sem 35 let, bivša partnerka pa je stara 45 let. Izgleda super, vedno urejena, v službi uspešna, skratka na vzven vse super, med prijatelji priljubljena, vedno za zabavo in vedno pomagati drugim. ko sva se spoznala je bilo vse super, res sva se odlično razumela in sam pri sebi sem si mislil, končno sem dobil to kar sem si vedno želel. že na začetku najine zveze ji je nenadoma umrla mama, s katero pa se nista razumeli. Povedala mi je, kako jo je mam vedno zaničevala, tako da je večkrat odšla sama od doma in tudi po 1 leto ni imela stikov z mamo. Ko pa ji je nenadoma umrla, ji je bilo pa žal da se nista nikoli pogovorili. Po približno 2 mesecih najine zveze, pa so se začeli občasni nenadni izpadi. Kar naenkrat se ji je začelo dogajati. je želela iti v kino gledat film, si je zaželela točno določen film ogledati in sem rekel prav. ok si ogledava film, prideva domov, na kar začne zakaj se nisem postavil zase,zakaj nisem rekel kaj jaz hočem gledati, da ona ne mara tipov ki nimajo svojega jaza, da se ne zelo hiter način ohlaja do mene in da bi šla najraje kar nazaj s taxijem domov. vseeno ostane pri meni, drugi dan kot da ni bilo nič. jo vprašam kaj se je včeraj zgodilo, pa pravi da nanjo vpliva polna luna. in tako spet čez nekaj časa se peljem nazaj v firmo, ona iz službe domov in pove da je lačna. ok, ko zaključim v firmi ji prinesem večerjo ki jo je želela, sam nisem bil lačen, vendar ji v hecu rečem ampak 1 grižljaj bom pa vseeno in spet pride do izbruha, da ji odrekam hrano, da bo ona jedla tisto kar ona hoče in da če mi akj ne paše naj zginem iz njenega stanovanja. pa sem šel. drugi dan spet vse v najlepšem redu, kot da ni bilo nič. vmes sva za vikende hodila v tujino na izlete in imela sva se res super. nato je začela s predlogi, da se vidi da bi živela skupaj in če sem za da si skupaj kupiva stanovanje. ker mi je bilo z njo res super in sem izpade povezoval z njeno mamo in s tem da z njo ni razčistila in da je tudi minilo zelo malo časa od kar je umrla. no ko sem se žele pogovoriti o skupnem življenju, nikoli ni najdla časa za pogovor oz. se ji ni zdel primeren trenutek. je imela rojstni dan in se odloči da bo šla s svojimi prijateljici ga praznovat na morje. ker nisem tip moškega ki bi skakal od ljubosumja sem rekel da ok, če si to želi. in nato ji ni bilo jasno zakaj ji dovolim, kako to da se ne jezim in ne prepovem. pa sem ji rekel da ji zaupam, da pa če misli varati lahko to dela kadar hoče in ji zato ni treba iti na morje. rekel sem da zveza mora temeljiti na zaupanju, če tega ni potem brezveze da sva skupaj. potem mi pravi, da itak ji to pustim samo zdej, ker sva čisto na sveže v zvezi in da so ji vse prijateljice rekle da drugo leto bo vse drugače, da je ne bom nikamor pustil. poleg darila ki sem ji ga kupil za RD, sem ji dal še eno steklenico vina da ga pospravi in ko bo primeren trenutek da ga bova odprla. mine kakšen mesec, sobota zvečer in jaz predlagam, da lahko odpreva steklenico vina in mi pove da ga ni več ker ga je dala za darilo prijateljici. mirno mi reče da mi bo že kupila drugega. nato ji povem da tega vina ni več, da je bila res posebna steklenica in da sem ji zato rekel na jo spravi in počaka na primeren trenutek. Tisti trenutek se ji je odtrgalo, in začela vpiti, da naj zginem iz njenega življenja in da je konec. od tistega dne naprej se mi ni več oglašala na telefon, sporočila, maile, nič. vprašam njeno prijateljico kaj se z njo dogaja in mi pove da je rekla da se z mano naslednja 2 meseca ne bo pogovarjala. med tem časom so ji na parkiršču poškodovali avto in takrat pride sms če ji lahko pomagam. Jaz jo kličem da jo vprašam kaj se je zgodilo, ona se mi noče javiti. ne dvigne telefona, potrebuje pa mojo pomoč. in nato pošlje svojega sina s ključi od avta, da ji ga zrihtamo. je bil čas menjave gum, enaka zgodba.
