Kaj izbrati?
Zdravo!
Imam vprašanje glede kontracepcije. S fantom sva se pogavarjala ketera kontracepcija bi za naju bila najbolj primerna. Ker sva že nakaj časa skupaj, sva uporabo kondomov prekinila. Sedaj pa naju zanima katere oblike kontracepcije lahko izbereva, glede na to, da KT definitivno odpadejo. Katere možnosti nama preostanejo? Mogoče materični vložek? Stara sem 26 let.
Hvala
LP
Zdravo!
Verjetno vam je znano, da se hormonska kontracepcija dobi zgolj na recept in da jo predpiše zdravnik, seveda po pogovoru z žensko, v skladu z njenimi željami in pričakovanji. Obstajata dve vrsti materničnih vložkov: z hormoni ali brez. Ker kategorično zavračate KT (zakaj?), domnevam, da govorite o IUD, torej materničnem vložku brez hormonov. Ta deluje na principu izločanja bakrenih ionov, ki toksično delujejo na spermije, hkrati pa vložek povzroča nekakšno mini vnetje maternične sluznice, ki tako postane neprimerna za vgnezditev jajčeca. Poleg moškega kondoma vama je na voljo še ženski kondom, diafragma v kombinaciji s spermicidom, naravne metode, ki niso zanesljive, ter sterilizacija.
Matjaž
Pridružujem se temi, saj me zanima podobna stvar.
Stara sem 25let in sem prekinila s KT, na koncu sem imela tudi vaginalni obroček. Z oralnimi ter vaginalnimi kontraceptivi sem imela veliko težav, predvsem zaradi stranskih učinkov, tako da mi je sedaj ta vrsta kontracepcije odsvetovana.
Zanima me glede vstavitve materničnega vložka brez hormonov. Se ga da dobiti, če še nisem rodila?
Hvala za odgovor in lep pozdrav na tale kulturni praznik,
Tanja