Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Gradimo, opremljamo in urejamo dom je za tlake primerne steklena volna ali je boljsi stirodur?

je za tlake primerne steklena volna ali je boljsi stirodur?

Prenavljam pritlicje. Hidroizolacije ni, ven vrgel stari beton da je na tleh zemlja. Vem, da moram najprej zbetonirati tla, nato dam gor bitumen, zatem pa ne vem ali naj dam stiropor ali stirodur ali stekleno volno? Zatem sledi estrih. Kaj mi predlagate?

Predlagam, da daš že na zemljo folijo (polivinil) nato armaturo, beton, bitumen-izotek, spet polivinil nato pol steklene volne, čez še stiropor, folijo in tlak.
Steklena volna je boljši zvočni izolator, stiropor pa boljši toplotni. Stiropor ne sme priti v stik z bitumnom, ker ga le ta razjeda!

******** [i]Ne govoriš ničesar, o čemer je vredno govoriti, če s tem nikogar ne vznemiriš. (Galvin K.)[/i]

Bitumen ne topi stiropora (glej: Fragmat nasveti)

Ne kompliciraj s stekleno volno in storiporom. Daj samo stiropor pa mir. Pazi samo da daš stiropor z ustrezno nosilnostjo (pač stiropor namenjen za pod tlake). Nekateri fasadni namreč ne prenesejo tlačne obremenitve.

Bitumen ne topi stiropora (glej: Fragmat nasveti)
[/quote]

STIROPOR NI OBSTOJEN proti bitumenskim premazom ali lepilom na osnovi organskih topil (npr. IBITOL), osnovi katrana, parafina, kurilnega olja, goriva za vozila in topil (aceton, nitro razredčilo, benzol, terpentin). Torej je obstojnost stiropora odvisna predvsem od pravilne uporabe vseh materialov pri gradnji nekega objekta.

******** [i]Ne govoriš ničesar, o čemer je vredno govoriti, če s tem nikogar ne vznemiriš. (Galvin K.)[/i]

Ne stiropor, ampak stirodur.

V pritličju kamena volna kot zvočni izolator ne bo dosti pomagala. Tudi, če imate v bližini železniško progo, se bodo tla tresla, če pa pripelje mimo kak tovornjak, se lahko zgodi, da bodo tlaki še bolj vibrirali, kot bi sicer (zaradi resonance betonske plošče). Kamena volna pod tlaki je primerna za zgornja nadstropja, da se stopicljanje ne prenaša v spodnje nadstropje (udarni hrup). V pritličju pa kamena volna ne obeta neke večje spremembe, kvečjemu pripelje do novih težav z vibracijami. Jaz bi se odločil glede na to, kaj je bolj obstojno in kaj bolje toplotno izolira. Povem vam pa samo, če imate slučajno namen imeti v pritličju dnevno sobo in domači kino (subwoofer ali zvočnike direktno na tleh), vam bo plošča vibrirala, kot sam vrag, če jo boste naredili na kameni volni. Bog ne daj, da bi tam igrali bobne. Za zvočno izolacijo v takih primerih se uporabljata les in mivka.

Gre se mi predvsem za toplotno izolacijo in za hidroizolacijo, ker je visoka podtalnica in zraven pritličja je tudi klet (na pol zunaj, na pol v zemlji). Še vedno ne vem ali naj položim stirodur ali stiropor ali stekleno ali kameno volno. V Merkurju so mi rekli, da naj naredim pol metra hidroizolacije pod tlaki, prodali bi mi čisto vse kar imajo – trgovci pokvarjeni!

Pol metra hidroizolacije? Kaj naj bi to pomenilo?

Pol metra hidroizolacije pomeni, da narediš pol metra hidroizolacije (lahko daš več plasti folije, stiroporja, bitumena, kamene volne, spet malo folije, nato še gor stekleno volno, pa še malo stirodurja) – če vprašaš v trgovinah za kak nasvet, ti marsikaj želijo prodati. Hidroizolacije drugače pomeni zaščita pred vlago in vdorom vode (da ni plesni v spodnjih prostorih ali odvečne vlage, da ne odpada omet). Zvočna izolacija mi ni tako nujna, ni blizu tovornjakov, kaj šele železnice.

kamena/steklena volna ni nikakršna izolacija pred vlago, ker ti materiali prepuščajo/vpijajo vlago!
Torej to dvoje odpade.

Stiropor se “grize” z bitumnom in njegovimi premazi, ostane ti stiridur. Zadnji odgovor 😉

Samo ne vem kaj to bo 0,5m hidroizolacije? O_o

Daj nehaj s tem grizenjem stiropora. Škodljiv je samo Ibitol, ki je samo osnovni premaz po betonu in poskrbi, da se bitumenski trak bolje oprime betona. Po Ibitolu se vedno gor navari še Izotekt ali kateri drugi bitumenski. trak. Ta trak čisto nič ne uničuje stiropora – vir sem pripel v prešnjem postu. Stirodur je potrebno dat samo tam kjer je potrebna velika tlačna trdnost (npr. pod bojler, zalogovnik za vodo, zelo težki kosi pohištva). Drugje je stirodur potrata.

Daj nehaj s tem grizenjem stiropora. Škodljiv je samo Ibitol, ki je samo osnovni premaz po betonu in poskrbi, da se bitumenski trak bolje oprime betona. Po Ibitolu se vedno gor navari še Izotekt ali kateri drugi bitumenski. trak. Ta trak čisto nič ne uničuje stiropora – vir sem pripel v prešnjem postu. Stirodur je potrebno dat samo tam kjer je potrebna velika tlačna trdnost (npr. pod bojler, zalogovnik za vodo, zelo težki kosi pohištva). Drugje je stirodur potrata.[/quote]
Ok.
Premažeš beton z ibitolom, čez prilepiš izotekt, položiš stiropor in narediš izravnalni tlak.
Kam gredo hlapi od ibitola?
Čez čas pronicajo skozi izotekt, ki je narejen na isti osnovi kot ibitol in pridejo do stiropora…časa imajo dovolj.
Kaj pa narediš, ko se ti začne posedat izravnalni tlak?

Sploh pa zakaj sprašuješ, če že vse veš? :/

prvostanovanje,
najprej vprašanje, ali imaš oz. ste že imeli vodo v kleti? Kako visoke je lahko podtalnica?
Če je res podtalnica, ti ne bo kaj dosti pomagalo, da narediš ploščo + hidroizolacijo. Pritisk vode ti bo ob robu prišel v stanovanje.

Če ni vode bilo v hišstanovanju, potem izdelaj AB ploščo, nanjo navari bitumenske trakove, zalepi jih 10-15 cm na zid, položi XPS (3-5 cm) ter nato EPS , nato cem. estrih vsaj 5 (6) cm , zaključna pohodna površina . Vprašanje, koliko imaš višine za izdelavo estriha? Kompletno z toplo. izolacijo in bet, estrihom.
Ali boš imel talno gretje?
Gradbena fizika pokeža nastanek kondenza nad hidroizolacijo. V tem primeru je primerneje vgraditi prvi sloj XPS.

Objava čaka odobritev
Objava čaka odobritev

New Report

Close