je pa imela konstantne težave s svojim avtom in sem ji uredil servise pri znancih, kjer so ji avto popravili in za dosti manj denarja, kot bi plačala sama. ker ni imela denarja za servise, sem ji založil jaz, s tem da naj bi mi vrnila naslednji mesec pri plači. ko sem po nešteto klicih in sms-jih spraševal kaj se z njo dogaja in naj se z mano dobi da se lahko pogovoriva o težavah, je bil njen odgovor, da se je ohladila in da me noče več videti. nato se čez kakšen teden srečava na nekem parkirišču, kjer sva imela skupne znance in se želim z njo pogovoriti. najprej ni želela nič o tem slišati. nato jo vprašam kako je lahko predlagala skupno življenje, nato pa takole naredi. njen odgovor je bil da sploh ne ve kaj čuti, in pa da ona ni za mene, da naj čimprej zbežim stran od nje, ker jo bom kasneje zelo sovražil. meni ni bilo nič več jasno, kaj se ji dogaja. po par prespanih dnevih, se odločim in ji napiše sms, da se strinjam da je med nama končano in da naj mi pač vrne denar od servisov in da ji želim vse najbolje. nazaj pa dobim da denarja mi ne bo vrnila, ker so moji mehaniki krivi, da se njej avto kvari in da ne znam biti moški, da ne znam biti gentleman, da je ona meni morala plačevati vsa kosila in pijače (plačala je eno pijačo na začetku zveze, vse ostalo, potovanja, hotele, restavracije sem plačal sam), da kako lahko dopustim, da si mora ženska sama plačevati kosila v lokalu svojega fanta. (res je tam vsi moji znanci in prijatelji plačajo-imamo tako pravilo in nisem sam v lastništvu). obtožila me je da sem ji kradel stvari, da sem ji omejeval svobodo, da sem jo sledil in zalezoval (zvedel sem da je to ona delala pri bivšem ). jaz sem bil šokiran, jaz nisem vedel kaj se je z njo zgodilo. popolnoma druga ženska. edina stvar ki me je motila od začetka je bilo to da je uživala veliko alkohola in da so po službi z sodelavci velikokrat šli na pijačo do poznih ur in da sem v hladilniku na vratih najdel ( cela vrata od hladilnika ) sama zdravila, kakšna pa sam ne vem, ker razen aspirina in če sem imel kakšen predpisan antibiotik od svojega zdravnika jih ne poznam. glede alkohola sva se enkrat skregala in mi je rekla da ona bo pila kar ona hoče in da če mi kaj ne paše je to moj problem in da ji ne bi slučajno kdaj rekel da je alkoholik. nejlepša izjava na koncu zveze je bila da ona bo samo s tistim, kjer ji bo lepše kot pa če je sama.
vse to se je dogajalo konec leta 2013. oda takrat se nisva več slišala. no za dan mučenikov pa dobim za brisalce zataknjeno sporočilo, da mi želi vse najboljše za moj praznik in zraven na sporočilo zaliman kondom in čokolado. stavr je v temu da me mogla ona ali nekdo drug čakati kdaj bom prišel ker tam skoraj nikoli ne puščam avta, pa še tisti dan sem slučajno prišel do firme. sedaj pa slišim od znancev, da dela na temu kako bi ona nazaj prišla in da pošilja svoje prijateljice k meni v firmo, da vidijo če sem tam in kaj delam.
Prosim povejte mi, a je res možno da lahko oseba ki te tako pusti na cedilu, ki te tako žali na koncu brez slabe vesti pride nazaj in misli da je vse ok?
Kaj se z njo dogaja? Se lahko pozdravi?

