Kaj kupiti za prvorojenčka?
Jaz sicer se nisem izkusena mamica, saj pricakujem konec januarja svojo prvo princesko, imamo pa ze lepo kolekcijo spomladanskih oblacil. Kljub nasvetom izkusenih mamic se nisem mogla upret…. Kupili smo se posteljico, dobili previjalno podlogo. Zdaj izbiram posteljnino in kovtrcek. Pa se vozicek bomo kupili do konca leta. To je pa tudi vse kar imam v planu.
Natancen spisek baje dobimo v materinski soli. Sicer pa vsi svetujejo, da ne pretiravajmo z nakupi, saj novorojencki ne potrebujejo veliko, ogromno dobis tudi od drugih. Zato se raje najprej pozanimaj, kaj ti lahko odstopijo prijateljice ali druge mamice. Pa ne pozabi na darila, ki ti jih bodo tudi prinesli. Najpametneje je najprej narediti seznam, nato pa napast trgovine.
lp. m
Jaz sedaj lepo zbiram oblekice pri prijateljicah, ker so se ponudile, da bodo nekaj posodile…. potem pa bom videla koliko oblekic sploh še rabim. Me pa sedaj ko dojenček pridno boksa kar daje, da bi vse imela (danes sva točno na polovici) in vse kupila in peglala in prala…. no ja a se držim nazaj. Nekaj časa se bom zabavala z sposojenimi cunjicami.
Kupljen je edino voziček, drugače pa so ostale velike stvari (postlca, lupinca, banca…. ) že zbrane in jih gre lahko fant tudi sam kupiti, če bom na koncu preveč okorna.
Kar še malo počakaj: midva sva komaj zdaj začela nabirat, pa imava rok 30.1. Na začetku sem mislila, da bo treba vse kupiti (kar stane ogromno denarja), zdaj, ko se trebuh že super pozna, pa s je našlo cel kup ljudi, ki ima kaj za podarit ali posodit. Nasvet, ki sem ga dobila jaz, je bil: ne kupuj preveč cunj najmanjših številk, ker baje zelo hitro preraste. Torej, neke osnove, ostalo pa raje sproti: saj ne moreš vnaprej vedeti, koliko bo velik in kako bo rastel. In če boš vzela še paket s cunjicami, po tega več kot zadosti.
Kje pa so še kozmetični pripomočki in – da ne pozabimo – igrače! Pa posteljnina, jogi, blazine, dekice… Kar počasi, pa bo.
Vso srečo.
Predvsem te želim opozoriti, da ne pretiravaj s prezgodnjimi nakupi opreme, saj so ti že ostale punce napisale, da se veliko dobi od prijateljev in znancev.
1. Ne kupuj najmanjše št. oblačil, ker bodo samo za en teden, potem boš morala nabaviti nove, lahko se pa tudi otroček rodi tako velik, da so mu te najmanjše cunjice premajhne.
2. Jaz sem pri prvem nakupila dude, stekleničke, obeske za dude, ki jih pripneš na oblekico, pa mi še zdaj vse stoji zapakirano. Dude moj sinko namreč nikoli ni imel, ni bilo potrebe, stekleničk pa tudi ni rabil, ker sem ga dojila do 10. meseca. Samo eno majhno za čaj smo rabili.
3. Opremo kot npr. lupinica, voziček, nahrbtnik… si lahko tudi izposodiš ali kupiš rabljeno, če hočeš prihraniti. Odvisno tudi od tega koliko otrok planiraš imeti. Prav fini trgovini z rabljeno opremo sta Mulc v LJ – Nove Fužine in Šparovček – Medvode.
4. Opremo kot je banjica, kozmetika, glavnički, škrjice, brisačke… se ti bolj splača kupovat v navadnih trgovinah – Interspar, Leclerc, Mercator…, kot pa v specializiranih otroških trgovinah.
Pa še kaj bi se našlo ….
Pa veselo pričakovanje!
Čao!
Midva sva prejšnji petek nabavla omaro in previjalno, pa voziček so kupili bodoči stari starši, posteljico z vso posteljnino sva kupila že kak mesec nazaj, banjco imava, manjkajo nama še bombažne plenice in baby phone …
Kar se pa cunc tiče, sem jih pa dobila od prijateljic na posodo in mislim, da se bo do takrat še kakšna ponudila, čeprav imam že zdaj 8 škatel te robe :-)) ker nismo imele istočasno roke, je lahko kakšna oblekica neuporabna, če mi bo pa kaj zmanjkalo bom pa sprot kupila. Do takrat pa cunc ne kupujem več, sploh pa ne najmanjših številk.
Aja, rok mam 26.3.2004 … ja sej vem, mal smo bli hitri pri nakupih, ampak se mi pol s kakšnim pretiranim trebuhom ne bo dal po snegu tacat, če ga bo kej dost zapadl! Pa sem raj še pred tem vse ta glavno kupila!
Lepo nisečnost vsem skupaj!
LP; Špela
Jaz bi dodala še to, da pri nakupu (v naprej) ne kupovati dud in flašk na veliko, ker so cuclji pri različnih proizvajalcih različne oblike.
Naš namreč ni maral aventovih dudic in cucljev na flaškah (pa smo imeli tako veliko zalogo še od nečaka), od NUK-a pasmo uporabljali do konca in smo jih kljub zalogi doma morali vse dokupiti.
Majhnih številk res ni dobro preveč kupiti, morda le kak pajacek in majčko. A vendar se lahko zgodi tudi, da je otroček zelo majhen in droben, takrat pa za tiste 2 do 3 tedne pridejo prav, ker ga tako prevelike cunjice ne žulijo (sosedova punčka je tako majcrna in drobna, da so ji vse cunjice prevelike in ji bodo še kar nekaj časa).
Za lupinice (predvsem te, ker jih rabimo le kake 3 mesece), posteljice, vozičke se prav zares izplača preveriti v komisijskih trgovinah, jaz osebno priporočam tako trgovino v Medvodah – Šparovček.
Vendar pa sem jaz morala za svojo dušo vendarle nekaj tudi novega kupiti, kar je pripadalo le mojemu sinu – kupila sem mu posebej oblačilca za domov iz porodnišnice, katere sem želela shraniti.
Lepo nosečnost vsem!