Kaj, ko ni več tulipanov …
Da, Ponca ima zelo dobro idejo. Druga ideja pa je morda zasaditev tagetesa – smrdljivke, nekateri tej grmičasti roži pravijo tudi turški nageljni, čeprav je turški nagelj pravzaprav čisto nekaj drugega.
Vendar pa je tegetes čudovito cvetoče grmovno cvetje. Več vrst jih je. Nizki rumeni, ki jih ljudje zelo radi posadijo tudi na grobove, ker dolgo dolgo, pozno v jesen cvetijo, pa praktično nič dela ni z njimi in vedno je polno cvetja. Potem so oranžne bunkice, velike ali male, pa še pisane … aha, da, tuid žametnice jim ljudje rečejo. Jaz jih nasadim cel cvetličnjak, ko poberem čebulice tulipanov, po petnajs cm narazen, potem jih posadim ob robu robnikov pri vhodu pred hišo, pa še ob robu njive, ker pravijo, da te žametnice tudi preganjajo mrčes z njive. Dolgo trajajo, kot sem že dejala, do prve slane, sama si potem lahko pridobiš seme.
Potem si pomladi naredim en prostor, kamor jih posejem, ko pa so velike kakih pet cm, jih presadim. Misli, da ti resnično ne bo žal, če jih boš imela.
In morda vmes astre, tiste male, večcvetne, da popestrijo cvetličnjak, vendar astre rabijo lepo sončno vreme. Meni so letos zaradi dežja, ki ga je bilo ravno v času njihovega cvetenja,kaj hitro vzele konec.
Potem pa imaš možnost zasaditi še tiste male rdeče virginije, nizko rastoče. Tudi te rože dajejo lep videz in nekako zaključijo letno cvetenje, cvetijo tudi prav pozno v jesen!
Srečno.
marija (1)
Jaz pa pustim čebulice narcis in tulipanov kar v zemlji. Ko se listje posuši porežem. Med vrsticami okopljem z motiko in zasatim cinije ali astre. Tudi žametnice lahko. Čebulice vzamem ven, ko se že preveč razrastejo. Takrat jih posadim na novo – spet v vrstice, da lahko z motiko med njimi okopljem.
Lep pozdrav, Nika.