Najlepša hvala.

Pozdravljen lfm!

To kar opisuješ je precej značilno za mejno osebnostno motnjo ( diagnozo lahko postavi samo strokovnjak). Najprej nebesa, potem čedalje več dram. Čustvena nihanja, enkrat si svetnik enkrat hudič za njih, nikoli niso za nič krivi, vedno je kriva okolica, sprevračanje dejstev glede na njihovo čustveno stanje, sovražna kampanija proti tebi, kadar si v vaz ko te vidioj kot “hudiča” in kot da se ni nič zgodilo, kadar si v fazi “svetnika”. Morda gre za kaj drugega, vsekakor pa njeno vedenje kaže, da ima precejšne težave sama s seboj in da ni ravno človek, s katerim bi lahko kolikor toliko normalno partnerstvo.

Pomagati? Če se hočeš spremeniti ali pozdraviti, potem moraš najprej priznati sam sebi, da imaš problem, to pa skoraj noben momovec ( ali narcis) vreden svojega imena ne bo storil ( kvečjemu, da imajo probleme zaradi okolice , ne pa da so morda problem oni sami). Zato je malo možnosti, da bi se odločili poiskati ( resnično) pomoč. Tudi če jo poiščejo traja vsaj leto ali dve intenzivne terapije, da so sposobni funkionirati tako,da ne škodujejo sebi ali okolici.

Že strokovnjaki imajo precej težko delo, če pa o tem ne veš prav dosti, pa si odličen kandiat za to, da boš kot si dolg in širok padel v mejni svet ne da bi vedel , kaj se zares dogaja in posledice so lahko precej hude.

Morda za začetek preberi knjigo Ne stopajte več po prstih, da vidiš ali se njeno vedenje sklada s tem, kar si opazil. Tam ti bo tudi bolj jasno, kako je življenje z MOM osebo, če želiš z njo ostati ali če razmišljaš, da bi ponovno stopil v zvezo. Če nisi pripravljen na vse tam opisano, je bolje da notri ne stopaš, saj se lahko, če prebereš zgodbe moških na tem forumu, ki so si ustvarili z mom osebami družine ( enako je z ženskami) in imajo z njimi celo otroke, to precejšni pekel.

Upam, da bo še kdo kaj pripomnil in vedel povedati kakšen nasvet.
GittaAna

GittaAna

Hvala za odgovor.
Zanimivo mi je predvsem to, da ima zelo slabo mnenje o svojih prijateljicah, način kako živijo, kakšen odnos imajo s svojimi partnerji, ko pa je z njimi na telefonu, ali pa se z njimi dobi pa se cedita med in mleko. In vedno jim pomagat, a meni je vedno govorila samo slabo o njih, kako so se prodale svojim partnerjem za denar in itd…
Ko mi je bila dolžna denar na koncu sem pa denar od nje tako dobil, da sem ji zagrozil da bom njenim prijateljicam povedal kako slabo mnenje ima o njih in kako je svojega očeta in brata okoli prenesla za denar pri nekem nakupu.
Čez 2 dni mi je poštar prinesel denar.
Sva se 2x srečala v lokalu in sem jo lepo pozdravu, ona pa je sklonila glavo v tla in šla mimo.

lfm,pozdravljen!

