Najdi forum

Pozdravljeni,

imam osemletnika, ki zdaj “samo ” še jeclja. Že kot malček je slabo govoril in sem ga približno razumela le jaz. Pri 3,5 letih sva začela hodit k logopedu, da se natreniral f, g, k…Jeclanje pa se je pojavljalo in izginjalo. Enkrat pač ni več izginilo in 3 leta delamo z logopedinjo na tem. Obiski so bili dve leti vsak teden, zadnje leto na 14 dni. Poleg jeclanja ima tudi ta problem, da ne tvori “normalnih” stavkov. Tudi učiteljica opaža da napiše dva stavka kar v redu, potem pa mu očitno pade koncentracija in kar nameče besede. Drugače so bili vsi testi v redu, je pameten, ima dober spomin, rad ima matematiko, logika mu ni tuja… Problemi so le v grafomotoriki in koncentraciji.

Problem je v tem, da se mi ne zdi, da bi bil kak očitnen napredek v tekočnosti govora. Zdaj doma že znori, ko mu rečem, da morava še vadit. Tudi logopedinji je že povedal, da ima vsega dovolj in da kar v redu govori….Logopedinja se trudi, ga motivira, se zmenita katere vaje so mu boljše… Tudi meni je že vse padlo dol. Se mi zdi da stopicava na mestu, najprej moram zmorivirat sebe, potem njega, prisilit ga ne morem v vaje ki jih ne mara, tudi če samo napiše besedo in zraven “poje” izraža protest s tem da se afna in je prehiter.

Glede na vaše izkušnje me zanima v kolikšnem času se osemletnik lahko nauči obvladovanja govora, je pavza smiselna ali se stanje spet poslabša, je brez dosledne rutine cez cel dan sploh možno izboljšanje? Mogoče še kakšna vzpodbudna beseda 🙂

Hvala!

et,

glede na opis, bi vam svetovala zamenjavo logopedinje. Mogoče bo nov pristop dam zagon tako vam kot otroku. Lahko si tudi privoščita krajšo pavzo (glede na čakalne dobe pri logopedih bosta pavzo tako ali tako imela). Mogoče bi bilo smiselno, da se k novi logopedinji obrnete čim prej (čakalne dobe!).
Pri jecljanju je tako, da se otrok oz. tudi odrasli nauči tehnik samoobvladovanja govora, po mnenju nekaterih strokovnjakov pa je kljub tekočem govoru, še vedno oseba, ki jeclja. Kako in kakšen smislu oseba obvlada tehnike, je odvisno od ponotranjenja tehnike, kot tudi interesa, motivacije..

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

New Report

Close