Najdi forum

Kaj lahko storim proti MOM lažnivcu

Pozdravljeni, bivši mož imam mom, na sodišču tečejo postopki zaradi nasilja v družini, ima prepoved približevanja, odseliti se noče jaz s socialno pomočjo nimam kam. Na policiji in sodišču se tako laže, da enostavno ne morem verjet, in žal velikokrat uspe. Tega enostavno ne prenesem več.
Na sodišče je tudi dostavil potrdilo psihiatrije, vendar brez diagnoze MOM, ki jo je imel vrsto let, kar menim, da je kršitev zdravniške etike. Kaj mi svetujete, kaj lahko naredim, kako se sploh obrniti naprej v življenju…prosim pomoč.

Pozdravljana obupana.

Najprej bi vprašala kako to, da je še vedno tam, če pa ima prepoved približevanja? Kolikor mi je znano ( nisem pa še posebej preverila) mora potem iz skupne hiše. Torej se najprej pozanimaj o temu, kakšni so ti postovpki ( odvetniki, brezplačana pravna pomoč, czs ali pa morda na Društvu za nenasilno komunikacijo, ki ima kar precej izkušenj s takšnimi primeri in bodo verjetno dobro vedeli kakšni so ti postopki.

Reševanje stvari s takšnim človekom, kot ste opisali vašega moža je tek na dolge proge, vendar se da. Treba je vedeti kaj točno hočeš, poiskati načine ,kako do tega priti in nato vztrajati korak za korakom in neomajno v tej smeri.

Ena od bolj pomembnih stvari pri vsem skupaj pa je, da se ne pustiš vreči iz tira, ker v trenutku, ko padeš na njegove provokacije te ima tam, kjer te želi, na bojnem polju, ki ga on ali ona večinoma bolje obvlada kot vi. Kadar si čustveno razvrvan je seveda težko ostati miren zato je dobro, da imaš čimveč pomoči, pa naj bo to forum, društvo za nenasilno komunikacijo, skupina za samopomoč za svojce, ki imajo mom ( ravnokar se je ustanovila že druga) , terapevta, psihologa…….brez te pomoči je na začetku skoraj nemogoče zbrati dovolj moči za soočanje. Zato čimprej poiščete tisto, kar bi lahko pomagalo vam.

GittaAna

GittaAna

Saj fizično ni v hiši zaradi prepovedi približevanja, vendar se noče odjaviti iz tega naslova. To pomeni, da se po preteku lahko vrne nazaj v hišo, ker ima tu stalno prebivališče in mu ne morem NIČ. Obravnava je bila ravno zaradi prepovedi približevanja in tam se je tako suvereno lagal, sama pa potem nisem imela priložnosti prerekati, ker me je sodnica kar naprej prekinjala. Imam BPP a ti odvetniki se ne potrudijo dovolj, sama pa nimam denarja, csdji o tem nimajo pojma. Popolnoma sem izčrpana, ne vem več niti kam naj se obrnem po pomoč. Pred časom mi je povzročil poškodbo in potem policijo prepričal da sem ga jaz prišla izzivat. res ne vem več kako naprej.

Poveži se z organizacijami, ki pomagajo ženskam, ki se soočajo z nasiljem. Nekaj smo že predlagali, druge najdež na internetu. Oni so tega vajeni in vedo, kaj storiti, pa še suport boš dobila

GittaAna

GittaAna

Poskusila sem že vse mogoče …le kako mislite, da bi zmogla brez teh nekaterih organizacij? A one so le za pogovor, za nasvete ..naredila sem vse kar so mi svetovali …a recimo na sodišču me vedno nekaj preseneti, pod stresom pa mi misli enostavno ne delujejo, ne morem govoriti …rabim čas, da zberem misli, tega mi pa sodnica ni dovolila. Policiji sem doslej zaupala, a tudi njih je gospod z laganjem tako prepričal, da sem sedaj jaz postala lažnivka. Sploh ne vidim več poti iz tega, nimam niti moči, volje …. ker se enostavno nič ne premakne …edino kar še lahko storim je, da se izselim iz lastne hiše, sem pa dejansko brez sredstev za preživetje.
Kje pa je še ena skupina za samopomoč?

