Najdi forum

kaj narediti z zelišči? :)

Pozdravljeni!

Letos sem prvič posadila nekaj zelišč – vsa mi zelo dobro rastejo. Celo tako dobro, tako da moram pri žajblju in peteršilju hitro reagirati.

Glede na to, da sem v tem čisto nova, ne vem kaj naj z njima naredim. Razmišljala sem, da bi žajbelj natrgala in ga posušila na soncu, peteršilj pa bi dala v zamrzovalnik. Glede peteršilja ne vem ali je bolje, da ga samo operem in zamrznem, ali ga vržem tudi v krop.

Prosim za vaše nasvete glede shranjevanja obeh!

Hvala in prijeten vikend!

JAZ PETRŠILJ NASESEKLJAM NA MULTIPRAKTIK IN DAM V MALE STEKLENE KOZARČKE IN V ZMRZOVALNIK. NEKAJ GA PORABIM ZA PAKETE Z ZELENJAVO ZA GOVEJO JUHO. ŽAJBELJ, SIVKA, MAJARON ITD. PA POSUŠIM V SENCI NA ZRAKU.

Zelišč se ne suši na soncu, temveč v senčnem zračnem prostoru, suhe pa shranjuješ v platneni ali papirnati vreči, morda tudi v stekleni posodi.

Načeloma je priporočeno pred shranjevanjem v zmrzovalniku blanširanje jedi (za minutko ali dve v krop), vendar jaz peteršilj samo operem, osušim in sesekljam, ter zamrznem na pladnju (nekaj ur), nato ga dam v vrečko ali posodico za zmrzovanje. Na pladenj se da zato, da se potem lahko poljubno količino jemlje za uporabo.

Joj sta hitri:) Najlepša hvala za odgovor!
Na delo se bom spravila že danes.

Peteršilj se poreže, opere pod hladno tekočo vodo, posuši na čisti krpi, nato pa spravi v zamrzovalnik. Tak je veliko bolj uporaben kot posušen.

NIKOLI sušiti nobenega zelišča na soncu. Sonce posrka še zadnja eterična olja in rastlino požge.

Žajblja nikoli ne rabimo v velikih količinah. Tudi ni priporočljivo piti čaja, ampak samo grgrati.
Zelo dobro ga je namočiti v žganju in dodati med. Žganje izluži zdravilne učinkovine, med konzervira. Tako pripravljen “žajbljev šnopček” imate lahko do naslednje sezone za blažitev oziroma preprečevanje prehlada.

Tako sveži kot tudi suhi žajbljevi listi pa so dobri za ustno sluznico. Pozdravijo vsako vneto dlesen, grgranje pa pozdravi tudi vneto grlo.

Tudi vam hvala za odgovor.
Žajbelj uporabljam tudi kot začimbo na hrani. Pripravim pa ga tudi za inhalacijo skupaj s kamilico in soljo.

Zanima me, kakšno kuro čiščenja dihalnih poti in pomirjanja priporočate za inhalacijo žajblja s kamelicami glede na izkušnje in dobo terapije, ki jo izvajate.
Hvala za odgovor… R.P.

Peteršilj lahko narežeš na drobno, spraviš v kozarček (mali), priliješ olivno olje ter dodaš sol. Na tak način ga konzerviraš in uporabljaš čez celo leto za dodatke jedem.
Enako lahko storiš z drobnjakom. Je dober namaz, samo preje ga precedi, da ne bo zadeva premastna.
Za žajbelj pa uporabi liter in pol velik kozarec, našej 100 listov, 250 g sladkorja, zalij z enim litrom žganja ter ga postavi na sonce ali pa na kakšno toplo površino. Pusti stati kakšnih 14 dni ali malo več, nato pa vse skupaj precedi, liste pa stisni (da gre iz njih sok). Precejeno daj v steklenico in imela boš krasen žajbljev liker.
Uživaj!

Žajbelj posušiš in uporabiš za grgranje, če te boli grlo, ali pa spiješ skodelico čaja pred spanjem in ponoči se ne potiš.

New Report

Close