Jemanje tabletk in vmesna krvavitev
Pozdravljeni,
imam vprašanje v povezavi z jemanjem kontracepcijskih tabletk in pojavitve vmesne krvavitve.
Že tri mesece jemljem tabletke neprekinjeno, vendar se mi je prejšnji teden pojavila krvavitev, ki je trajala kar 8 dni. Krvavitev ni bila močna, najprej se je pojavila v obliki krvavih izcedkov, v zadnjih 2 dnevih se je spremenila v temno rjave izcedke. V tem času sem imela spolne odnose, vendar sem tabletke ves čas jemala. Res je, da jih nisem jemala vedno ob enakem času (zamik 1-2 ur). Enkrat se mi je zgodilo, da sem tabletko pozabila, vendar sem jo vzela v 12-ih urah.
Kaj je lahko vzrok za takšno krvavitev v času jemanja tabletk. Krvavitev se mi je pojavila 10 dni pred zaključkom jemanja tablek, torej 10 dni pred koncem tablice. Jutri je zadnji dan, ko moram vzeti tabletko. Kaj naj storim, naj nadaljujem neprekinjeno z jemanjem tabletk še za en mesec, ali naj po treh mesecih sedaj naredim pavzo (se bo menstruacija kljub temu pojavila, čeprav je jutri zadnji dan jemanja tabletk in se je krvavitev med jemanjem zaključila 2 dni nazaj). Ali se lahko zgodi da med premorom menstruacije ne dobim in kaj to pomeni?
Najlepša hvala za odgovore.
Tako je vsak dan vzamem eno tableto zjutraj, res se je zgodilo, da sem jo eno jutro pozabila, vendar sem jo vzela v 12 urah in nato normalno nadaljevala naprej. Res je tudi, da tablete jemljem ne vedno ob istem času, torej z 1-2 urnim zamikom.
Imam tablete Daylla. Te sem že jemala, torej ni prvič, vendar sem imela vmes skoraj dve leti premora, sedaj poleti pa sem ponovno začela z njimi in jih neprekinjeno jemala tri mesece.
Ali naj naredim premor (danes sem namreč vzela zadnjo tabletko tega ciklusa) in počakam, da vidim ali se krvavitev pojavi, kaj pomeni, da se krvavitev ne pojavi?
Lp
Hvala za odgovor in čas
Načeloma se Daylla uporablja tako, da zaužijete 21 tablet, nato pa imate 7 dni premora, ko tablet ne jemljete. Nič ni narobe, če tablete jemljete nepretrgoma, brez premora, a je potem nekoliko več možnosti, da se pojavijo vmesne krvavitve (pa ne pri vseh ženskah). Zato se pri ti. tricikliranju ponavadi uporabijo 3 zavojčki po 21 tablet, nato pa se naredi 7-dnevni premor, to vam tudi predlagam.
Matjaž
Pozdravljeni, prvi dan menstruacije sem pri ginekologinji na mojo zeljo dobila kontracepcijsko injekcijo, menstruacijo sem imela 6 dni nato se mi je po stirih dneh premora krvavitev vrnila, sicer ni tako obilna kot menstruacija ampak zdaj traja ze 11 dni in je v teh poletnih dneh grozno moteca. Zanimajo me vzroki teh krvavitev. Hvala in lep pozdrav