Draga obupana

Vem točno kako se počutiš, imam podoben primer, doživljala podobne reakcije v inštitucijah od katerih sem največ pričakovala, moj reakcije so bile podobne, skoraj nikjer v začetku nisem dobila pomoči. NUJNO, NUJNO se malo ustavi, začni tehnike pomirjanja, meni najbolj pomaga meditacija in EFT tehnika, poišči informacije na netu, kjer so zastonj, če nimaš interneta pojdi v knjižnico.
Povej kako ti lahko pomagamo, tudi sama sem bila brez sredstev, vem kako je ko ti vsi govorija kje dobiš pomoč a žal je vse plačljivo in zelo drago.

LP

Piši [email protected] za informacije o skupini.

žal predaleč …. meni je bližja štajerska – a je na tem koncu kaka skupina?

V Mariboru se z januarjem začenja skupina ,vprašajte kdaj in kje na isti mail.

GittaAna

GittaAna

Obupana, pozdravljena!

Prilagam link o delu Društva za nenasilno komunikacijo, seveda za primer, če se na to institucijo še niste obrnila. Povratne informacije oseb, ki so se poslužile njihove pomoči, so vzpodbudne. Storitev ne zaračunavajo. Lp Odmev

http://www.drustvo-dnk.si/o-nasilju/poti-iz-nasilja.html

Sem iz štajerske in nimam več možnosti karkoli narediti …vse sem že poskusila …trenutno sem v tako veliki stiski, da nimam ne za kurjavo, ne za položnice ..pokorisitila sem vse kar se je dalo …bivši ima že skoraj eno leto prepoved, ampak še vedno ne da miru, a na tako prefinjen način, da s prijavo ne naredim nič.

Obupana! Prav je, da nam o vašem stanju poročate, tudi večkrat, če je za vas to potrebno. Močno vas razumem, da ste v veliki stiski. To, da nimate možnosti karkoli narediti, s tem se pa ne strinjam in to kljub temu, da ste v veliki denarnih in drugih težavah. Bila sem brez vsega, na cesti… To je bil zame dovolj velik alarm, da se gre tokrat zame in da moram nekaj zase storti… Tudi vi zaznavate rdečo luč, ki terja veliko budnosti in predvsem veliko lastnega dela…

Bilo je tako hudo, da tudi za jamranje nisem imela več časa. To je bila je še sreča, saj sem ob tem na hitro ugotovila, da mi jamranje nič ne pomaga in me ne bo rešilo. Ob tem sem tudi spoznala, da moram preiti v akcijo, v resno akcijo, za sebe… Iz lastnih izkušenj vem, da ko sem kot žrtev naredila prve korake, je rešitev prihajala… Res, da počasneje, kot sem si želela, vendar prihajala je zanesljivo… S tem sem se nevede spreminjala tudi sama, prevsem iz pogubnega stanja žrtve, v aktivnega soustvarjalca svojega življenja…

Prelistala sem internetno stran Društva za nenasilno komunikacijo in to priporočam tudi vam. Veliko vzpodbudnih nasvetov in hkrati odgovorov sem tu našla. Obšla me je misel, da bi si jaz vse zapisano beležila zase in vse kar je zame sprejemljivo, potem tudi izvajala. V bistvu je veliko nasvetov in odgovorov tu napisanih in ni nujno, da sploh z društvom stopite z njimi v kontakt. Le močno si morate ob tem želeti iskati odgovore glede na stanje v katerem se nahajate. Po mojem mnenju je za prve korake, pred katerimi se nahajate, kar dovolj napisanega. Našteto je tudi vrsto zelo zanimive literature. Ko boste naredila prvi korak, vam bomo lažje tudi drugi pomagali.

