Pozdravljeni, naj vam povem svojo zgodbo. 5 let nazaj sem shujšal za 30 kg v 6 mesecih. Prvi teden izgubil 3 kg, potem 2kg itd. Variralo je potem nekje minimalno 1kg na teden. Zaužil sem dosti manj kalorij. Od aktivnega gibanja je bilo 45 min hitre hoje vsak dan. Po nekako treh mesecih, ko sem izgubil že dovolj kg, da se mi je popravila kondicija, sem le še stopnjeval s treningi. Hojo sem opustil in prešel v tek, včasih tri krat na dan po 5km.
In to zaradi tega, ker sem vzljubil tek. No, po končanem hujšanju sem se držal kako leto dni, potem pa znova stare navade in sem pridobil kg nazaj.
In letos sem se znova odločil za hujšanje. V boj z kg sem se podal takoj po novem letu, vendar rezultati niso zadovoljivi, oziroma so 50% slabši kot takrat pred 5 leti. Princip hujšanja je pa isti kot takrat.
Sedaj do sredine marca sem izgubil 7 kg ( pred 5 leti okoli 15kg). Trenutno sem na 100 kg.
Torej redna hitra hoja v vseh vremenskih pogojih 7 dni na teden. Ker nisem bil zadovoljen z učinkom (povprečno nekje 0.3-0.5 kg na teden), sem stopnjo vadbe povečal. Sedaj sem 60 min na sobnem kolesu + 2 krat po 45 min hitre hoje na dan. Torej znatno povečanje. In sem izgubil 1.5 kg na teden.
Ampak se mi zdi premalo. Oziroma ne vem kaj delam narobe, da mi kg gredo dol počasi in zakaj je 5 let nazaj bilo tako enostavno. Še enkrat povdarjam, da je vnos količine hrane isti kot takrat.
lp
Postaral si se 🙂
Ne vem, ali ta cifra v nicku pomeni tvoja leta?
Kakorkoli že, meni se zdi, da je takrat šlo prehitro in da ti gre zdaj normalno dol. Samo ne obupaj, predvsem pa zmanjšaj prehrano. Toliko vadbe dolgoročno verjetno ne boš zmogel (služba, družina in tako naprej). Zmanjšaj količino hrane, izogibaj se znanim grehom, pri tem pa seveda najdi način prehranjevanja, ki ga boš potem lahko ohranil za vedno.
Hvala za odgovor.
Res je, tisto je dejanska starost. Kar se tiče vnosa hrane, jo zmanjšujem sproti, ker se mi želodec krči in potrebujem vedno manj hrane.
V bistvu je razlog mojih odvečnih kg bila razvada v sladkarijah in pa slanih prigrizkih v pozno popoldanskih in večernih urah.
Kar se tiče gibanja, pa se počutim zelo dobro in mi dodatno gibanje od začetnega ne predstavlja nobenih muk.
Če je sedaj to normalno, prej pa je bilo prehitro, potem ok, bom pač za lepoto in zdravje riskiral leto dni. In potem bom še starejši, že neznoznih 26 haha.