Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje HR Neplodnost – HR Javna tribuna: Policistični jajčniki (PCOS) in metabolno ravnovesje

Javna tribuna: Policistični jajčniki (PCOS) in metabolno ravnovesje

Sindrom policističnih jajčnikov[/url] (PCOS) je pogosto povezan z metabolnim neravnovesjem.
Pogosto se kaže z motnjami menstruacijskega ciklusa, čezmerno poraščenostjo, višjim indeksom telesne mase, izpadanjem las, aknavostjo …
Zaradi redkih ali odsotnih ovulacij je pri ženskah s PCOS zmanjšana tudi možnost zanositve.

Javna tribuna bo potekala v sredo, 27. 5. 2020, ob 11. uri na forumu Starševski čvek. Na vaša vprašanja bodo odgovarjal Dean Gorkič, dr. med.
Vabljeni, da vprašanja zastavite že danes.

Uredništvo Med.Over.Net

Pozdravljeni,
jaz bom svoja vprašanja zastavila kar sedaj,vesela bom v sredo odfovorov. In sicer imam že nekja let PCOS sindrom. Za to jemljem metformin. Menstruacije so se mi vzpostavila,kile pa ravno niso šle dol..(sicer jemljem tudi antipsihotike za shizforenijo)

1.zanima me,če lahko,ker imam shizofrenijo,in sem se zaradi njih zredila,da posledično,ker sme se zredila,je bil to vzrok da nastanejo tudi policistični jajčniki PCSO? da debelost vpliva na nastanek le teh?

2.Kakšna je prognoza,po letih ko jemljejo ženske metformin,da PCOS zgine in se pozdravi? koliko je odstotkov verjetnosti da bo PCOS prisoten celo življenje?

3. imam tudi kožno bolezen hidradenitis suppurativa ,ampak po obrazu vem da imam akne od PCOS in mi gre zelo na živce,nisem več pubertetnik,in včasih me spravi na pol v obup vseskupaj. Ali kaj veste,za akne,pri PCOS ali lahko kaj dermatolog predpiše ali endokrinolog? kaj pa? (če lahko)

hvala

"Življenje in Svoboda"

Neka znana psihologinja je enkrat v neformalni debati povedala, da danes skoraj nobeno zensko ne bi bilo treba operirati in “ji vse ven pobrati”, kot recejo. Da obstaja veliko nacinov zdravljenja in da so operacije zadnji korak.
A to zdaj drzi? Kaksna je politika do tega danes (od pogovora je minilo pribl. 3 leta).

Kaksne oblike zdravljenja so na volje, ce se ti res zgodijo policisticni jajčniki.

In drufo vprašanje, a se ve, zakaj nastajajo in ali bi zenske lahko kaj pripomogle preventivno?

Hvala za vas odgovor.

Ginekolog mi je postavil diagnozo sindrom policističnih jajčnikov. Zanima me kakšne so možnosti zanositve? Ginekolog mi je omenil, da so lahko zapleti, ker si želim družino me je malo strah, kaj če mi ne bo uspelo? Kako se lahko to bolezen zdravi in kakšne težave še lahko povzroči? Obstajajo kakšne nevarnosti?

Ali je PCOS lahko tudi v povezavi z zelo močnimi in dolgotrajnimi menstrualnimi cikli? Stara sem malo čez 50 let in že vrsto let imam težave z vsem, kar je našteto v prispevku. Ali je vsaj kakšen odstotek možnosti, da če začnem z jemanjem vašega produkta, da se moje zdravstveno stanje normalizira?

Pozdravljeni,

stara sem 45 let.

– še vedno imam nečisto kožo na T predelu (brada, nos, obrvi). Nastanejo mi tudi večinoma podkožne akne, kljub temu, da uporabljam gel proti aknam oz. nečisti koži. Prehranjujem se raznoliko. KT ne jemeljem.
Kaj naj storim, da bi koža ne bi bila več mastna na teh predelih?

– je v redu, če imam menstruacijo samo 2 dni, čeprav sem jo v preteklosti imela po 5 dni? Tudi bolj šibka je včasih. Je to znak predmenopavze?

– zanima me, kakšno prehrano svetujete ženskam starim nad 40 let?

Najlepša hvala za odgovore.

Lepo pozdravljeni.

Mene pa zanima, ali lahko diagnozo PCOS povezujemo tudi s prezgodnjo menopavzo?
Ali jemanje Femifert kapsul lahko pozitivno vpliva na prve znake, kot je nihanje razpoloženja?

Vsebuje izdelek naravne sestavine?

Spoštovani,
mene pa zanima, kako sploh ugotovim, da imam PCOS. Moje menstruacije so redne brez KT a zelo šibke, rodila sem že in nikoli težav imela.
So šibke emnstruacije lahko znak česa? Nekoč mi je ena rekla, da bi lahko šlo tudi za kakšno skrito boleen.
Sicer aken in poraščenosti nimam
Hvala.

Ali se policistični jajčniki lahko to pojavi tudi pri najstnicah?

