Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Gradimo, opremljamo in urejamo dom Javna tribuna: Urejam mansardo – pogovor s strokovnjakom

Javna tribuna: Urejam mansardo – pogovor s strokovnjakom

Da bo mansarda res izpolnila naša pričakovanja in ponudila vse svoje prednosti, jo je treba skrbno načrtovati.
Med najbolj pomembnimi vidiki načrtovanja sta zagotovo svetloba in svež zrak.
Obojega mora biti v stanovanju pod streho obilo, saj le to zagotavlja kakovostno in zdravo bivalno okolje.

V javni tribuni, v petek, 11. 10. 2019, ob 10. uri bomo odgovarjali na vprašanja:

• kako načrtovati dovolj strešnih oken v mansardi in jih hkrati ustrezno umestiti,
• kako izberemo prava, kakovostna strešna okna, kaj moramo vedeti o njih
• kaj omogoča sodobna tehnologija upravljanja oken in senčil na daljavo,
• zakaj so senčila v mansardi tako pomembna in kako izbrati prava,
• kako preprečiti pregrevanje mansarde poleti,
• kako zasnovati prostore v mansardi in kar najbolj izkoristiti prostor,
• katere so najpogostejše napake, ki jih naredimo pri načrtovanju in opremi mansarde,
• čemu se moramo v mansardi izogibati in kaj ne sme v njej manjkati.

Z nami bo strokovnjak podjetja Velux Tomaž Pust, ki bo odgovarjal na vsa vaša vprašanja, povezana z načrtovanjem in urejanjem mansarde.

Vabljeni, da vprašate.

[attachment=0]Velux mansarda.jpeg[/attachment]

vedno me je zanimalo, kako sestavite več strešnih oken skupaj. Na primer štiri ali šest v dva nivoja. Kaj drži okna skupaj? Kako to deluje?

Upam, da mi boste lahko svetovali, prebrala pa bom celo temo. Mi imamo še ‘surovo’ mansardo, imamo pa že (vaša) strešna okna montirana. Smo zadovoljni, čeprav smo si želeli frčado, pa je za tak poseg na strehi potrebno cel kup dovoljenj.

Zanimajo me pa stopnice. Mi imamo v predsobi na stropu loputo, dokaj majhno: 110 x 110 cm. Zdaj prislonimo lestev in gremo (bolj poredko) gor. In potem zapremo leseni ‘pokrov’.

Kakšne stopnice nabavit, da se lahko dvignejo pod strop, saj po predsobi hodimo. Koga poklicati? Mizarja, zidarja (da jih bo vzidal v strop) ali kupiti že narejene (mislim da jih ima OBI).
V začetku tako mislimo ta podstrešni prostor uporabljat za sušilnico in uredit samo en ‘dnevni prostor’ – mizico, sedežno…., kakšno omaro… no, malo se razširit. 🙂 In največji zalogaj….. kako spravit to gor čez loputo? Odkrivat nove strešnike?

Hvala in lep pozdrav!

Imamo ze par stresnih oken. Dolgorocni plan je, da jih nekoc zamenjamo ter takrat v bodoci kuhinji dodamo se dve. Ampak bolj me zanima, ponujate resitev s komarniki? Tudi na že obstojeca okna?

spomladi bomo začeli urejati mansardo. Poleg klasičnih strešnih oken, razmišljamo tudi o tuisti možnost strešnega balkona, torej strešno okno, ki se nekako odpre v balkon. Imamo ravno prav, vsaj mislim, visok kolenčni zid in naklon strehe. Pa vseeno vpraša, kakšna je najbolj optimalna višina kolenčnega zidu in naklona za tak okno-balkon?

Bolj kot to me pa skrbi, kako je z varnostjo na tem balkonu, imamo namreč dva majhna otroka. Kako je zagotovljeno, da ko se okno odpre, ni možnosti, da bi čez balkonski del kdo padel?

Že imam vaša strešna okna in iščem rešitev za komarnike na oknu, ki je v kolenu (stena se prelomi). RAvno tako me zanima rešitev za zatemnitev prostora, da se dnevno dviguje in spušča, brez odpiranja oken – na notranji strani.

če bi na obstoječi strehi, že izdelani, hotel vgraditi strešna okna, kako se tega lotim? A za vse, tudi za odkrivanje strehe, pripravo odprtine in …. poskrbite vi, ali rabim krovca klicat? Kakšna je v povprečju cena takšnega posega in enega povprečno velikega strešnega okna. Torej vse, na ključ?

Kako je pozimi s snegom na strešnih oknih? Na primer, kaj če čez noč zapade 20 do 30 centimetrov snega, kako ga z oken zjutraj lahko očistim, ne da bi mi sneg padal v stanovanje?

Še to, koliko snega sploh prenesejo strešna okna in kako je s točo? Hvala.

