Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Vrtičkarstvo, zelišča in urejanje okolice Kaj posaditi v slabo – ilovnato zemjo?

Kaj posaditi v slabo – ilovnato zemjo?

Imam en kos ilovnate zemlje, ki bi ga letos rada obdelovala. Sem ga pognojila s hlevskim gnojem, preštihala, naredila gredice, zdaj pa ne vem kaj naj sploh posejem in posadim, da bo to kaj raslo? Je pa zelo sončna lega.

Katera zelenjava ne zahteva rahle, kvalitetne zemlje (če sploh katera)? Prosim če mi lahko kdo priskoči na pomoč, da bo kaj zraslo in da ne bom preveč razočarana.

Hoj !
Mi imamo tudi samo ilovko. Pa posejemo in posadimo vse, kar nam pride pod roke. Prva leta sem imela lepšo zelenjavo kot mama na boljši zemlji. Sedaj je tudi naša ilovka že malo izrabljena. Sicer dognojujemo in kolobarimo, pa gre. Torej: ti kar posej in posadi, kar ti paše. Sigurno bo v redu.
Veliko uspeha.

jaz imam 2 vrta, v enem je dobra zemlja, drugi vrt pa sem naredil z nasipavanjem terena in potem sem kupil 10 kamionov zemlje, ki je bila zelo slaba-ilovnata -pocasta.Zdaj že nekaj let opazujem, kaj dobro raste v njej.V vseh tel letih (8 let) sem zemljo seveda izboljšal z dodajanejm drobnega peska,pepela in hlevskega gnoja, pa tudi apna v prahu.Opazil pa sem, da v tej zemlji že od začetka dobro raste repa,rdeča pesa,grah,stročji fižol nizek,rukola,solate…krompir pa rabi suho bolj peščeno zemljo, ne mara svežega gnoja, tudi korenček mi tam ne uspeva dobro, pa zelje,ohrovt,cvetača,brokoli tudi ne

Marcell najlepša hvala vam da ste z mano delili vaše izkušnje in mi prihranili slabo voljo.

Upam da vam tudi letos super raste.

Lepo pozdravljeni!

Načeloma se ilovnata zemlja šteje kot idealna za vrt! Problem je samo to, da jo vsak po svoje predstavlja 🙂 Ilovnata tla prepoznamo tako, da v pesti razpadejo v drobne majhne grudice, ki se lahko držijo skupaj, a se ne lepijo.

če jaz stisnem mojo zemljo v pest, se vse skupaj sprime v en poc in to po 7-8 letih ko sem dodajal vsako leto pesek,apno,pepel,hlevski gnoj, še vedno je lepljiva.Uspeva pa to kar sem napisal dobro.KATARINAa to pomeni da ni ilovnata, da je kaj drugega?

Res je. Izraz ilovica se velikokrat uporablja za težka, glinasta tla, vendar je to napačno.
Gre za teksturo oz. zrnatost tal – lastnost, ki močno vpliva na rodovitnost. Odvisna pa je od velikosti delcev v zemlji. Pri pesku so delci veliki 0,05-2 mm, melj je še bolj droben, najbolj fini pa so delci gline (pod 0,002 mm).
V ilovici je razmerje peska, melja in gline v bistvu idealno.

Marcelll, zemlja, ki jo ti opisuješ, ni ilovica. Očitno ima zelo visoko vsebnost gline, zato je namočena pocasta, gnetljiva, v času suše pa zbita in razpokana. V takih tleh je premalo kisika, so hladna in slabo prepustna za vodo. Sčasoma jih je mogoče izboljšati s postopki, ki si jih že sam naštel.

New Report

Close