JEZA
Pozdravljeni,
sem absolventka,v kratkem nameravam diplomirati. Že skoraj leto dni delam preko študentskega servisa, vendar v tem podjetju ne bom mogla dobiti pripravniške zaradi napovedane združitve.
Imam fanta približno 1,5 leta s katerim se dobro ujemava,razen v eni stvari. On je blazno proti kadilcem, jaz pa sem iz ljubezni do njega sklenila, da bom nehala kaditi. Vendar mi to ni uspelo, tako da to počnem naskrivaj.
Toliko o ozadju.
Kar zadnje čase opažam in me zelo moti je, da postanem nenormalno jezna in živčna, če nekdo ne počne stvari na način, ki si ga zamislim.
Recimo; mami vozi po avtocesti 80 km/h, kar me razjezi in v sebi začutim nekakšen, ne vem, ne znam opisat, kot bi me začelo dušit in v tistem bi kar znorela. V nedeljo sva bila s fantom na sejmu, bilo je hladno in takrat jaz zacnem hitro hodit (da cim prej pridem na toplo, se ogrejem), on se je pa vlekel po cesti in vsako izložbo prekontroliral.
Motijo me ti moji napadi jeze, tega občutka dušenja, ki ga imam v sebi. Sedaj se še kontroliram, da ne izbruhnem in se zavedam, da se nenormalno jezim za take malenkosti. Bojim se le,da tega ne bom mogla zadržati (včasih se to naredi) oziroma bi raje našla način, kako naj se umirim.
Ali je to le oblika razvajenosti, da drugi delajo kot jaz hočem?
LP in hvala za odgovor.
Spoštovana Petra,
jezljivost je lahko stalna osebnostna poteza, lahko posledica nerazrešenega konflikta na drugem mestu( primer nekdo se prepira s partnerjem /ko/, vzrok nezadovoljstva pa je neustrezna izbira poklica.Tretja možnost je nevrološka motnja s pretirano električno vzdražnostjo možganovine.Selekcijo bo opravil psihiater na osnovi razgovora in dodatne laboratorijske diagnostike.Najugodnejša je druga varianta, saj dopušča možnost relativno enostavnega ukrepanja.