O vsem kar si napisal, le ugibam, vendar… Kolikor te zadeve poznam (mislim, da jih kar dobro poznam!), ravnanje tvoje bivše kaže, da ima ne le velike osebnostne probleme, ampak utegne biti pri njej tudi problem odvisnost in to ne le od alkohola, ampak tudi od raznih drugi substanc (tablet, ipd), ki ji omogočajo, da je vedno po malem “zadeta”. Odvisnik je “bog sam zase” in vsak, ki utegne vse to od blizu nekoliko bolj podrobno videti, ga začne nehote ogrožati. Zato kmalu postane njegov najhujši sovražnik. Vsak, ki se mu kakorkoli preveč približa, mu pomeni grožnjo, da bo razkrinkan. Za ceno svojega početja, je odvisnik pripravljen igrati drame v nedogled in hkrati vsakega zapustiti tisti hip, ko ga bi utegnil razodeti ali preveč spoznati. Odvisnosti gredo običajno z roko v roki tudi z MOM. Tudi odvisnik se vede po principu:”Napad je najboljša obramba” zato bližnjega napada in podcenjuje, da lahko s tem prikrije svojo notranjo bedo… Zelo boleče je za prizadetega, če teh zadev ne pozna in na vse gleda iz svojega zornega kota. Tabletomanijo na primer včasih tudi zelo dober strokovnjak ne odkrije. Bolezni odvisnosti gredo in se odvijajo po svojih zakonitostih… Tu ni pomembno koliko prepovedanih substanc količinsko nekdo zaužije, pomembno je njegovo spremenjeno vedenje, v katerem bližnji ne vidi prav nobene logike. To spremenjeno vedenje pa ravno najprej opazi bližnji. Zato se odvisnik počuti takoj ogroženega in zbeži. Dogaja se, da partnerji celo dolgo časa živijo z odvisnikom. Vendar tisti hip, ko odvisnost pri partnerju odkrijejo, nehote postanejo njihovi sovražniki, ki jih v tem ogrožajo. Odvisnik pa svoje spremenjeno vedenje lahko pred okolico dolgo časa skriva in prikriva z zelo spretno zamaskiranimi populističnimi mahinacijami, ipd.

Zato mislim, da je dobro, da pozabiš na to romanco in se od nje čimbolj oddaljiš. Edino dobro pri vsem se mi zdi, da se poskušaš nekoliko več seznaniti tudi o boleznih odvisnostih in to predvsem zaradi sebe, da ne boš znova zašel v podobno situacijo.

Tako zadeve vidim jaz, ti pa se boš moral samo odločiti. Lp Odmev

Jaz sem že šel čez to zvezo, dokler nisem dobil sporočila za brisalce in zdej še od znancev zvedel kaj naklepa. Vem da si ne želim in da ni možnosti da bi začel ponovno z to zvezo, ker imam dosti drugih stvari za razmišljati vsak dan, ne pa da se ukvarjam kaj lahko rečem oz. Kako moram kakšno stvar narediti, da ne bo mislila da kdo kaj dela proti njej.
Res pa je da sem to zvezo začel ravno zato ker se mi je zdelo da sem našel popolno žensko zase in da končno lahko zadiham. Zdelo se mi je da se je končno vse poklopilo.

Ja, saj ravno zato je tako težko te zveze preboleti, ker v začetku misliš, da si končno našel sorodno dušo, ki si jo iskal celo življenje. Če si kaj pregledal forum, si sigurno naletel na zelo podobne zgodbe. Upam, da si res TRDNO odločen, da z njo nočeš več zveze, kajti če nisi, če je v tebi še samo trohica čustev oz. ljubezni do nje, te bo potegnila nazaj in ti boš to slej ko prej obžaloval. Kajti ti ljudje se nikoli ne spremenijo. Njihovi izpadi postajajo samo vse hujši in vse bolj bizarni. Jaz sem imela (oz. imam…? saj še sama ne vem) MOM prijateljico, ki se na trenutke celo zave, da z njo nekaj ni čisto v redu, ampak vseeno ni šans, da bi si poiskala pomoč. Včasih reče, da ve, da je “težka”, ampak prepričana je, da moram jaz delati na tem, da jo sprejmem takšno, kot je. Kajti rekla mi je tudi, da ona se spremenila ne bo nikoli. Kljub vsem težavam, ki jih ima z okolico, se ima za najbolj pametno od vseh. V končni fazi ni nikoli ona nič kriva, ne prevzame odgovornosti za nič, vedno sem bila za vse najine težave kriva jaz. Ker sem po njenem mnenju neverjetno sebična in vidim samo sebe, za druge ljudi pa mi ni mar.
Z vsem svojim znanjem o MOM se še zdaj nisem čisto izvlekla iz tega bolnega odnosa. Ampak to je zdaj samo moj problem, ne njen.
Tako da moj nasvet je, da se v vsakem trenutku zavedaš, da z njo ljubezenske zveze, karkšno si želiš, ne boš mogel imeti nikoli in da vse njene poskuse ponovne komunikacije ignoriraš. Če pa bo zelo vztrajala, ji boš moral to tudi povedati iz oči v oči. Nikar ne nasedi kakšnim njenim sladkim besedam ali obljubam. Zavedaj se, da gre v bistvu za bolnega človeka, ki mu ti ne moreš pomagati.
In predvsem glej naprej in druži se z ljudmi, ki te spoštujejo in te imajo radi.
Če boš imel pa še kakšne težave, prebiraj zapise na tem forumu. Meni to vedno pomaga … kot nekakšen rešilni obroč, da se ne potunkam 🙂
Srečno!
Anuk

