Najdi forum

Pozdravljeni.
Moj pet let in pol star sin jeclja. Jecljanje se je pojavilo, ko je bil star tri leta in en teden, in sicer čez noč. Takrat se ni zgodilo nič posebnega, kar bi lahko bila posledica otrokovega jecljanja. Seveda sem o tem takoj povprašala logopedinjo, vendar je rekla, da je to verjetno razvojno, češ da otrok hitreje razmišlja kot to lahko pove in da bo to samo od sebe izvenelo.
Za nasvet sem vprašala še drugo logopedinjo in mi je povedala isto. S to drugo logopedinjo sem še vedno v stiku in se vsake toliko časa slišiva (med tem sva bila tudi dvakrat pri njej), da ji poročam, kako “zadeva stoji”. Po dveh letih in pol jecljanja še vedno vztraja, da je to razvojno in da mu dajmo še malo časa.

Sedaj pa bi vprašala še vas, kaj vi mislite, ali je to res samo razvojno ali kaj več.
Jecljanje se kaže v tem, da podaljšuje besedo (npr. maaaaaami) ali ponavlja zloge (npr. mamamami). Večinoma se mu zatika pri samoglasnikih. Jeclja bolj intenzivno kadar je v zadregi, je utrujen, razburjen ali jezen. So pa vmes obdobja (kakšen teden, dva ali celo več), ko jecljanja sploh ni zaznati, potem pa se spet pojavi, včasih bolj intenzivno, včasih manj.

Naj omenim še to, da je pred sedmimi tedni dobil bratca. Od njegovega rojstva je en teden zelo jacljal in ni povedal skoraj nobene besede lepo. Potem se je vse skupaj malo umirilo in je manj jecljal, pred kakšnim tednom pa je spet začel.
Bratca ima zelo rad in je do njega ljubeč, z možem pa se trudiva, da zaradi bratca ne bi bil preveč zapostavljen in mu še vedno namenjava veliko pozornosti.
Sin sicer že od 13 meseca dalje hodi tudi v vrtec in po razgovorih z vzgojiteljicami ni bilo nikoli nobenih problemov, ki bi lahko bili vzrok za jecljanje, saj je med vrstniki zelo priljubljen, čeprav je po duši bolj miren, nežen fantek.

Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor.
Dani

Dani,

nisem najbolj prepričala, da pri vašem fantu še lahko govoirmo o razvojnem jecljanju. Glede na to, da jecljanje “vztraja” že kar nekaj časa in da je intenziteta jecljanja različna.
Moogče ne bi bilo slabo, če bi se obrnili na logopeda, ki se prav posebej ukvarja z jecljanjem. V ljubljani je so to logopedi na Zavodu za gluhe in naglušne, v Mariboru pa na Centru za sluh in govor.

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Morda najdete kašno pomoč na naslednji spletni povezavi. Toplo priporočam. Pozdrav in vse dobro!

http://www.geocities.com/beata.skupina/SKUPINA_ZA_SAMOPOMOC.html

New Report

Close