Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Farmacevt svetuje Kaj je najbolje za prebavo?

Kaj je najbolje za prebavo?

Prosim za vaše mnenje, kaj je najbolje za ureditev prebave, katero prehransko dopolnilo,… nikakor si ne morem uredit, čeprav je moja prehrana raznilika in tudi rekreacija je redna. Hvala.

Spoštovani,
Priporočila v primeru zaprtja:
– Poskrbite za dovolj gibanja, vsaj pol ure dnevno.
– Pijte veliko tekočine, lahko Donat Mg.
– Dnevno zaužijte dovolj netopnih vlaknin.
– Poskušajte vsakodnevno odvajati ob določeni uri. Največji refleks za odvajanje je pol ure po zajtrku in popoldan okrog 17. ure, tako da lahko izberete čas odvajanja pol ure po zajtrku ali pol ure po popoldanskem obroku.
Če dietna priporočila z rednimi obroki in pitjem veliko tekočine ter vsakodnevnim gibanjem niso uspešna, je potreben pregled pri zdravniku.
Obisk zdravnika je potreben tudi v primeru:
– dolgotrajnejših težav (kronično zaprtje)
– prisotnosti sluzi ali krvi v blatu
– če zaprtje spremljata slabost ali izguba telesne teže
– izmenjavanja zaprtja in driske
– bolečin v trebuhu ali analnem predelu.
Za odpravljane težav z zaprtjem priporočamo predvsem pripravke, ki vsebujejo:
– vlaknine npr. indijski trpotec ali laneno seme. V črevesju zadržujejo velike količine vode, kar poveča volumen črevesne vsebine in spodbuja gibanje črevesja. Črevesna vsebina ostane mehka, to pa omogoča preprosto izločanje. Učinek lahko nastopi šele po nekaj dneh.
– Laktulozo- to je ogljikov hidrat sestavljen iz naravnih sladkorjev. V črevesju se ne prebavi, nase veže vodo in tako pospeši ter olajša izločanje blata. Pripravki z laktulozo so primerni tudi za nosečnice, dojenčke in diabetike.
Pri uporabi odvajal je potrebna previdnost, nekatera so kratkoročno učinkovita, vendar dolgotrajna uporaba lahko povzroči odvisnost od odvajal.
Lep pozdrav

New Report

Close