KAJ KO GRE OTROK PRVIČ V VRTEC ?????????????
Moj sinček je star 19 mesecev. V vrtec je začel hoditi pri 11 mesecih, se pravi že 8 mesecev. Prvi teden, ko se je začel uvajati, sem imela dopust in bila v pripravljenosti, da ga pridem iskat. Prva dva dni je v vrtcu bil po dve uri – od 7:30 do 9:30 (po dogovoru z vzgojiteljico). Prišla sem ga iskat, preden so šli drugi otroci spat. Tretji dan je tudi spal v vrtcu in ni bilo večjih problemov, tako da je prebil v vrtcu “poln delovni čas”, čeprav moram doma še zdaj jaz zaspati pri njemu.
Naj povem, da je bilo prve dni tako meni kot njemu zelo hudo. Po treh mesecih se je že privadil, tako da je tisti jutranji jok postopoma minil. Iz “tira” pa ga vrže, npr. če je bolan in je doma cel teden. Zopet rabi nekaj časa, da se privadi.
Pa še to, ko je začel hoditi v vrtec je bil prva dva meseca non stop bolan, do takrat pa skoraj nič. Tudi to se počasi uredi.
To so bile moje izkušnje. Veliko sreče vama želim,
LP Lina
Draga Maja,
Samo brez strahu. Včasih je hujše z mamico kot z otrokom. Pomembno je, da jemlješ vrtec pozitivno in takšne občutke vzbujaš tudi pri otroku. Z vzgojiteljicami vzpostavi prijateljski stik, kar naj čuti tudi otrok. Poskušaj jim zaupati. Pogovarjajta se o tem, kako bo v vrtcu, kaj vse bodo delali…
Moj sin je star 26 mesecev, v vrtcu je eno leto. Ker sem imela sama slabe izkušnje z vrtcem še iz otroštva, me je bilo grozno strah… Pa sem ravnala kot sem napisala na začetku in je šlo vse ok. Uvajanje je trajalo teden dni, takrat sem imela seveda dopust, potem pa ni bilo večjih problemov. Ko pa se problem pojavi, se z otrokom o tem poskušam pogovoriti in mu zadevo razložiti, tako, da razume. Do zdaj sem bila pri tem uspešna in smo vse probleme rešili.
“V vrtcu je fino”, pravi moj sin.
Veliko sreče.
Andrea