kaj nas draži?
Pozdravljeni,
pišem v zvezi s svojim skoraj triletnikom. Za začetek naj povem, da imamo v družini alergike.Sama sem alergična na pršice, mačjo in pasjo dlako, ter na trave, a trenutno nimam večjih težav. Mož je alergičen na penicelin in jagode. Oba slabo prenašama arašide, mož tudi čebulo. Vsak dan čistimo prah, ter na tri tedne s parnim čistilcem parimo kavče, vzmetnice,… vse kjer bi lahko bile pršice.
Moja alergija se je pojavila v otroštvu kot rinitis in kasneje kot astma. V puberteti se je umirilo, kasneje sem dobila AD.
Tako sedaj pa glede našega malčka. Pred tremi tedni je prebolel virozo. Po enem tednu se je začel grozno drgniti pod noom, po ušesih, uhicah in spolovilu. To traja sedaj dobra dva tedna. Bili smo pri pediatru, ki pravi, da je verjetno tik in dal še nam je napotnico za alergologa, zaradi alergij v družini.
Zdaj pa še k poteku našega praskanja. Zbudi se ob 9 se malo popraska po nosu in zraven pihne, ima poln nos. Pol je mir do 11, ko se začne drgnit po očeh in nosu, ga umijem in namažen z negovalno kremo in je mir. Nato grema na sprehod kjer je vse vredu. Nato grema k starim staršem na kosilo kjer postane po kakšni uri praskanje nevzdržno in moramo iti. Imajo pa dva psa in kar nekaj prahu. Nato sledi sprehod( ponovo mir) in domov, praskat se začne po malem okolo 17 in nato do spanja ob 20. Smo pa opazili da se praska veliko bolj izrazito v zgornjih prostorih, kjer se tudi igra bolj popoldan. In to tako, da ga ne moram gledat. Ko odprem okno je bolše. Sem pa mu dala včeraj zvečer ko se je umiril dala za povonjat mehčalec, kar se je končalo s polurnim praskanjem po vsem telesu. Danes sem vrgla mehčalec in pralni prah v koš, ter perilo odstranila iz hiše. Imamo akcijo čiščenja z alkoholnim kisom in sodo, ter pranjem perila.
Tako sedaj pa kaj še lahko naredimo, na kaj bi lahko bi še bil alergičen?
Ter kako testirati alergije na hrano doma? Izločit hrano? Kako dolgo pa? Npr. brez mleka za dva tedna?
Joj, vem da je dolg opis, a malo smo že obupani? Pa še to, doma imalo claritine in kortikosteroidne kreme, a ga lahko s ćim mažem( na ličku ima danes izrazit rdeč madež), mu lahko dam claritine?Kaj pa nos, a se dobijo kakšne kaplice za nos v prosti prodaji, ki jih lahko uporabimo?
Upam, da nise preveč nakladala in upam na čim hitrejši odgovor.