Kaj mislite o pregledu mojega sina?
Sin ima 3 leta in je bil od začetka alergičen na jajca, kasneje samo še na beljak. S cepljenjem OMR sem malo odlašala, po drugi strani pa smo bili večkrat bolni in že brez tega se mi zdi cepljenje alergika tvegano. Sin tudi ne hodi v vrtec in je na dieti. Zdaj je pediatrinja napisala novo napotnico za pregled pri alergologinji, da se preveri, če je še alergičen na beljak in seveda tudi cepi. Rekla je, naj s cepljenjem ne odlašamo predolgo, ker bo potem preblizu tistega cepljenja v šoli.
Prišla sva k alergologinji, ki mi je že v začetku dala vedeti, da je nezadovoljna, ker še ni cepljen proti OMR. Opravila je kožne teste, mu pogledala grlo in povedala, da je alergičen na pršico, na beljak pa ne več. Potem pa je rekla, naj mu zaviham rokav. Na moje vprašanje, zakaj, je nestrpno rekla, da ga bo cepila. Bila sem čisto šokirana, saj sem pričakovala, da bo naredila še kak kožni test, niti tega nisem vedela ali bo to pod nadzorom ali ga bo poslala takoj domov. Spodaj sem brala en post, da je nek otrok prej pil en teden Claritin. Torej – odklonila sem cepljenje, jezno je rekla, da bo to pač napisala v izvid, da je za pršico pri njej kontrola 1 leto. Niti negovalnega mazila za kožo ni hotela napisati. Ko sem jo vprašala, ali bo moral biti drugič cepljen pod nadzorom, je rekla, da verjetno to ni potrebno. Na tem forumu pa berem, da naslednji pregled lahko spet pokaže alergijo na beljak!
Ne vem no. Mene je tega cepljenja resnično strah, premišljevala sem, da bi v primeru alergije dala prošnjo na ministrstvo, da ga še nekaj časa ne bi cepili. In mislim, da bi bilo vseeno preveč tvegano, da bi ga ona kar cepila. Se morda motim? Kaj naj storim? Morda preveč komplicira, a ne bi rada, da bi se sinu kaj zgodilo po nepotrebnem.
moja je jemala 1 teden claritine, pre in po cepljenju, skupja 7-10 dni, ne vem več točno, vendar jo je naša pediatrinja cepila pri 3 letih, na sistematskem, beljak pa je bil takrat po krvnem izvidu 0, prej je bil vedno visok. kožni testi so pri nas vedno neg. sedaj je znova beljak pozitiven in za predšolsko še nisva bili ceplejeni, pa hodiva v 1. razred, čakava da bo ceplejena v bolnišnici pod nadzorom. zdravnica si je ne upa sama, če bi jaz vstrajala bi jo, vendar je potem odgovornost moja, tega pa ne želim. napotnico sem v bolnišnico poslala že lani poleti, vendar še nas niso poklicali, čeprav pogosto pokličem setro, drugi teden jo moram znova.
če pa bo beljak v tem času znova padel na 0 potem jo bomo pa cepili tako kot prvič. (čakava izvide).
poskusi se dogovoriti za krvne teste, včasih so jih jemali lahko tudi pediatri, sedaj ne vem, ali pa zamenjaj zdravnika, če meniš da si ne prizadeva dovolj za tvojega otroka.
če pa nikakor ne boš našla skupnega jezika z zdravstvom, pa ja napiši prošnjo na ministerstvo, da ne bi slučjno kdo rekel da nočeš, in jim razloži svoje strahove. morda bodo celo oni zahtevali dodatne preiskave in cepljenje pod nadzorom.
Hvala za odgovore. Res se mi zdi neodgovorno od alergologinje, da ga je hotela kar tako na hitro cepiti. In da je na podlagi kožnega testa zaključila, da ni več alergičen na jajčni beljak! Rekla je, da zdaj lahko je vso hrano. Natančno se bom sprehodila po tem forumu, potem pa bom šla do naše pediatrinje in ji povedala, da z obravnavo alergologinje nisem zadovoljna in da na tak način cepljenja ne pristanem! Žal naša pediatrinja cepljenje zelo podpira, a prošnjo na ministrstvo lahko seveda dam tudi sama. Tudi jaz sem za ostala cepljenja, le OMR se mi nikakor ne zdi tako nujen, da bi tvegala pri sinu.
Tudi mi smo pri homeopatinji, vendar se o pripravi na cepljenje niti nisem pogovarjala z njo. Moram reči, da je stanje, odkar jemlje kroglice, boljše, včasih pa moramo kožo kljub temu namazati z Elocomom. Vendar manjkrat, kot prej.
MMR in OMR to je medna isto (kombinacija: rdečke,..).
tudi naš alergolog je bil mnenja, da sicer načeloma ne more biti nič, vendar pa če si zdravnica ne upa potem raje naj ne cepi saj se ravno takrat lahko kaj zgodi in je sam podal mnenje za ceplenje v bolnišnici. cepil pa je ne bo on, temveč drug zdravnik ki se ukvarja prav z tem. jaz se seveda strinjam, ker če je cepivo na bazi jajc potem mi nihče ne more zagotoviti da ne vsebuje čisto nič beljaka, sicer pa nihče ne pove ali je na rumenjaku ali beljaku ali kar celem jajcu.