je kaj narobe?
pozdravljeni
tudi jaz vas moram pohvalit, za vas zelo dober forum.
imam pa eno vprasanje. pred enim mesecem sem nehala jemati tabletke proti nosecnosti. sedaj mi menstruacija ze osem dni zamuja. naredila sem test za nosecnost in ta je bil negativen. moje vprasanje na vas je, ali je kaj narobe, ali je to normalno, da po nehanju tabletk, telo nekaj casa rabi da se normalizira?
hvala za vas trud in lep pozdrav tami
Draga Tami,
postkontracepcijska amenoreja kakor imenujemo “odsotnost menstruacije” mekaj mesecev po prenehanju jemanja KC tablet je povsem možna, ker pri nekaterih tako močno zavre hormonsko os med hipofizo in jajčniki, da se ti “ne zbudijo” takoj. Poleg tega je tudi sluznica maternice tako tanka in “atrofična”, da potrebuje nekaj ciklusov za obnovitev. Če pred pričetkom jemanja KC tablet niste imeli nerednih menstruacij se pričakuje sponatana obnovitev normalnih ciklusov v nekaj tednih do največ 3 mesecih. Po več kot 3 mesecih bi bilo potrebno iskati “dodatne vzroke”.
živjo
tudi jaz sem imela iste težave. Decembra sem nehala jemati KT, Menstruacija mi je zamudila 6 dni, naslednji mesec 4 dni, naslednji mesec 8 dni. Ta mesec mi spet zamuja (do danes 1 dan) in verjetno še bo kake par dni. Preden sem začela jemati tablete, sem imela “redno menstruacijo” tako, da mi je redno zamujala od 3 dni do 6 tednov
KT sem jemala neprekinjeno 5 let. Zavedaj se, da je telo dobivalo nekakšne “dodatne” hormone, ki so služile kontracepciji in da telo “rabi” nekaj dopusta, da se odpočije od tega. Mislim, da bo kmalu vse v redu. Sicer pa je (malo premisli) tudi dobro, da malo zamuja, saj statistično gledano imaš potem namesto 13 menstruaciji na leto le 12 ali manj, zoprno pa je, ker ne veš,kdaj jo boš dobila, je pa tako,da vsaka ženska (še jaz, ki sem skoraj brez občutkov za svoje telo) počasi spozna, kdaj jo bo dobila (vsaj približno). Na primer: malo večje prsi, razdraženost…….Te zanki niso tako očitni, če ješ KT.
Pri meni je najbolj očitni znak: POJEM NA TONE ČOKOLADE! Zato le pogumno v svet, tudi že tetka malo zamuja!!!!!
(PS dr. Pušenjak mi je na isto vprašanje odgovoril pred kakimi 2 meseci, malo pobrskaj po forumu)
lep pozdrav
nataša