lfm, tudi jaz imam podobno izkušnjo (sva celo isto stara), veliko berem in raziskujem o MOM in ko se sedaj spominjam ljudi iz preteklosti in njihovih “izpadov”, ugotavljam, da jih verjetno kar nekaj spada med ljudi s to motnjo. No, to kar praviš za bivšo partnerko in o temu kar govori o svojih prijateljicah, da so včasih najslabše, včasih pa najboljše, je značilno za MOM- hitro menjanje razpoloženja, mnenja; vse je ali belo, ali črno, sivi odtenki ne obstajajo. Zato ne govori s teboj, te sovraži, verjetno pa je ko sta bila še skupaj, o tebi govorila, kakor da si “superjunak”. Čustveno, so taki ljudje na stopnji majhnega otroka, saj je tam verjetno ta razvoj obstal. Tega se ne zavedajo, saj je njihovo doživljanje že skoraj celo življenje takšno. Njihove reakcije niso načrtovane, zaradi te motnje zelo trpijo, saj jih “noben ne razume, vsi jih razočaramo, smo najslabši,…” Ustvarjajo konflikte, obenem pa bi radi, da jih ljubimo. Navadno na začetku zvez, te osebe niso takšne, zato sploh če ne veš nič o tem, se lahko hitro “ujameš v past”. “Pozdraviti” se da, če se aktivno vključijo v psihoterapijo, ki lahko traja od 1-5let, lahko tudi več. Ne vem, če temu lahko rečemo da so se pozdravili, vem pa, da po uspešnem zaključku psihoterapije, začnejo čustvovati, doživljati druge ljudi, ustvarjati odnose, na takšen način, kakor to doživlja večina ljudi že od malih nog.

Crox, res je ja. Na začetku sem moral spoznati vse njene najboljše prijateljice in to naj bi bilo zelo special, ker sem eden redkih ki naj bi mu to pustila. Potem, je izjavla, da se je odločila, da ona ne bo imela nobenega otoka več, da edino z mano pa bi ga takoj imela. Najbolj čudno mi je bilo, ko sva recimo sedela na pijači in potem reče, da gre čez pol leta na 1 sejem in da če bi šel z njo. Ok ja se bova zmenila ampak do tam je še dolgo, če ne bom imel dela seveda. Njen odgovor je bil da itak ne bom več takrat z njo,da se jo bom že naveličal.
Sem pa dobil občutek da 1 njena prijateljica ve da se nekaj dogaja z njo. Ko sva že končala in sem se z njo pogovarju mi mirno reče da je ona nora, da ona ni za moške in da naj jo pozabim in grem stran. Takrat sem bil tok šokiran, da ima njena najboljša prijateljica tako mnenje o njej, , drugače pa vsak dan se slišita, popoldne skupaj, vikend kosila. Dostikrat priznam sem pa razmišljal kako bi jo spravil do tega da si poišče pomoč, vem pa da nobena njena prijateljica ne bi pomagala da bi jo tja spravili.

New Report

Close