Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija Je to celiakija?

Je to celiakija?

Pozdravljeni! Stara sem 20 let, tezave imam že cca 5 let. Vse skupaj se je začelo s SLABOKRVNOSTJO (ze pri 12ih), kar je zdravnica preprosto pripisala temu, da ne jem dovolj mesa in dala recept za železove tablete. In ta začaran krog traja še danes – mi pade hemoglobin na 100, grem po reccept, se nafilam do 130, par tednov je ok, potem pa spet pade, grem spet po recept… Kasneje so se začele še druge težave, pogoste DRISKE oz. MEHKO, SMRDEČE BLATO, VETROVI, vse to sem pripisovala slabi prehrani, ki smo jo dobivali v šoli za malico (umetno predelano, v glavnem vse iz bele moke…). Opazila sem tud, da POJEM OGROMNO hrane, postavo pa imam precej suho. Res je da se rada sportam, ampak vseeno sem jedla dosti večje količine hrane, kar je precej čudno. Mama mi je pravila, da sem pravi uničevalec hrane, ker tok pojem, prime se mi ne pa nikamor. Pojavili so se mi tudi izpuščaji po rokah, ki se še sedaj pojavljajo v intervalih (je 1 teden zelo slabo, vse rdeče,srbeče, z ranicami, potem pa 1 teden čist ok.).Kaj vpliva na to, še sedaj ne ugotovim. Dermatolog je dal diagnozo DERMATITIS. No kakšno leto nazaj sem začela ogromno brat o hrani, in praktično 100% SPREMENILA SVOJ JEDILNIK – črtala sladkor, belo moko, sir, mleko (uzivam samo jogurt), začela kupovat v glavnem večino ekološko hrano, ogromno zelenjave, sadja. Tud kruh sem začela pečt domač pirin, ajdov, prosen, koruzni,… Ker sem brala veliko o KANDIDI, sem naredila tudi kuro PROBIOTIKOV in precej zmanjšala oglikove hidrate (predvsem bel sladkor in vse mokaste zadeve, nadomestila sem s prosom, amarantom, kvinojo,…) In stanje se je nekoliko izboljšalo, zmanjšal se mi je apetit (dobila sem 2 kg gor), imam manj vetrov, slabokrvnost se je nekoliko popravila (jem samo 14mg zeleza dnevno (prej sem po 80mg))… Ampak tezave pa se vedno niso izginile. In ko sem začela razmišljat in brat, sem ugotovila, da imam znake dost značilne za CELIAKIJO. Prejšnji teden sem šla spet k zdravnici, pogledala je blato na kri, parazite (vse negativno) in mi dala napotnico k GASTROENTEOROLOGU. Sedaj pa ne vem, je možno da imam celiakijo, ne glede na to, da je v družini nima nihče? Zdravnica mi je svetovala tudi, naj črtam gluten, ampak bojim se, da bodo potem rezultati lazno negativni. Ze tako ali tako sem toliko spremenila prehrano, da psenične moke pojem zelo malo, če pa jo povsem črtam, je mozno, da se mi bo sluznica toliko izboljšala, da bo kazalo vse OK? Naj v tem času raje več jem pšenične moke, da vidim, če imam res celiakijo, ali naj začnem brezglutensko dieto? Pa se to, brala sem, da se celiakija lahko dokaze tudi s krvnimi testi (antitelesa), vendar mi zdravnica krvi ni pregledala . Bo to storil gastroenteorolog? Ali me čaka samo gastroskopija?? Lep pozdrav, hvala za odgovore!

Seveda je možno, da imaš celiakijo, tudi če je nima nihče od tvojih.
Slabokrvnost je sploh pogost znak pri odraslih.
Nikakor ne smeš opustiti glutena, dokler ni postavljena diagnoza. Za zanesljivo diagnozo moraš vsaj 3 mesece normalno jesti pšenico – http://www.dc-bled.si/vsebine.php?ID=221
Gastroenterolog pa se bo glede na težave sam odločil , ali kontrolira samo krvne teste ali samo gastroskopijo ali pa oboje…

Živjo!
mene tudi nekaj zanima, zaradi težav z prebavo in slabostjo (bruhane saj 1x na tedn po jedi), sem odšla na gastroskopijo, kjer pa mi je zdravnica še pred pregledom rekla da je zelo možno da imam celiakijo, da pa bodo še naredili dodatne test če je to res. po končanem pregledu je izvid, antralni gastritis, bulbitis in pa celiakija? .. na to sumi predvsem zato ker so slabo vidne resice v antralnem dvanajstniku. je lahko to že za zihr potrjena diagnoza? svetovala mi je tudi da naj za 14 ( do rezultatov) opustim gluten, da vidim ali se mi bojo težave izboljšale ali ne.
Hvala za odgovore :))

To še ni potrjena diagnoza… počakati je treba na izvide vzorčkov, ki jih je vzela iz tankega črevesja.

Pozdravljeni!

Zanima me, če ob uvedbi brezglutenske diete vsi simptomi popolnoma izginejo ali je možno, da se občasno še pojavijo bolečine in slabost kljub pravilnem prehranjevanju?

Hvala in lp

New Report

Close