Najdi forum

Je to že alkoholizem??

Pozdravljeni!
Nikoli si nisem mislila da bom kdaj pisala na forum na temo alkohol in prosila za nasvete ker sama ne bom več vedela kako naprej in ali če samo pretiravam…
Torej to je moja zgodba : z fantom sva skupaj že tri leta, pred kratkim se nama je rodil prekrasen majhen fantek, ki ga imava oba nad vse rada. Naša zgodba bi bila v bistvu popolna če fant nebi imel težave z alkoholom, oz. predvidevam da jo ima, kajti kadarkoli ko gremo kam, družinske zabave, srečanja se napije, včasih je tudi edini ali prvi, ki je tako rekoč ”dobre volje”. Ko je na sestanku z gasilci (je mentor mladine in svojo delo kljub temu opravlja zelo vestno) pride domov pijan ali pa malo opit (ravno toliko da ni več trezen). Petek je bil zadnji dan pred 3 tedenskim kolektivnim dopustom in je šel s sodelavci na pivo (nimam nič proti da gre na pijačo, ne me narobe razumet) in prišel domov opit. Naj omenim še kazen, ki jo je dobil pred dvema letoma zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Bil je na zabavi, sicer obljubil da bo poklical da ga pridem iskat če se bo preveč napil, seveda tega ni storil in se heroj peljal sam domov, seveda povzročil lažjo prometno nesrečo (na srečo ni bil poškodovan nihče) in prespal na policiji zaradi vinjenosti. Takrat sem ga hotela zapustiti, kajti ni se javil in celo noč nisem vedela kje je in če se mu je kaj zgodilo, šele naslednje jutro, ko je prišel domov. Za sveto m je obljubil, da tega ne bo več storil, verjela sem mu in seveda obljuba ni držala dolgo.
Na dan sigurno spije kakšno pivo ali dva, pride kakšen dan ko ne spije nobenega, vendar to je zelo redko (ni pijan vsak dan, vendar se je zdaj zgodilo da je bil v roku 3 dni pijan 2x), kadar že spije kaj preveč se potem ne zna več brzdati in pogosto nima zdrave meje.
Kadar je pijan zna biti zelo zatežen in včasih tudi zelo nesramen in žaljiv (naslednje jutro ne ve o tem več ničesar in mu je hudo žal ali pa se prilizuje, ker predvideva da je storil kaj narobe), udaril me ni nikoli in tudi fizično ni bil agresiven. Skrbi me tudi za svojega otroka, vsi vemo da pijan človek nima takšnih refleksov kot trezen in da pogosto nimajo ta pravega ravnotežja. Kadar je pijan nima ravno občutka kako ravnati z otrokom, kako ga prijeti in pestovati, zato me je zelo strah, da mu nebi padel na tla ali da bi ga je preveč grobo prijel (otrok je star komaj dva tedna in še je zelo občutljiv kaj se tiče glavice ipd.). Ravno včeraj je bil spet ”dobre volje” in to kar pošteno in takšen hotel peljati domov mene ,otroka in mojo mamo, ni hotel da bi vozila jaz ali mama, mama se je skoraj skregala z njim da ji je prepustil ključe in je lahko peljala ona (seveda bil hudo užaljen in se celo pot ni pogovarjal). Kaj hočem z tem povedati je to, da ko je pijan je hudo korajžen, bi sedel za volan, peljal domov svojega otroka v takšnem stanju, čeprav ve da se lahko kadarkoli kaj zgodi, in takrat popravnega izpita več ni.
Ne vem ali pretiravam in je v bistvu z njim vse ok? Mu naj postavim ultimat ali je vse skupaj že prepozno in naj grem raje z otrokom vstran?
Kakršni koli nasvet iz vaše strani bo dobrodošel, saj sama več ne vem kako ravnati in kako se vesti do njega.
Hvala in lp

Stran stran in samo stran! Naj je še tako težko! Ampak če ga otrok ni “streznil” ga tudi ne bo… Naj povem, da je moja zgodba identična tvoji, našla sem se v njej. Vedno znova sem upala, da bo bolje, kreganje, obljube, otrok in jaz mu nisva pomenila toliko, da bi nehal piti ali vsaj začel delati v tej smeri… Še ko sem spokala in šla mu je bilo vseeno, ni ga streznilo in le nadaljeval je svojo tradicijo. Jaz pa olajšana, da sem rešila sebe in svojega otroka, se znebila vsakodnevnega strahu ter zaživela srečno in brezskrbno. Bilo je težko oditi, ni šlo kar čez noč, izgubila sem mesece in žal mi je vsake ure, ko sem vztrajala pri njem. Zato stori ti enako, otrok bo rasel in vedno bolj čutil, škoda je izgubljati dneve, tedne, mesece, kot sem jih jaz! Ti in otrok sta vredna največ, naj še tako obljublja in manipulira s tabo, ne bo bolje, verjemi!!!!

