Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? je rak ali ni

je rak ali ni

Pozdravljeni.

Malo sem brala tale forum in našla precej precej lepih misli, vzpodbudnih besed…
Zdaj pa bi še sama nekaj napisala in vas prosila za kakšen odgovor, če boste znali odgovoriti.
Pred petnajstimi leti je umrl moj oče, za posledicami pljučnega raka. Pred dvema tednoma pa smo v bolnišnico pospremili mojo mamo, ker je imela velike težave z dihanjem. Naj tukaj še omenim, da sta oba zelo veliko kadila.
Mama je torej v bolnici že dva tedna in v tem času so zdravniki naredili veliko preiskav (rtg,uz,ct…) in kar nekaj ugotovili, vendar si nikoli niso enotni. Vseskozi ima tudi tudi drenažo iz pljuč, izteka pa kar veliko tekočine, pomešane z veliko krvi in sluzjo. Najprej so rekli, da ni rak, ker so markerji negativni. Potem je ct pokazal, da je rak, nato so bili markerji pozitivni (dvakrat), naslednji dan spet negativni. Na konziliju pa so ugotovili, da so markerji lažno pozitivni, da ni rak, je pa tako hudo vnetje na pljučih, da se mora to vnetje kirurško očistiti in verjetno nekaj pljuč odstranit. Jutri jo bodo prepeljali v klinični center Mb, kjer jo bodo operirali. Groza me je, ker ne vem kaj nas čaka. Najbolj se bojim… saj veste najhujšega. Enkrat sem že preživljala to grozo in neznam si predstavljati kako hudo je moji mami. Mimam besed, nimam solz, vse delam kot robot…
Prosim za nekaj besed, če ima kdo izkušnje s to vrsto bolezni, kašne so možnosti, kakšno je okrevanje…karkoli, samo malo mi povejte…
Lep pozdrav, Urška.

No, v bistvu nimam s tako boleznijo (pljuča) nobenih izkušenj. Sem pa dvakrat prebolela karcinom dojke in zato verjamem, da nad nobeno boleznijo ni kar za obupati. Sploh, če se še zdravniki iščejo glede diagnoze in se trudijo z zravljenjem.

Hodim na kontrolo na pol leta na onkološki inštitut in kar nekaj je pacientk, s katerimi se redno srečujem v čakalnici, ker imajo kontrolo na isti dan vsake pol leta. Ena od njih je tudi starejša gospa, ki je prebolela raka na pljučih. Že pred leti. Zdaj pa hodi na kontrolo. In videti je povsem zdrava, tako kot jaz.

Tudi pljučnega raka znajo dandanes bolj učinkovito zdraviti, kot pred leti. Verjamem, da te slaba izkušnja z očetovim potekom bolezni navdaja s pesimizmom. Ampak poskusi ves čas misliti na to, da je lahko izid tudi drugačen in da zna biti, da v primeru tvoje mame tudi res bo drugačen.

Drži se.

New Report

Close