Jecljanje
Pozdravljeni.
Moj sin je otrok s posebnimi potrebami, je gibalno oviran. Rojen je bil v 30 tednu nosečnosti (dva meseca prehitro). Pri šestih mesecih ga je med previjanjem naenkrat močno zabolela nogica. Po nekaj obiskih pri zdravnikih so naju napotili v bolnišnico. V MB niso našli nič, zato so nas poslali v LJ na ortopedsko kliniko. Tam so mu pri 14 mesecih odkrili v kolku neko bakterijo. Od takrat je bil že trikrat operiran na kolku, pri dveh posegih so mu kolk samo čistili, za piko na i pa se mu desno jajčko ni spustilo in se mu je zavozlalo in je bil oeriran še zaradi tega. Torej smo kar dve leti bili več po bolnici kot doma. Temu sledi tudi, da je izredno razvajen. Vsem se je smilil in posledično smo ga vsi crkljali.
Sedaj imamo od februarja mir in je njegova nogica v zelo dobrem stanju, le tri cm je krajša. Pri hoji je dokaj stabilen, vendar veliko pada in se izredno hitro utrudi ali ga oboli leva (zdrava) nogica. Do vrtsa imava le kakšnih petdeset metrov, česar ne zmore prehoditi sam. Vmes počivava (sede mi na krilo ko čepim) ali pa ga nesem, ko se mi mudi. Ne more sam na stranišče, saj ne more stati pri miru zaradi ravnotežja.
Zaradi gibalne oviranosti je kar hitro začel govoriti. Pri 14 mesecvih starosti je že govoril večino glasov (razen r in l), pri letu in pol je tvoril daljše stavke in si se z njim lahko čisto normalno pogovarjal. Skratka kar se tega tiče bil daleč pred vrstniki (po besedah zdravnice na sistematskem). Letos so v vrtcu dobili kar osem otrok, ki so mlajši od njega in on več ni bil v centru pozornosti (kar je prej bil zaradi svojih zdravstvenih težav in zaradi svoje zgovornosti). Začel je govoriti popačeno, kot majhni otroci. Letos avgusta govori veliko manj razumljivo in razločno, kot je lani avgusta (kar smo primerjali tusi z videoposnetki). Sedaj pa je začel še jecljati. Ko govori nekatere besede ponovi tudi po pet krat.
NPR: Mama, tale tale tale pravljica pa pa pa mi ni ni ni lepa. Kaj kaj kaj lahko gledam gledam knji knji knjigico.
Kar bojim se. Sicer mu takrat vedno rečem, počasi, pomiri se in mi še enkrat povej, pa ne koristi. ZAnimivo pa je, ko se igra pa govori čisto normalno, pa ko se pogovarja sam s sabo (slišim ,da se pogovarja s svojimi prijatelji iz vrtca, saj vmes uporablja imena).
Zanima me, kako ukrepati, da se res ne bo navadil in začel jecljati.
Hvala za vaš odgovor.
LP
Mojca,
koliko pa je sin star? Jemlje kakšna zdravila? Kakšen je njegov govor sedaj (napisali ste, da je sedaj govor bolj razumljiv – malo ga opišite)?
Lahko bi šlo tudi za razvojno jecljanje, ki s časom izveni. Nekaj o tem na:
Upoštevajte navodila, ki so napisana v članku in otroka NIKAR NE POPRAVLJAJTE!
Lep pozdrav in lep dan, Petra
Pošlji oblikovano (28-08-06 14:59)
Sinko je star tri leta in pol. Ne jemlje nobenih zdravil. Njegov govor je normalen, ko smo v avtomobilu ali ko je sam s komerkoli. Ko mi pripoveduje pravljice govori čisto normalno, tudi črko r izgovarja, ko pa nas je več in se kaj pogovarjamo, takrat pa se zaletava in ponavlja besede. Prebrala sem članek o jecljanju in mislim (in seveda upam) da gre le za prehodno motnjo. Za vaš odgovor se vam najlepše zahvaljujem.
Mojca
Mojca,
najverjetneje bo to razvojno (prehodno) jecljanje. Držite se navodil in spremljajte otrokov govor.
Oglasite se še kaj.
Lep pozdrav in lep dan, Petra
imava sinčka starega 2.5 leti. Do sedaj je govril normalno, le kakšen zlog je ponovil, največkrat takrat, ko je hotel nahitro kaj povedati. Pred enim tednom pa je začel jecljati, tako da se tudi ves napne predno pove oz. izgovori besedo. Stvar pa se samo še slabša. Kaj nam je storiti in kaj bi bilo temu lahko vzrok? Se je mogoče kaj ustrašil? Hvala
Ludvik,
Vam pomaga tale link: http://med.over.net/otrok_druzina/novica.php?id=9415 ali ne?
Tudi moja hči je jecljala pri 3 letih in prav tako kot vi opisujete je tudi ona zelo lepo govorila že pri 2 letih. Začela je sestavljati besede pri letu in pol.Mi smo dobili navodila od logopedinje , da spregledamo in ne opozarjamo na to čeprav je bilo zelo težko in moteče po dobrem govoru tako zgodaj. Približno v dveh mesecih je prenehala sama od sebe in sedaj spet lepo govori.
Upam, da je tudi pri vas prehodno.
LP
M.