Zgoraj je že podobno vprašanje, pa me vseeno zanima, koliko je največ lahko strešnih oken zmontiranih skupaj in kako velika so lahko, tako da v strehi dobiš veliko stekleno površino. Ali morajo biti vmes tramovi od ostrešja?

V mansardi, ki ima streho torej sleme V – Z bomo imeli približno 30 m2 veliko dnevno z jedilnico , odprt prostor pod obema poševnima deloma strehe. Koliko oken priporočate in kje, da bo dnevna svetloba cel dan, zjutri in popoldne?

Meni pa se zdi zanimivo, da na trgu nimate konkurence, vsaj jaz je ne poznam. kako je to mogoče, v čem ste toliko boljši?

Pozdravljeni,

prenavljam mansardo in se zanimam za strešna okna, kakšne so opcije za Cabrio balkon?

LP


Za uporabo balkona imamo nekaj več tehničnih zahtev. Parapeta ne sme biti, naklon strehe pa mora biti od 35-53 stopinj.

Tomaž Pust, strokovnjak podjetja Velux in Domen Pogorevc, arhitekt VELUX Slovenija d.o.o. Ljubljanska 51 a, 1236 TrzinTel: 01 724 68 68 https://www.velux.si

Koliko mora biti strešno okno odmaknjeno od dimnika, če sploh. Zaradi recimo saj, ki lahko pozimi pritisnejo navzdol, pa na okno, ki bo potem ves čas umazano. Je še kako drug razlog, da mora biti okno odmaknjeno od dimnika?

Pozdravljena ekipa Velux in pozdravljeni uporabniki MON,
začenjamo današnjo javno tribuno.


Pozdravljeni tudi v mojem imenu

Tomaž Pust, strokovnjak podjetja Velux in Domen Pogorevc, arhitekt VELUX Slovenija d.o.o. Ljubljanska 51 a, 1236 TrzinTel: 01 724 68 68 https://www.velux.si


Bom poskusil odgovoriti, čeprav smo bolj strokovnjaki za bivalne mansarde.
V preteklosti so zaradi ozkih stopnic, ki so vodilie v zgornja nadstropja, dvigovali večje pohištvo zunaj ob fasadi s škripcem in ga umestili v prostor skozi fasadno odprtino, torej na strani, ne skozi streho. Skozi streho vam načeloma odsvetujem, saj bi morali odstraniti strešne letve in verjetno tudi premostiti strešno konstrukciji (špirovce). Torej ne samo odmakniti strešnike…
Če te stranske, vertikalne odprtine nimate na voljo, obstaja možnost, da naredite večjo odprtino v stropu, ki jo na koncu zaprete (suhomontažna dela) in vgradite standardne podstrešne stopnice z loputo. Ta dela izvajajo suhomontažerji oz. se lahko obrnete na trgovine, kjer imajo vse za suhomontažna dela.
Lp, Tomaž

Tomaž Pust, strokovnjak podjetja Velux in Domen Pogorevc, arhitekt VELUX Slovenija d.o.o. Ljubljanska 51 a, 1236 TrzinTel: 01 724 68 68 https://www.velux.si


Strešna okna lahko sestavljamo v poljubne kombinacije, morajo pa biti te kombinacije simetrične. Poleg tega sta še dva pogoja za sestavljanje kombinacij; okni, ki sta eno nad drugim, morata biti enake širine; okni, ki sta eno zraven drugega, pa morata biti enake višine.
Pri manjših kombinacijah (dvojček, trojček) lahko med okni odstranimo špirovec, tako da naredimo menjalnik v strešni konstrukciji. S tem zagotovimo, da so okna bolj skupaj, razmak med njimi je manj moteč. V takem primeru pride med okni zgolj ozek lepljenec, na katerega se pritrdijo okna. Pri večjih kombinacijah špirovci ostanejo, ne zgolj zaradi nosilnosti oz. konstrukcije strehe ampak tudi zaradi zagotavljanja odvodnavanja v primeru močnega dežja.
Vodotesnost pri večjih skupinah zagotovimo s posebnimi kombi obrobami. Te obrobe so narejene prav za vsako kombinacijo po meri, tako da ni kakega rezanja ali upogibanja na samem objektu ampak so že tovarniško izdelane za izbrano kombinacijo.
[attachment=0]115025-01-L.png[/attachment]

Tomaž Pust, strokovnjak podjetja Velux in Domen Pogorevc, arhitekt VELUX Slovenija d.o.o. Ljubljanska 51 a, 1236 TrzinTel: 01 724 68 68 https://www.velux.si

Ali obstajajo zunanja senčila za strešna okna in ali so odporna na sneg in zmrzal? Imam namreč notranje senčilo, ki pa se kljub vsemu poleti zelo močno segreje in seva toploto v že tako topel prostor.