Kaj se splača?
Dobro jutro vsem!
Imam eno vprašanje. Pred kratkim sem dobila nekaj denarja (dediščina). Znesek je približno 27.000 DEM. Imam ga na banki, pa ne vem, kaj z njim. Veliko ljudi pravi, da naj denar zavarujem, se pravi, da kupim zemljo ali kakšno nepremičnino (npr. garažo). Kaj meni vi? Kako bi vi vložili svoj denar?
Izredno sem vesel , da si mi brez vsake zlobe lepo odgovorila, pa čeprav sem ..sam napeljal malo na šalo.
Samostojnost je veliko več kot ….je vse – a je dovolj !
Glede denarja ! Je nekaj in ni nič . Moj nasvet : Papirji / kupi papirje
Ne vse na eno delnico ali kak drug vrednosti papir . Na tvojem mestu ,bi takoj kupil PPb min.10,000 zaradi zavarovanja .(moj nasvet )
Dejstvo je, da ga z nalozbo v nepremicnino prakticno ne mores polomiti.
Ce bos ves denar “pretopila” v garazo, ti ga bo tudi se nekaj ostalo. Kupljeno
garazo lahko potem oddajas in letna najemnina bo visja od obresti, ki bi jih
za svoj denar dobila na banki (lahko izracunas sama). Seveda se lahko odlocis
tudi za nakup delnic, vendar rabis za to vec izkusenj, lahko pa imas denar
se naprej vezan na banki. To so verjetno glavne moznosti.
PS – Co bos kupila garazo, jo bos v LJ sokraj kadarkoli brez tezav prodala,
ce bos rabila denar.
Izredno sem vesel , da si mi brez vsake zlobe lepo odgovorila, pa čeprav sem ..sam napeljal malo na šalo.
Samostojnost je veliko več kot ….je vse – a je dovolj !
Glede denarja ! Je nekaj in ni nič . Moj nasvet : Papirji / kupi papirje
Ne vse na eno delnico ali kak drug vrednosti papir . Na tvojem mestu ,bi takoj kupil PPb min.10,000 zaradi zavarovanja .(moj nasvet )
Vsaka stvar potrebuje svojega strokovnjaka ,to je res…Za vrednostne papirje – bone imaš časa samo še 8 mesecev .Tu si vrednost iz 5,000 dem .ko bodo bone ukinili avtomatično dobila vrednost od 18-25,000 dem 100%.
Samo en problem nastane ( takoj ko kupiš moraš jih zamenjat v zavarovalno polico ), da tega ne moreš dejansko koristiti , dokler ne prideš v penzion .
To je nekakšen dodatek k penzionu minimalno 200 dem na mesec .
Trenutno se najbolj to splača ljudem , ki jim manjka eno ali pet let do penziona , ker lahko to takoj začnejo izkoriščati- uporabljat
tu ne rabiš nobenega svetovalca rabiš samo brokerja , če si zaiteresirana pa javi
lep. pozdrav
No ja. Zakona o obdavcitvi obresti zaenkrat se ni, se pa res o tem precej
govori. Obdavcen pa je dohodek iz premozenja (npr. najemnina, ki bi jo dobila
za oddajanje garaze, ce je ne bos oddajala na crno). Prav tako bi placala
kar visok davek, ce bi tako garazo prodala prej kot v dveh letih po nakupu.
Sam imam v LJ garazo, ki je trenutno ne rabim in jo oddajam ze skoraj
1 leto. Sem pa najem uredil cisto uradno – s pogodbo pri notarju in konec
leta bom placal davek (kakih 10 – 15 jurjev SIT). Za tako vsoto se mi ne
splaca goljufati.
Garaža …tudi sploh ni slaba ideja , samo so zopet pogojene z davkom na nepremičnine. In po novem nov davek , na luksuz .. malo premisli .
Drugo :odajanje ….krasno brez papirja …. soper cirka 100 DEM na mesec / pogoj prava lokacija.
Tretjič : na papir davek na dobiček . dodatek k dohodnini…….itd
in četrtič : A boš imela klienta tekoče in stalno brez presledkov ?
toliko
Po moje se ti splača kupiti delnice Telekoma. Zdajle so približno 20.000 SIT pričakuje pa se dvig na 45.000 ali več. To ceno je dosegla pred pol leta in ko pride na borzo, se bo morala malo premakniti. Jih je pa težko kupiti, ker še niso na borzi.
Druga varianta je, da kupiš stanovanje v dolenjski regiji(NM), ga potem oddajaš, trenutno so cene tam tudi nizke in se računa na porast cen stanovanj na dolenjskem.
saj je vseeno kje je snežinka doma….tudi če bi bila iz vasi, bi garažo lahko kupila v Ljubljani…..
snežinka, jaz ti predlagam, da v oglasniku pogledaš kje je največji interes npr. za garažo…..potem pokliči ene 3 ljudi, ki po oglasniku oddajajo garaže in se pozanimaj (kao da rabiš garažo) kakšna je mesečna najemnina…..no potem boš lahko izračunala, koliko ti kapne na leto…….lahko ti povem, da bi na banki za vezane tolarje dobila letno okrog 400.000.00 sit obresti…..to pa pomeni, da bi za najemnino morala dobitiokrog 33.000.00 sit, ne vem koliko garaž lahko kupiš za 3.000.000.00 sit……upoštevati moraš tudi stroške prepisa garaže,vpisa v zemljiško knjigo,stroške notarja, davek od najemnine………