jutranja tabletka
Pozdravljeni;
Tudi jaz imam vprašanje za vas, In sicer. Prejšni teden sva s fantom imela (zame prvi) spolni odnos. Uporabljala sva kondom, ki pa je počil. V roku 24ur sem vzela jutranjo tabletko, nato se pa dan po tem zbudila z krvavitvijo(ki bi jo običajno pripisala menstruaciji), ampak se je ta krvavitev tekom dneva zmanjšala na nulo-je ni več bilo. Po spolnem odnosu sem še tisti dan krvavela, potem pa ne več. Je možno, da je krvavitev, (ki sem jo opisala) bila povzročena zaradi jutranje tabletke?
Naj še omenim, da imam menstrualni ciklus reden – dolg nekje 25 dni, zadnjo menstruacijo sem pa imela 20. marca (torej bi jo morala ta vikend dobiti, a je nisem).
Ker sem na tem področju dokaj nova, sedaj paničarim in vas močno prosim za odgovor.
Lep podzdrav
Spoštovani,
omenili ste, da je bil to vaš prvi spolni odnos. Torej imamo opravka vsaj s tremi možnimi razlogi za krvavitev: pretrganje himna, menstruacija in po PKK še zunanji hormonski vpliv. Kaj konkretno seta hip pri vas dogaja, bi torej težko rekli, ampak na srečo to niti ni pomembno. Počakajte in zelo verjetno se bodo zadeve same od sebe uredile, če bi bile krvavitve še vedno čudne, pa čez 14 dni naredite še test nosečnosti za vsak slučaj.
Pozdravljeni.
S fantom sva imela spolni odnos in ker se nisem na tabletkah (pri ginekologinji sem narocena 4.6.), vedno uporabljava kondom. Sedaj pa je kondom pocil na vrhu. Ceprav do izliva ni prislo v mene, me vseeno malo skrbi da bi lahko bila noseca.
Menstruacijo sem imela od 16. do 20. maja, spolni odnos pa je bil 30.5. Nevem ali naj vzamem jutranjo tabletko (najraje je ne bi) ali naj pocakam do pregleda pri ginekologinji in mi bo potem ona povedala ce sem noseca ali ne. Kaj vi menite?
Najlepsa hvala ze vnaprej za odgovor!
Spoštovani,
če ste prepričani, da ni prišlo do izliva v nožnico, potem ni možnosti za zanositev. Sicer pa ste bili v času odnosa ravno nekje na sredini ciklusa, ko je možna ovulacija, zato ob kakršnemkoli dvomu velja uporabiti postkoitalno tabletko.
Pozdravljeni!
19.3. nama je s partnerjem med spolnim odnosom počil kondom, v roku 24 ur sem vzela urgentno tabletko Escapelle. Naslednjo krvavitev sem dobila ob pričakovanem datumu, vmesnih krvavitev ni bilo. 23.4. nama je ponovno počil kondom, tokrat mi je v lekarni dala urgentno tabletko Norlevo, ki sem jo vzela v roku 12 ur. 29.4. sem z nekajdnevno zamudo dobila pričakovano krvavitev, ki je trajala, kot običajno 6-7 dni, bila je le koliko šibkejša. Po tem spolnih odnosov nisva imela. 26.5. sem imela pregled pri ginekologu, ki mi je predpisal kontracepcijske tablete Yasminelle. Rekel mi je sicer, da ultrazvok nožnice ne kaže na prihajajočo menstruacijo (kljub temu, da bi načeloma morala priti v nekaj dneh) in če 14 dni menstruacije ne dobim, naj se znova zglasim pri njem. Naslednje dva dni (27. in 28.5) sem imela občasno rjav izcedek, ki pa se je razvil v nekoliko močnejšo krvavitev. Pričela sem z jemanjem kontracepcijskih tablet, vendar pa je ta močnejša krvavitev (ki je spominjala na menstruacijo) prenehala po dveh dneh in sedaj je znova nimam več. Zanima me, ali je tokratna neredna krvavitev posledica »hormonskih šokov« zaradi dveh jutranjih tabletk v razmeroma kratkem času in je to popolnoma pričakovana reakcija, ali je lahko v ozadju kaj drugega? Ter ali naj z jemanjem kontracepcijskih tablet nadaljujem oz. terapijo prekinem?
Že v naprej najlepša hvala za Vaš čas in odgovor.
Lep pozdrav
S KT kar nadaljujte, ker jih kot kaže potrebujete, sicer boste kar naprej “zobali” jutranje tabletke, odstopanje v krvavitvi pa naj vas pretirano ne vznemirja, ker je to najverjetneje že posledica uporabe KT. Pomembno je le, da niste noseči.
Pozdravljeni,
bolj berem, manj mi je jasno…. Takšnega primera nisem zasledila, mogoče ne odstopa, a vseeno se obračam na vas.
