je to alergija na kravje mleko?
imam osemmesečnika, ki je bil do šestega meseca polno dojen. tri dni nazaj sem mu ponudila skuto (tri dni zapored) in dobil je suhe lišaje in rdeče pikice po rokah. naj povem, da so se mu takšni lišaji občasno tudi prej pojavljali (nisem opazila, da v povezavi s kako hrano), vendar v blažji obliki. danes mu skute nisem dala, zjutraj pa lišaje namazala s kremo advantan ( namešana v lekarni, piše da vsebuje to sestavino), po nanosu kreme je stanje precej boljše.
jaz pojem veliko mlečnih izdelkov (tudi, ko sem še polno dojila), vsak večer dobi tudi rižolino, v porodnišnici je pil tudi adaptirano mleko in ni bilo težav.
kaj menite tisti, ki imate izkušnje z alergijami? je to lahko alergija na kravje mleko?
hvala
pri nas je bilo podobno, samo so se težave pojavljale že med dojenjem, če sem sama pojedla le malenkost.
kaj pa okrog ust, se pojavi tudi tam kaj, če se namaže z skuto po koži?
vzrok lišajev je lahko tudi kaj druga, se mogoče lahko povezuje z cevetenjem zunaj, še vedno pa je lahko tudi mleko. kako pa kaj kaka, je bruhal, ne nenazadnje je pomembno tudi kako je jedel, če je rad jedel ali ne.
na koži se ob stiku s skuto ni pojavilo nič.
je dober jedec, tako da je tudi skuto pojedel rad, še posebno sadno (junior). kaka odkar jemo GH enkrat normalno, drugič trdo, ker je zaprt. po skutah ni bilo nekega zaprtja, čisto normalno. bruhal ni. lišajčki ga tudi ne srbijo.
namazala sem mu z advantan kremo (zelo na debelo, ker nisem vedela da je to kortikosteroid in imam sedaj še zaradi tega slab občutek), po mazanju je malo bolje, vendar izginilo še ni.
pozdravljena
Pri nas je bila slika zelo podobna. Tekom dojenja sem tudi jaz pojedla zelo veliko mleka(zj. čokolino, med obroki jogurt in zv. kakšno skutico…) in naša pupa ni imela težav. nato smo začeli dodajati adaptirano mleko in ravno tako ni bilo nekih pretiranih težav (morali smo zamenjati 2 mleka zaradi krčev-so pa baje pogosti)in nato smo našli mleko, ki je bilo o.k. Imela je le nekoliko zeleno blato, pa še to občasno. Ko pa smo začeli dodajati GH so se pojavile pikice po obrazu, ki so bile slabše in boljše-zelo različno. Sama sem se odločila in jo peljala na testiranje-koža ni nič reagirala, pokazala pa je kri senzibilizacijo na alergijo na kravje mleko. Imamo dieto brez mleka in seveda tudi jajc, čeprav na njih ni alergična.
Jaz ti svetujem, da opazuješ kožo, če ne bolje pa pojdi na testiranje-prej ko odkriješ problem bolje bo.
lep pozdrav,mogoče še kdo to bere pa se še jaz oglasim z mojo izkušnjo.Moj sin je star dve leti,od prvega dojenja je imel krče,pa so rekli da bo trajalo štiri mesece.Končalo se je komaj pri desetem mesecu.Danes so mu odkrili alergijo na KM.Velikokrat je imel rdeča,izsušena in razpokana lička pa rdeče pikice na različnih mestih.Zdravnica se mi je stalno smejala ko sem povedala da ne spimo da je siten in govorila da smo starši preveč občutljivi.Upam da se bo stanje zdaj izboljšalo,kupila sem riževo mleko.Nevem a je res pregomin tako slabega okusa?Če mi kdo zna priporočat kako ga odvaditi od čokolina,ker pol tudi tolko mleka ne bi popil?
za tanjo: pregomin je res neprijetnega okusa, vendar ga nekateri otroci sčasoma sprejmejo. tudi mi smo bili deležni podobne izkušnje kot vi, le da imamo razumevajočo zdravnico, in na mojo srečo je bila le dojena jaz pa mleka tako nisem pila. so pa se hitro pokazali izpuščaji ob dodajanju mlečnih izdelkov v obili GH in sem zato sama bila toliko bolj pozorna.
kako odvaditi otroka čokolina ne vem, moja pupa ni nikoli pila čistega pregomina, vedno z kakavom (na katerega nismo alergični), ali pa z čokolinom, sicer pa če ga mešaša z riževim mlekom, potem ne bi smelo biti nič narobe.
za klaro 07: http://www.ringaraja.net/receptiPodrobno.asp?katID=241
tukaj boš našla recepte, lahko pa namesto mleka v običajnih receptih tega nadomestiš z riževim mlekom, ali sojinim (slednje ti še ne priporočam, ker se lahko razvije alergija tudi na sojo), ali pa če ni potrebno kuhanje tudi pregomin ali allernovo.