Zaradi česa pa dvomiš, da ima težave z alkoholom? Te prepričuje, da jih nima in da se samo tebi zdi? Ti on govori, da pretiravaš?
Precej tipično.

Kaj boš storila, je pa čisto tvoja stvar, možnosti so pa take, da ti nobena ne bo všeč. Večina jih izbere drugo možnost s seznama.

Prva je, da se sprijazniš, kajti z njegovim pitjem nima težav on, pač pa jih imaš ti. Njemu je v redu tako.

Druga je, da do onemoglosti težiš, postavljaš ultimate (ki jih ne izpelješ do konca), stojiš ob strani ob premnogih propadlih poskusih zdravljenja in trepetaš, če spet vozi otroka naokoli pijan. In si neskončno srečna, če kakšen teden/leto/par let celo zgleda, da ne pije več. In neskončno pobita, ko spet začne.

Tretja pa je, da odideš, si ustvariš življenje na novo. Sliši se fino, ampak, če imaš težave s soodvisnostjo, bo težko. Mogoče ti tudi spoznanje, da mu prepuščaš otroka na milost in nemilost, ne bo dovolj za to odločitev.

Tvoj fant ima resne težave!!! …. Postavi ultimat. Zdravljenje ali pa greš! … Pri tem pa vedi, da je alkoholizem bolezen in mu v času zdravljenja stoj ob strani. Alkoholiki so polni izgovor, so odlični manipulatorji in neumorni lažnivci.

Prevedi si njegove stavke:
Samo eno pivo sem spil = samo 10 piv sem spil
Zakaj težiš sej nisem alkoholik = sem alkoholik in si tega ne morem priznat

Prvič ko pride opit domov … brez izgovorov spokaj in pojdi proč! … Pred ultimatom ti predlagam da si jasno priraviš scenarij kam boš šla z majhnim otrokom. Povej svojim staršem da ima fant probleme z alkoholom, da gre na zdravljenje in da mu boš stala ob strani vendar rabiš tudi njihovo pomoč v primeru če se ne bo držal dogovora. Bodi pripravljena, jasna in odločna.

Problem je v tem, da do sedaj niti pomislila nisem da ima težave z alkoholom, na to so me začeli opozarjati moji starši, ko sva bila že kakšno leto skupaj in so ga malo boljše spoznali, sicer mi niso rekli da je alkoholik ampak da morda malo preveč spije in ga naj pazim, meni pa se takrat še ni zdelo tako grozno. Šele zdaj ko sva dobila otroka vidim da to tako ne gre, saj ko se napije nima pameti kaj je prav in kaj ne. Ko je pa trezen je oče na mestu, mi stoji ob strani, ko mali začne jokati, ga vzame v naročje, ga potolaži, ga nahrani, previje… ima ga res zelo rad.
In ja, vedno ko mu začnem težit z tem mi govori da pretiravam, da on ni alkoholik in da je pač tako naneslo da se je napil… on si alkoholizem razlaga tako, da moraš biti vsaki dan pijan in ne živiš za nič drugega več, da so to alkoholiki, zgrešen pogled, ker to je po moje že tista zadnja faza ki jo dosežeš, če tako nadaljuješ.
Tako ”sproščen” odnos do alkohola pri njemu menda izhaja iz njegove družine, tam sta oba starša pila ko je bil še manjhen, mati celo med nosečnostjo… ima pa sestro, ki ima podobne težave z alkoholom (je bila že na zdravljenju pa ni zdržala dolgo), zato me je strah da ga čaka istao, saj je na dobri poti.
Ga zapustiti bi bilo iz strani financ najmanjši problem, saj sem sama zaposlena in za potrebe otroka in sebe dovolj zaslužim, tudi k staršem bi se lahko mirne vesti vrnila, saj bi me takoj sprejeli nazaj. Je pa drug problem to, da je podpisal očetovstvo in ima pravico videt svojega otroka in preživljat čas z njim, sam, in če se takrat napije? takrat pa mu je res prepuščen na milost in nemilost… ali obstaja kakšna druga možnost, kako mu lahko to preprečim če pride do najhujšega?