9. 5. zadnja menstruacija, 16. 5. počil kondom, vzela Norlevo. Teden dni kasneje, 23. 5. nastopi krvavitev, ki traja še danes, torej že 12. dan. V pričetku je bila krvavitev šibka, z rjavkasto in gosto krvjo. Po enem tednu je krvavitev postala dosti močnejša, svetlo rdeče barve in zelo redka. Nič podobna prejšnji oziroma mojim menstruacijam.
Siceršnje menstruacije so dokaj močne, dolge, kri je temno rdeča in gosta. To sedaj zadnje štiri dni ne ustreza ne menstruaciji ne začetni vmesni krvavitvi. Nekaj je bilo tudi krčev, a manj, kot sicer pri M. Sicer bi menstruacijo najbrž dobila okoli 7. 6. 2014, je pa res moj cikel rahlo neurejen.
Vem, da PKK vpliva na ciklus, a menim, da se upoštevaje prejšnjega ta vmesna krvavitev ne bi “smela” podaljšati v menstruacijo. Sploh ne vem, če je to možno, da se nadaljuje brez prekinitve?
Zanima me torej, ali je takšna dolga (vmesna) krvavitev normalna? Glede na količino krvi niti ne izgleda, da bo v naslednjih dnevih prenehala, temveč da bo še nekaj časa trajala. 14 dni? In če se mi ciklus kljub PKK ne bo zamaknil in bom npr dobila M 7. 6., bo krvavitev trajalo tri tedne? Bi bilo to “normalno”? Obstaja morda nevarnost za posledično slabokrvnost?
Najlepša hvala!
Spoštovani,
zakaj takšna krvavitev, ki seveda ni normalna, ne bi vedel, ampak zelo verjetno ima pri tem kaj opraviti tudi PKK. Možno je, da je prišlo do motnje pri ovulaciji, saj je temu PKK celo namenjena, nastala je morda luteinska cista in ta zdaj moti stabilnost sluznice? Ne vem. Le pregled pri ginekologu bi lahko pojasnil kaj več. Anemija nastopi, ko se nekaj časa izgublja več krvi kot je je organizem sposoben izdelati. Koliko je to konkretno pri vas, ne vem, ampak na daljši rok nekaj mesecev je to običajno okrog 80 ml/mesec.
Pozdravljeni!
17.7. sem dobila normalno menstruacijo, nato pa sva imela s fantom 5 dni za tem spolni odnos in nama je počil kondom. Cca 13 ur po spolnem odnosu sem vzela JT (23.7.). Pet dni po tem, ko sem vzela JT sem začela krvaveti, kot da bi imela spet menstruacijo, ta krvavitev traja zdaj že peti dan in sploh ne znam predvideti ali gre proti koncu ali kako. Čudno mi je da lahko toliko krvavim, glede na to da ni dolgo nazaj, ko sem imela normalno menstruacijo. Je to normalno, ali je možno da je kaj narobe? Je možnost, da sem noseča kljub temu, da krvavim?
(ko sem začela krvaveti, sem poklicala svojo ginekologinjo, pa mi je sestra rekla, da če se krvavitev ne preneha v kratkem, se moram nujno zglasiti na pregled.) Kaj menite Vi?
Hvala za odgovor že vnaprej!
Lp!
Spoštovani,
zadeva ni tako dramatična, kot zgleda. Če se krvavitev ne ustavi v največ 8 dneh od začetka, se raje za vsak slučaj oglasite pri ginekologu, ni pa to znak hujše bolezni oziroma nosečnosti.
Lep pozdrav!
Se opravičujem, verjetno ste na takšno vprašanje odgovorili že večkrat, vendar res ne morem pomagati, saj sem bolj nova glede teh stvari in me je malo strah. Se opravičujem in že v naprej zahvaljujem za odgovor!
Kakorkoli, že dlje časa imam fanta in imela sva takšen “spontan”, nezaščiten in prvi SO, 7. avgusta. in sicer ni prišlo do izliva. Vendar sem zaradi straha (ker sem imela plodne dni) zaradi “predsemenskih” izlivov raje po kakšnih 30-40 minutah vzela jutranjo tabletko. Točno en teden po tem, torej 14. avgusta sem dobila krvavitve (mislila sem da je menstruacija). Krvavitve so se danes končale, vendar se je začelo nekakšno “pikanje” (nebi rekla ravno bolečine) v desnem jajčniku, ki pa jih ponavadi nimam. Naslednjo menstruacijo bi morala dobiti 23. avgusta.
Vprašala sem že ginekologa in farmacevtko, prav tako sem se pogovorila z mamo. Vendar mi nihče ni dal konkretnega odgovora glede tega. Zelo me je strah, da je krvavitev zaradi možne nosečnosti (vgnezditvena krvavitev)
Kupila sem tudi test nosečnosti, pa ga še nisem naredila. Mama mi je rekla, da se ji zdi popolnoma nepotrebno, saj ni niti prišlo do izliva. Vendar glede na mojo starost (skoraj 19), me je vseeno strah nosečnosti.
