Joj te gliste
Spoštovani,
prebrala sem že kar nekaj o teh glistah, ker gre za bolj pogosto otroško zadevo, in vidim,da ste strokovnjakinja, se za nasvet obračam tudi na vas, čeprav sem sama odrasla in se bojujem s to zadevo.
Torej v začetku februarja sem opazila na blatu migetajočo glisto v velikosti cca 1 cm… bila je rdeče barve (ne vem ali je tudi sicer takšna, ali je lahko imela ravno tedanja menstruacija tudi kaj pri tem).
Zdravnica mi je predpisala Vermox – jemala sem 3 dni po dve tableti na dan (zjutraj in zvečer).
Nobenega ponovitvenega odmerja nisem imela.
otrok sama še nimam – sem pa pri nečaku obdana z več otroci, poleg tega je tudi njegova mami vzgojiteljica v vrtcu. takrat sem domnevala,da sem jih prinesla lahko kje od tam.
Torej zdaj v sredini maja sem zvečer v vwc-ju spet opazila 1 rdečo migetajoco glisto (spet je bil čas menstruacije)- v ambulanti so mi dejali,da ne rabim k njim, sem samo dobila predpisano spet enako dozo kot prvič. zdravnica je dejala,da ponavljati ni potrebno, ker da to se pač ponavlja in da pač zgleda lahko dobim z neoprano zelenjavo te stvari.
Vseeno sem jo prosila za ponovitveni odmerek, ker bi se jih res rada znebila.
tako zdaj jem prvo dozo (2x na dan po 1 tableto, tri dni) – čez 14 dni bom pojedla drugo škatlo (2x na dan po 1 tableto, tri dni), zdaj pa me zanima če mogoče predlagate, ali bi bilo potrebno še tretjič kaj ponoviti ali morebiti še četrtič?
Torej ali bi bilo morebiti smiselno potem še tretjič v razmaku 14 dni po drugem odmerku pojesti še kakšno tableto preventivno ali morda spet celo škatlo?
razmišljala sem namreč,da bi 14 dni od druge zaužite celotne terapije pojedla še eno tableto vermoxa preventivno da se res vse uniči (sestra ima doma še tablet vermoxa od njihovih terapij, ker so jemali samo po eno za podančice in sem mislila, da bi mi še ona dala kakšno kar tisto za tretjo terapijo preventivno vzeti) ali je dovolj ena tableta v tretji in morebitno še četrti kuri? Ali bi morala tudi tretjič in še ve. četrtič pojesti cele škatle? Ali je ok, če se razmaki delajo na 14 dni med drugo in tretjo in še ve. če predlagate tretjo in četrto?
kaj torej bi vi predlagali,da je storiti,da se bi jih res znebila.
naj vprašam še ali so te rdeče male glistice zagotovo podančice ali je lahko katera druga vrsta. Ali bi morala dati blato na pregled? Do sedaj namreč zaradi opažene žive gliste nisem dajala blata in sem dobila takoj zdravilo.
Naj povem,da sem zdaj po začetku jemanja terapije pri prvem odvajanju od začetka terapije, opazila na papirju takšne dve rdeči strukturi – predvidevam da so bile to odmrle te nadloge (ker so bile tudi žive opažene rdeče barve). Blato je bilo sicer ok. menstruacijo pa še vedno imem… takod a morebiti bi lahko tudi to vplivalo na njihovo barvo.
p.s.: naj povem,da se sicer bojujem z diagnosticiranimi notranjimi hemeroidi prve stopnje(občasno sem imela sveže krvavitve ob trdem odvajanju in občutek rezanja po anusu) ali ima lahko to tudi kakšen pomen pri barvi teh nadlog. Ali kakšen vpliv na zdravljenje te nadloge. Za zdravljenje hemeroidov sem uporabljala hadenso in olivno olje, zdaj v času terapije ne uporabljam nič. Blato je zaenkrat ok po barvi -( ni bilo opažene nobene krvi) in tudi odvajanje je ok – mehko in ni bilo boleče.
kakšen bi bil torej vaš nasvet glede jemanja tablet in ponovitvenih terapij predvsem tretje in ev. morebiti še četrte in če jih predlagata v kakšnem odmerku in kakšnem razmaku?
Umivam, perem in čistim, pa čisto obsedeno tudi 🙂 pa vsak dan zdaj bom pojedla vsaj en strok česna.
Začela pa sem zdaj sredi maja piti tudi shatavari v prahu (kot hrana, vrsta indijskega beluša) – tako za splošno počutje in predvsem piše da naj bi blagodejno vplivalo tudi na prebavo – in zanimivo po prvi žlički spiti zjutraj in res bilo malo bolj pospešeno odvajanje, sicer mehko in ok – se je pa ta dan, ko sem prvič spila, ta večer zvečer sem potem opazila to živo glisto zdaj? Ali lahko to tudi pomaga pri čiščenju črevesja?
Iskrena hvala za vaše mnenje in nasvete.
Glede na to, da podančice niso rdeče barve, pač pa gre za tanke, okoli pol cm belo prozorne gliste in ker ne opisujete tipičnega srbenja, bi bilo dobro to glisto odvzeti in pregledati, za kateri parazit pravzaprav gre.
Običajno res predpišemo ponovitve (v navodilih za zdravilo je svetovano skupno zdravljenje 2x s 14 dnevnim razmakom), včasih pri ponavljajočih glistah svetujemo tudi 3x po 1 tbl na 14 dni, upoštevajoč življenjski cikel gliste (trajanje orazvoja do spolno zrele gliste, ki spet leže jajčeca).
Dodatke, ki niso škodljivi, seveda lahko tudi jemljete.
Najlepša hvala za odgovor.
Zdravnici sem že prvič povedala,da je bila opažena rdeče barve. Pa je rekla,da to ni pomembno,da so lahko kakršnekoli.
Ali bi bilo možno,da bi bile podančice, pa bi bile rdeče, zaradi hkratne menstruacije?
Jaz tablete sem sedaj pojedla 6 kom – torej ena škatljica… čež 14 dni bom ponovila še enkrat in potem čez 14 še enkrat. Potem upam,da bo mir.
V primeru,da bi se še pojavile, pa se bom vrnila k zdravnici na odvzem blata.
Bi bilo tako ok?
Če se sedaj po tabletah odpravim na odvzem blata – in če sem jih uničila s tabletami, tako ne bo nič pokazalo. Zato razmišljam,da grem do zdravnice na odvzem v primeru, če se pojavi ponovno? bi bilo tako ok?
Hvala.
Podančice so izključno belo prozorne barve.
https://www.google.com/search?q=podan%C4%8Dice&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiQwKy_l5zbAhUJblAKHZ7mBQsQ_AUICigB&biw=1536&bih=700
Če bi bile obarvane od menstrualne krvi, potem je seveda tudi urin krvavo obarvan in blato tudi.
Ob ponovitvi svetujem pregled gliste oz. določitev vrste parazita.