Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija kaj naj storim…

kaj naj storim…

od drugega meseca naprej, ko je bilo pri mojem malčku ugotovljena alergija na kravje mleko (na pediatrični v Lj. sva bila hospitalizirana zaradi patoloških jeternih testov) so naju najprej poslali na dieto brez kravjega mleka, ko pa mi je od vse ‘sekirancije’ zmanjkalo mojega mleka (v drugem mesecu je pridobil samo 450 g in 2,5 cm) sem s težkim srcem presedlala na predpisani Pregomin…

kakšne težave sva imela z uvajanjem Pregomina rajši ne bom pisala, vendar pa je od tedaj naprej malček zaprt – kaka nekje na 5 dni in še to le, če ga ‘spodbodem’ – ker ima zelo trdo blato, skoraj kot kamen – ki kljub upoštevanju ‘dobronamernih nasvetov’ (dodajanja tekočine in pri šestih mesecih počasnega uvajanja druge hrane) ni drugačnejše…

ker je tako zaprt in ker tako težko kaka, je pričel – to sem opazila sama – zadrževati kakanje, kar je stvar samo še poslabšalo – verjamem, da ga boli ritka, saj ko ga pritisne, iztegne nogice, samo da mu ne bi bilo potrebno kakati…

zanima me pa, ali mu lahko sedaj pri 8 mesecih pregomin zamenjam z riževm mlekom, ali mu bom preveč opustošila prehrano… naj vztrajam s pregominom, ali kaj…

čisto sem že obupana, saj na vsakih 5 dni, jokava oba – on in jaz…

lp

Draco

p.s. hvala za odgovor že v naprej

Draga Draco,
povsem razumem, da ste obupani. Sploh, ker je otroček pogruntal, da ga boli pri kakanju in je že začel zadrževati blato, kar pa pomeni še večje bolečine pri kakanju.
Poskusite morda še nove formule za alergične otroke (nova formula Allernova), lahko tudi riževo mleko, saj je zadosti velik, morda tudi ovseno mleko. Vem, da ima Pregomin ogaben okus, morda ga prirpavite z otroškim čajem. Skratka, lahko uporabljate več različnih vrst mleka v enem dnevu, vsako mleko ima svoje prednosti iz vsebine, tako ne bo osiromašena prehrana. Pa seveda, sadje, zelenjava, meso, druge žitarice.

Za kakanje je potrebno poskrbeti, da je blato mehko. Lahko reči, kako narediti? Nekaj splošnih navodil: zjutraj postan, pogret Donat, npr. pol decilitra, sladke kamilice vsak dan (npr. pol do 1 dcl), glicerinska svečka v ritko vsak drugi dan (neškodljiva, brez kemije, topi trd čep blata v spodnjem delu črevesa). Potem seveda Portalak sirup 3x dnevno pol žlice (neškodljiv, dejansko sladka voda), ki uspešno mehča blato. Svečke in sirup bi imeli toliko časa, da se blato zmehča in se vzpostavi ritem odvajanja, predvsem, da otrok ugotovi, da lahko kaka brez bolečin in ga tega ne bo več strah. Morda kakšen mesec.
Ne obupat, Draco, kar na delo, kajti zaprtje je ena velika zoprna zadeva.

Ni ravno prijetno npr. klistiranje vsakih 4-5 dni na otroški kirurgiji (kar se bo zgodilo, če bo tako šlo naprej). Kar poskusite kakšen mesec vse to, kar sem vam napisala. Škodilo nikakor ne bo, če pa bo uspelo, boste imeli mehko, neboleče kakanje in oba bosta zadovoljna.

Glavo pokonci, dan je lep kljub oblačnosti, tile drekci pa bodo tudi odšli. Je pa pri alergiji na KML lahko driska, sluz, pri nekaterih pa trdovratno zaprtje.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Kadar naš mali nekaj dni trše kaka mu dam za piti malo slivovega sokca (lahko tudi razredčenega) ali pa za popacat slivovo sadno kašico. Jaz mislim, da mu to malo zmehča blato, lahko pa je kakšen drug neznani faktor (?!).

lep pozdrav,
mojcapec

Ja, res, slive in suhe slive oz. kompot iz njih je odlično zdravilo. Vsekakor je za poskusiti.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Najprej hvala za odgovor – bomo poizkusili… vse, da bomo videli, kaj bo pomagalo… – prav gotovo pa bom javila rezultat – :o)

prijeten dopust,

Draco

New Report

Close