Res se vam zahvaljujem za odg, in opravičujem za takšen spis. Lepo bodite:)
spoštovani,
mislim, da v bistvu ne potrebujete nasveta, ker že vse veste, samo očitno ne veste, da že vse veste. Dodatno preprečiti itak ne znamo zanositve, če vam je slučajno usojena, mar ne? Kaj vam torej ostane? Lahko samo še pravočasno odkrijete nosečnost, če je slučajno do nje prišlo. To se naredi s testom nosečnosti, ki pa ga nima smisla delati prej kot 14 dni po problematičnem odnosu. Kaj pomenijo krvavitve je tudi nepomembno. Verjetno so posledica hormonske motnje po PKK in se bodo uredile same, če ima pri tem kaj nosečnost, pa bomo odkrili s testom.
Pozdravljeni!
Zadnja menstruacija se mi je začela 17./18. septembra. 28. septembra nama je počil kondom. Jutranjo tabletko sem vzela 2 do 3 ure po odnosu. 4. oktobra se mi je začela krvavitev (ki naj ne bi bila nič posebnega). Zavedam se, da mi ne morete povedati če sem noseča ali ne. Glede na to, da tabletka ni 100% učinkovita, bi vseeno opravila test. Zanima me pa, kdaj priporočate test nosečnosti (da ne bo lažno negativen/pozitiven)?
Najlepša hvala za vaš odgovor.
če bo test polnih 14 dni po odnosu negativen (če lahko potrpite, dodatni dnevi zgolj povečajo zanesljivost testa), potem od tega ponesrečenega odnosa niste zanosili in tudi ne boste.
Pozdravljeni!
Imam vprašanje, jemljem tabletke yasminelle, ker sem bila na potovanju in sem pozabila tabletke v ročni prtljagi sem 2 dneva zaporedoma v 2. tednu pozabila vzeti tabletki. 3 dan zvečer (sobota) sem vzela 2 in potem naprej normalno. čez 3 dni (torek), sem imela nezaščiteni SO. sedaj imam 2. vprašanji – je zaradi 2h pozabljenih tabletk (oz 1 vzeto z 24urno zamudo) vredno vzeti JT in pa, če vzamem JT naj zaščito uporabljam do konca ali le doklet ne bo 7 neprekinjenih dni jemanje KT (torej to sobote)?
upam da nisem preveč zakomplicirala,
lp
Spoštovani,
ker ste tabletko oziroma tabletke pozabili vzeti v 2. tednu, bi jih lahko pozabili do 7 zaporedoma, pa se ne bi smelo zgoditi ni drugega kot morda odtegnitvena krvavitev. Jutranje tabletke torej ne rabite oziroma ne bi nič dodala k že obstoječemu kontraceptivnemu učinku. KT torej uporabljajte dalje, kot bi se nič ne bilo zgodilo.
Pozdravljeni,
Prosila bi za nasvet o zaužitju jutranje tablete.
Pred 20 dnevi nama je s fantom počil kondom, zaradi česar sem naslednji dan vzela jutranjo tabletko, to se je zgodilo 6 dan po prvem dnevu menstruacije. Stranski učinek tabletke je bila ponovna menstruacija – 6 dni od dneva zaužitja Norlevo tablete. Danes nama je med spolnim odnosom ponovno počil kondom, in glede na vse stranske učinke, ki jih tabletka prinaša ter glede na to da še nisem dobila svoje redne menstruacije ne vem ali sedaj tabletko zopet vzeti ali ne. Običajno imam cikel na 21 do 25 dni.
Za odgovor se zahvaljujem. Lep pozdrav
Spoštovani,
sicer je nemogoče na pamet oceniti, v katerem delu ciklusa ste, ampak načeloma bi morali biti bližje menstruaciji kot ovulaciji. Za točnejšo oceno bi morali opraviti najmanj UZ rodil, če ne, pač tvegajte in nove tabletke Norlevo ne vzemite.
Pozdravljeni,
Z mozem nama je vceraj pr SO pocil kondom. Bil je moj 6.dan ciklusa, ki je ponavadi dolg 30 dni, nikoli ne manj kot 28. KT zaradi neprenasanja ne jemljem, zato bi se rada izognila tudi Norlevu, po drugi strani pa zaradi starosti 37 let tudi novi nosecnosti. Naredila sem ovulacijski test, ki je bil negativen.
Moje vprasanje je ali bi bilo na uz rodil videti ali se ovulacija bliza in ali bi me bili pripravljeni sprejti na tak “urgentni” amoplacniski pregled?
Za odgovor ze vnaprej najlepsa hvala.
Spoštovani,
hm? tak pregled bi sicer povedal več kot nič, ni pa absoluten način za ogibanje nosečnosti. Na pregled torej lahko pridete danes kasno popoldne, samo pokličite na spodnji GSM in si dobite termin. Bomo videli, če vam lahko pomagam. Sicer pa kljub UZ predlagam, da teste ovulacije delate še naslednje 3 dni in če bodo vsi negativni, potem bo ovulacija čez več 5 dni, kar bi bilo za konkretni SO predaleč za zanositev.