vidim, da res nisva edini, ki sva malo zgubljeni ob spoznanju, da nas je doletela alergija na KM. A ima kdo kak predlog kaj ponuditi 7,5 mes. dojencku za popoldanski obrok, razem pudinga kuhanega na riževem mleku ali sojinega napitka (za tega nama je dietologinja svetovala, naj se ga raje izogibava oz. ga kar se da redko uživava, ker je možno, da se razvije tudi alergija na sojo). dopoldne dobi sadje, večinoma jabolko in nekaj zraven, kosilo (mesno-zelenjavni obrok), popoldne pa mami zmajkuje idej… zvečer pa nekaj mlečnega na pergominu (največkrat riževe kašice) 7 žit so nama zaenkrat še odsvetovali.
vse ideje za pop.obrok dobrodošle… hvala
za tanjo
meni so na kliniki dali seznam za dieto brez mleka pa je na tej listi tudi mleko kot skriti alergen v kašicah: frutolino, medolino, čokolino, bebi pšenični kosmiči, tako, da si žal s čokolinom ne boš mogla dosti pomagat.
kaj pa riževa kašica z okusom banane – kolinska, sicer res ni tolk sladka, da pa mal boljši okus mleku. Upam da boš našla kaj primernega
mi nismo imeli težav z njim, trenutno pa imam doma le gris od milupe, ta ne vsebuje mleka. lahko mu dodaš kakav, če ga lahko, pa ne bo tako svetel. res pa je da vsaka firma, da noter kaj svojega. glede čokolina bom preverila na škatli katerega smo kupovali in ti sporočim. se mi pa zdi, da pri alergikih na hrano, četudi je dokazana samo na eno hranilno snov, pogosto odsvetujejo čokolado, če tudi je grenka (brez mleka), tudi kakav in vse ostalo kar pač imaste na seznamu, ker gre za potencialne alergene.
klara07-mi smo stari 9 mes., za pop. malico jemo predvsem sadje, ki ga kombimiram s toastom oz, krekerji(riževimi, koruznimi-mi ne jemo še glutena), ga pečem celega v pečici(pečena banana, pečena jabolka z rozinami…), naredim proseno kašo s kuhano hruško, suhim sadjem, polento kompinirano s sadjem, riž s sadjem (skuhanega dam s surovimi naribanimi jabolki v pečico za 20min.)…
Seveda za malico lahko jeste tudi zelenjavo-ni nujno, da je samo sadje (korenček+jabolko, bučka+hruška…)
Puding lahko skuhaš tudi na soku iz dovoljenga sadja ali na kompotu.
Za dopoldansko malico imamo mi še vedno pregomin, ker dokler ga želi piti naj ga čim več-ima vse snovi, ki jih otrok potrebuje.
Ko ti enkrat zalaufa ni več tak problem, samo nehat se moraš vrteti v začaranem krogu-joj kaj naj ker ne sme mleka- pa dobiš mnogo idej.
binabona nisem ekspert, sem samo mama, ki je imela veliko težav da je ugotovila kako naj kuha za otroka. res je da sem iz zdrav. foha, samo ko je šlo za mojega otroka, mi vse znanje ni dosti koristilo (saj veš tisti rek: za mojega otroka ni nič dovolj dobro).
tudi je res, da kolikor tu gor berem vas večina z otroci hodi k alergologom, zaradi alergije na hrano, nas so najprej poslali k gastroenterologu in vedno hodim tja. ene 3x sem bila pri alergologu zaradi alergije na pršico, pa je tudi alergijo na KM komentiral drugače, čeprav se v nekaterih pogledih strinja z gastro.
skratka jaz sem dobila enostavnejša navodila kot vi, ki otroka vozite v pediatrično Lj. kolikor lahko razberem iz postov, ste dobili seznam dovoljenih in prepovedanih živil, jaz pa da naj iz prehrane popolnoma izključimo dokazane alergeni, glede ostalega pa naj bomo pozorni, če se reakcija na katero živilo pojavi, potem ga je potrebno dajati pazljivo ali pa sploh ne in na naslednji kontroli povedati.
no sem pogledala čokolino od linota, ne vsebuje mleka. svetujem ti da morda poskusiš potem pa boš videla kako bo. če ima otroček alergijske reakcije (izpuščaj, bruhanje, driska, zaprtje- karkoli kar ti pove da je odreagiral), potem boš kmalu odkrila če lahko.
za frutolino pa nisem prepričana, jaz ga moji pupi nisem nikoli dajala, ker kar se tiče mojega okusa sadje in mleko ne gresta skupaj, otrok pa ima moj okus (vidim kaj ima rada in kaj ne).