Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Kaj lahko naredimo z bronhitisi/bronhiolitisi?

Kaj lahko naredimo z bronhitisi/bronhiolitisi?

Pozdravljeni!

Imamo 2 leta in 8 mesecev starega fantka, ki je v zadnjem času pogosto bolan.

Rojen je kot nedonošenček/zahiranček v 34 tednu, ampak ni potreboval kisika. Pri starosti od pol leta je že bil ‘buco’ torej in še nanprej rad je – mislim pa, da ni predebel – ima 15 kg, pri 92 cm.

Prvo leto je bil le enkrat bolan – nekaj je pokašljeval.

Pri 15 in 19 mesecih je dobil bronhiolitis in potreboval kisk (vmes ni bil bolan).

Septembra je pri dveh letih začel v vrtec in so se začele vrstiti težave. Nekaj viroz, 2-3x vnetja ušes in in bronhiolitisi/bronhitisi (enkrat ena, enkrat druga diagnoza… za nas pa zgleda enako)

Bronhitis/broniholitis je imel dvakrat v decembru, februarja (od takrat jemlje Singulair) in zdaj so se vrstili koncem aprila, začetkom maja (v roku 10 dni) in pred kakšnim dnevom. Naj omenim, da sem do pred kratkim bila na porodniški in je otrok večkrat bil po mesec/dva ven iz vrtca – “da se pošteno pozdravi”, in je v tem obdoblju pogosto spet zbolel (spet viroze ali kašelj in bronh*), pogosto se je njegova bolezen začela nekaj dni za tem, ko je zbolel nekdo drug v bližini (najbolj pogosto močen prihlad/rahla viroza).

V zadnje čase se bolezen vedno začne z pokašljevanjem čez noč ali v popoldanskem spanju in naslednji dan se že sliši piskanje v prsih. Večkrat so mu že rekli, da je pljučnica – le da se ob dobrem izkašljevanju oz. po analizi krvi pokazalo, da je diagnoza bila napačna.

Pediatrinja vedno predpiše Ventolin in to nekaj dni (3-4) po 3 vpiha na vsakih 4 ur; pol počasi zmanjševanje doze (2 dni 2 vpiha na 8 ur; pa 2 dni 2 vpiha na 12 ur).

Sinu ventolin pomaga prvi dan bolezni – takoj po vdihih se pozna mal manj piskanja in za stopnjo blažji kašelj, če ima otežano dihanje se praktično ne pozna, da je dobil zdravilo. Zaradi takega ‘učinka’ ventolina, pulmolog ni še bil prepričan, da ima astmo in čaka na rezulate ene meritve koncetracije enega plina v izdihu (v porodnišnici Lj. bo ta meritev).

Ker se nam otrok zdi veliko boljše po nekaj dni bolezni in ga celo zdravnica pošlje v vrtec (zaključi nam bolniško) se sprašujemo, ali ima sploh pomena tisto zmanjševanje doze (posebej na 12 ur) in mu že pred koncem nehamo dajati ventolin. Ali delamo napako?

Zanima me, predvsem to, če lahko kakorkoli drugače pomagamo sinu?
Kolikor se le da se vedno izogibamo virom okužbe (po zimi ni bil v nobeni trgovini/kjižnici/obiske smo omejili na več kot minimalno), veliko je zunaj, veliko se giblje in poje res velike količine sadja .

Ali kaj pomeni to, da tako enostavno pobere vse bolezni, ki so okrog?
Mogoče oslabljen imunski sistem in če ja, kako se to lahko preveri/dokaže?

Upam, da se nisem preveč razpisala… žal, smo že zmatrani od vseh teh bolezni in pošteno obupani, saj se je v zadnjem mesecu zadeva tako poslabšala, ko smo upali, da bo s toplejšim vremenom vsaj kaj boljše.

Hvala že samo za prebiranje te teme in še večja hvala za odgovor.

Spoštovana PikaPoka,
več deček je septembra začel hoditi v vrtec in je pričakovano začel zbolevati za raznimi virusnimi obolenji eno za drugim. Kot razberem, je decembra prebolel bronhiolitis (najverjetneje povzročitelj RSV), zaradi česar je bil na kisiku, Ventolin pa mu ni ravno dosti pomagal. Zato mu bodo sedaj merili količino izdihanega NO, da se potrdi ali ovrže diagnoza asmte (po moje bo v redu).

Skrbi vas pogosto obolevanje v prvi vrtčevski zimi. Vemo, da otroci v vrtcu prebolijo 8-11 virusnih infektov letno, v primerjavi z individualnim varstvom, ko prebolijo 5-6 infektov letno. Običajno se drugo zimo stanje močno izboljša, saj je otrok že delno prekužen, tretjo zimo pa obolevajo skoraj enako kot tisti v individualnem varstvu. Lahko ga začasno umaknete iz vrtca. “Privat” varstvo, v katerem je 5 ali več otrok, je po zbolevanju enako vrtcu. Le če so 3 ali manj otrok, to deluje varovalno.

Druga stvar pa je piskanje oziroma težko dihanje ob naslednjih infektih, po prebolelem bronhiolitisu v decembru. Znano je, da so po bronhiolitisu, ki ga povzroča RSV, dihala otrok še do nekje 6 mesecev močno hiperreaktivna, tako da pri naslednjih infektih (tudi navadnem prehladu) odreagirajo s krčem bronhijev, torej piskanjem, težkim dihanjem. Seveda je možna tudi ponovitev bronhiolitisa. V tem in naslednjem mesecu bi se morala zadeva izboljšati. Če bo torej sedaj prebolel še kakšno virozo zgornjih dihal, ne bi smel več piskati in imeti težav z dihanjem.

Počakajte z Ventolinom do testa izdihanega NO, če bo astma nedvoumno izključena, potem ta otroček Ventolina ne potrebuje, čeprav bi še rahlo piskal ob infektih.
Toaleta noska, pomoč pri izkašljevanju, ob znakih težkega dihanja meritev saturacije kisika in če je potrebno, kisik.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close