To je le moj pogled in kako bi jaz ravnala, če bi bila na vašem mestu. Kako boste ravnala vi sama, se boste morala sama odločiti. Vse dobro vam želim. Lp Odmev

Hvala, Odmev …težava je v tem, da en zmorem več sama … panika, tesnoba, nespečnost … nimam s kom premlet teh stvari …trenutno čez dan ne morem niti brez tablet za živce …ne gre ker vidim, da karkoli naredim se sfiži, ker me bivši pač hoče psihično uničit in trenutno se nekak ne zmorem pobrat, čeprav sem se že velikokrat, enostavno sem izčrpana, nimam več moči …

Obupana,
mogoče zveni malo čudno, sama sem imela antidepresive plus pomirjevala, žal mi v takih trenutkih ni pomagalao kaj dosti. Pomagale so mi EFT tehnika , meditacija, pozitivno razmišljanje pa ne o njemu ampak o sebi,
dihalne vaje. tudi sama nisem verjela v te stvari, dokler nisem prišla tako daleč, ko me je ob vseh zdravilih fizično začelo boleti celo telo. Največji dejavnik našega slabega počutja je strah, odpravila sem ga s pomočjo tega kar sem napisala, obstaja še nekaj tehnik a meni ta trenutek niso dosegljive, ker nisem še finančno tako močna, da si bi lahko privoščila psihoterapevta.Na brezplačni skupinski meditaciji sem spoznala psihoterapevtko Kristino, ki mi občasno brezplačno pomaga.Skupinske meditacije-brezplačne se odvijajo po vseh večjih krajih v Sloveniji, Maribor, Kranj, Novo mesto na teh meditacijah delajo ljudje, ki vam z vseljem pomagajo.

Obupana! Popolnoma razumem stanje nemoči, ko človek enostavno ne zmore nič storiti. Strah, pomešan s številnimi čustvi nas včasih lahko popolnoma hendikepira. Vendar to stanje ne sme predolgo trajati. Prepričanje:”ne gre ker vidim, da karkoli naredim se sfiži, ker me bivši pač hoče psihično uničit “, je le vaše trenutno prepričanje v tem stanju nemoči. Problem je v tem, da ko smo čustveno preokupirani s problemi, enostavno ne zmoremo objektivno dojemati kaj se dogaja, kaj šele, da bi se znali postaviti zase.

Zadnja razlaga v bistvu za vas nima posebnega pomena, ker je verjetno ne zmorete dojeti. Ravno zato nujno potrebujete pomoč, ker same vsega kar se vam je zgrmadilo enostavno ne boste zmogla.

Kakšne korake bi se jaz poslužila, če bi bila na vašem mestu? Nemudoma bi šla na CSD (kljub temu, da imam s CSD slabe izkušnje!) in tam “težila” toliko časa, da bodo ja dojeli, da se gre zares. Šla bi tudi na policijo in tudi tam povedala o svoji nemoči in česa vsega se bojite. Zelo pomembne so prijave oziroma beleženje vsega kar se vam dogaja. Poiskala bi zanesljivo prijateljico ali svojca in mu razložila kako je z vami in jo prosila naj vam pomaga vsaj toliko, da se dvignete iz stanja nemoči. Vse bi tudi popisala in po elektronski pošti poslala na Društvo za nenasilno komunikacijo: [email protected] (oprosite, da se ponavljam!) ali s kakšnim podobnim društvom, ki se ukvarja z žrtvami nasilja. Težave, ki jih človek ne zmore sam rešiti, MORA v takem primeru podeliti z drugimi, kajti vsaka od zgoraj navedenih institucij ali prijateljev vam lahko nakaže kakšen je korak naprej. Človek tako spozna, da ni sam. O takem problemu, kot ga imate vi glede bivšega in sama s sabo, se pravilo ne sme molčati, ker z molkom le obtičite na mestu. Edino to je pot, da lahko splavate iz zatečenega stanja.