PoloncaP
Hvala, da si delila tvojo zgodbo z nami, sem se zelo našla v njej, le da sem jaz v fazi, ko (se) nimava otroka in razmišljam, kako bi bilo, če bi ga imela, nekaj takega sem si tudi predstavljala.
Drži se in srečno v življenju.

Ne moreš. Ni zakonske variante – lahko poskusiš toliko časa težiti na CSD, da dosežeš stike pod
nadzorom, ampak za kaj takega mora biti ponavadi oče že priznan psihopat, da se to izvaja.
Lahko pač težiš in vztrajno opozarjaš in prosiš in pregovarjaš in prepričuješ in mu pihaš na dušo…da
se vzdrži pijače, ko je z otroci. Trkaj mu na vest, navajaj primere nesreč, razloži mu, kako neprijetno
je otrokom v družbi pijanega očeta…
Je pa to vsekakor boljša varianta, kot da odraščajo z alkoholikom. Ker – moraš vedeti, da bo še
veliko slabše čez leta…

Pozdravljena! žal mi je da si se našla v moji zgodbi, saj tega ne privoščim nikomur…
Jaz trenutno, ko imava otroka prestajam pravi pekel… saj ne rečem, so trenutki ko nam je zelo lepo, samo da ti trenutki žal niso vredni tega da otrok trpi zraven očeta, ki mu je lahko (nehote) nevaren. Če se partner ne misli spametovat raje še ne načrtuj otroka, saj če ga tvoje besede ne bodo streznile ga vrjemi, otrok tudi ne bo.
Tudi tebi želim vse dobro!

Moja prijateljica ima tudi gasilca ki ima problem z alkoholom …….njegova plača gre v gostilno ona pa mora kupovat hrano in skrbet za otroka drugače ne bi imeli kaj jest.Vsak dan pije po 2 do 3 pive na dan po službi gre v gostilno pride pa ob 4 zjutraj domu pa je probala še večkrat da mu pomaga da bi šel na zdravljenje,šla je stran od njega pa s tem je še večjo škodo naredila ……je pa res da njegovi starši imajo tudi problem z alkoholom.Stran pejt od njega škoda te je da trpiš zaradi enega ko mu je samo do alkohola…Če mu je alkohol gospodar tukaj ne moreš mu pomagat.

Pozdravljena,

ko berem tvoje pismo, občutim kar sem sama prenašala leta nazaj in tudi sama sem pisala na forum 2 leti nazaj z naslovom ali moj mož preveč pije.
Naj ti povem da tvoj mož ima resne težave in se verjetno ne bodo odpravile same od sebe in se bodo še stopnjevale. Če ga imaš rada in želiš biti še naprej ob njem, mu pomagaj. Sam se bo težko odpravil na zdravljenje. Pripravi si teren, pozanimaj se na Poljanskem nasipu za zdravljenje, lahko se sama naročiš pri psihiatru alkohologu za pogovor, ne potebuješ napotnice, le zdravstveno kartico. Skupaj s zdravnikom bosta lahko naredila načrt kako ga spraviti na zdravljenje. Potem mu razloži, da ne misliš živeti z njim, če bo pil, da tega ne odobravaš ne zaradi sebe, ne zaradi otroka. Naj bo trezen pol leta če zmore, če ne, je pripravljen za zdravljenje. Sam se bo težko odločil, zato mu moraš pomagati. Tudi zaradi otroka. Če se ločiš, bo problem alkohola ostal, otroka pa mu boš mogla dati in potem te bo cel vikend skrbelo. Sama sem šla skozi vse to, ga prisilila za zdravljenje,zdravljenje ali ločitev. Opravil je zdravljenje na Poljanskem nasipu in sedaj se imamo super. Vsak dan brez kreganja, vpitja…kar so otroci prenašali vsak dan. Prej je govoril, da je samo pivo ali dva spil, danes pa mi je hvaležen, ker sem ga spravila na zdravljenje in mi pove kako mu je bilo hudo, ker je moral piti, da se je počutil normalno in kako mu je danes boljše.
lp

New Report

Close