Veliko je že, da ste se oglasila na ta forum. Iščite še druge za vas”rešilne bilke”, vsaka vam utegne nekaj novega doprinesti. Ob vsem si najprej pomagate najti mir v sebi. Ko človek prosi za pomoč, je pot k notranjem miru običajno nekoliko krajša, kot pa da samo čaka, da bo rešitev “padla z neba”… Žal, ne bo! Napisala sem le nekaj predlogov za dejanja akcije. Morda me bo kdo s čem drugim dopolnil. Upam, da boste v drugem sporočilu le napisala vsaj enega od predlaganih ali kakšnih drugih korakov, ki ste jih zmogla storiti zase. Srečno! Odmev

Hvala vam za nasvete … poiskati prijateljico, nekoga zanesljivega je težko kar čez noč, nekaj se jih je obrnilo proč od mene ..zakaj? Zato, ker nihče noče imet opravka z nekom, ki je v krogu nasilja … jaz potrebujem veliko pogovora, nekoga, ki bi mi še pokazal nove poti, ki jih sama ne vidim … Drugače dobro sodelujem s csd, s policijo – pa tudi ti že več ne vedo kako in kaj … laži pač delajo svoje ….ja, in mene je še vedno zelo strah, že ko ga vidim kje od daleč mi vse odpove…. če mi je morda katera še pripravljena kaj svetovati [email protected]

Obupana, vem, da je težko, ko si že dolgo v stiski in težkih situacijah in se se ti zdi, da ni rešitve in si želiš, da bi se zgodil kak čudež in bi nekdo drug namesto tebe rešil situacijo.

Vendar to ne gre tako. Rešitev je zgolj v vaših rokah. Vi ste tista, ki se bo odločila, da se bo pobrala in nadaljevala ( ne glede na to ali ste sama, brez denarja…) ali pa tega ne boste storila. Nobena inštitucija, niti noben človek tega ne more narediti namesto vas. Lahko pa vas pri vaši odločitvi, da se ponovno začnete boriti zelo podpirajo in vam pomagajo, da končno splavate iz deroče reke, ki vas premetava sem in tja na breg.

Paziti morate, da ne boste pomoč, ki vam jo ponujajo porabili zgolj zato, da se malo oddahnete in dobite malo energije, zato da bi lažje zdržali v nevzdržni situacij. To namreč nikamor ne vodi in ljudje, ki vam želijo pomagati tako zgolj pomagajo vzdževati agonijo in je v resnici slabše za vas, pa tudi za njih ni prav zdravo in koristno. To ponujeno pomoč raje porabite za koranje naprej , pa naj bodo ti koraki še tako majhni.

GittaAna

GittaAna

Ne znajo mi več pomagat, ni več nekih poti, ker sem/smo že vse poskusili, bivši pa s svojimi lažmi vse bolj uspeva, pa še poznanih ima povsod, jaz pa ne prenesem krivice. Sama nimam možnosti preživetja, hčerka tudi še ne, nujno bi potrebovala službo, pa bi bilo vse lažje. Vem, da ne bo nihče namesto mene rešil moje situacije, nimam pa tudi več nekih možnosti, potrebovala bi dobrega odvetnika pa imam tudi pri tej izbiri očitno smolo – so pač po BPP in se ne potrudijo prav dosti.
Ja, morda včasih res samo črpam to energijo, toda jaz v končni fazi živim v moji hiši, če hoče bivši kaj imet mora tožit – to pa noče. In ne morem mu preprečit vstopa v hišo, ker ima stalno bivališče.
Sem pisala za tisti info naslov za skupino v Mariboru, pa mi ni nihče odgovoril.

Pozdravljena

Če nimate dohodka se pozanimajte za brezplačno pravno pomoč.

BZ, brezplačno pravno pomoč sem dobila samo po ZPND, za vse drugo je pa ne dobim, ker sem lastnica hiše. Pa tudi po BPP za postopke po 19. in 21. člen po ZPND sem imela kar smolo z odvetniki. zdaj več ne bo možno podaljšati prepovedi, kar pomeni, da se bo bivši spet vselil nazaj v hišo, ker mu pač zakon to dopušča zaradi stalnega bivališča in mu ne morem NIČ!

New Report

Close