Hvala

Kako prepoznati sindrom policističnih jajčnikov in kdaj se največkrat odkrije? Je to ob rednem pregledu ali ob poskusu zanositve in koliko žensk se okvirno z njim sreča?

Kaj je D-kiro inozitol in kako lahko pomaga pri PCOS? Zakaj je za ženske s PCOS tako pomemben?

Pozdravljeni,

mene pa zanima ali je težja zanositev tudi v primeru umetno oploditve, v kolikor je prisoten sindrom policističnih jajčnikov?

Hvala!

Zdravo,
Stara sem 36 let in zanima me, ali lahko kako drugače, kot z zdravili zdravimo simptome? Recimo z vadbo? Jemljem že cel kup drugih zdravil,pa ne vem, če je dobro, da bi dodala še ene..
Hvala

Ali je mogoce imeti sindrom policisticnih jajcnikov v tako blagi obliki, da se je ne zazna na ultrazvoku, ampak imas zelo bolece menstruacije in ovulacije, tezave s porascenostjo in telesno tezo? Kako lahko ginekolog postavi diagnozo?

Ali se lahko sindrom popolnoma pozdravi? Ali pa se pojavi kasneje, po 30. letu?

Pozdravljeni,

mene pa zanima, če se PCOS lahko odkrije pri rednih obiskih pri ginekologu (z odvzemom brisa), ali je potrebno opraviti prav posebne teste?
V nekaterih navedenih znakih se namreč prepoznam, zdaj pa ne vem, ali so redni obiski pri ginekologu dovolj, da sem lahko brez skrbi.

Zanima me še za tele kapsule Femifert, glede na to, da so samo kot prehransko dopolnilo. Se jih potem lahko jemlje tudi, če drugače nimam posebnih težav oz. ne nameravam zanositi?

Hvala za odgovore

Pozdravljeni,

Začenjamo z današnjo javno tribuno, ki bo za vprašanja, odprta do 12.00 ure.

Dobrodošla so vsa vprašanja in tudi uporabniške osebne izkušnje.

Dean Gorkič, dr. med., bo osvetlil povezavo med PCOS in neodzivnostjo celic na inzulin in odgovoril na vaša vprašanja.

Dr. Gorkič, naši današnji gostje, lepo pozdravljeni.

Vabljeni, da sodelujete!

Uredništvo
Med.Over.Net

Spoštovani,
Tema me je pritegnila, ker sem imela z zanositvijo prvega otroka kar težave. Trajalo je skoraj 1 leto, da nama je uspelo. Pred 3 meseci sva se odločila še za enega otroka, vendar še nisem noseča. Stara sem 32 let. Ginekologinja mi je na zadnjem pregledu, ko sem ji zaupala svoje skrbi glede zanositve, priporočala Femifert. Zaenkrat jemljem samo folno kislino. Ginekologinja mi nikoli ni omenila policističnih jajčnikov … bi bilo vseeno za poskusit?

Spoštovana, hvala za vaše vprašanje.

Antipsihotična zdravila delujejo tako, da spremenijo delovanje možganov in biokemične procese, ki potekajo v njih. Med drugim vplivajo tudi na hormone, ki nadzirajo apetit. Raziskave kažejo, da se še posebej poveča želja po sladkarijah in mastni hrani, posledično lahko zvišajo količino sladkorja in maščob v krvi ter tako povzročijo povečanje telesne teže.
Zaradi kombinacije bolezenskih znakov, ki jih opisujete: PCOS sindrom, neurejen menstruacijski ciklus, povišana telesna teža, akne; vam je verjetno zdravnik predpisal metformin. Kot navajate je vzpostavil vaš menstruacijski ciklus. Dolgoročnih študij jemanja metformina za PCOS ni veliko. Znano je, da se pri ženskah večina pozitivnih učinkov pokaže po 6 mesecih jemanja, pri čemer se menstruacijski cikel uravna pri več kot 40% pacientk, poleg tega metformin zmanjšuje tudi koncentracijo testosterona in telesno težo. Pri vas je na ureditev ciklusa vplival pozitivno, za ureditev telesne teže in zmanjšanju aknavosti pa bi bilo vredno poskusiti s spremembo nekaterih življenjskih navad.
Priporočam redno telesno aktivnost (vsaj 30 min aktivne hoje dnevno), zmanjšanje vnosa kalorij, prehrana naj bo vsekakor polnovredna, izogibajte se predelani hrani,.. Za vzpostavljanje presnovnega ravnovesja lahko preizkusite tudi prehranska dopolnila na osnovi D-kiro inozitola in drugih sestavin, ki povečajo celic na inzulin (Femifert).
Za aknavost in hidradentis suppurativa priporočam posvet pri dermatologu.

Danes je znano, da so duševne in telesne težave tesno prepletene. Zdrvaniki znamo dobro poskrbeti za telesne težave. Svetujem, da morda poskusite tudi šolo hujšanja pod nadzorom psihologa, ki bo morda odkril tudi duševni vzrok prenajedanja in posledično prevelike telesne teže.

Lep pozdrav,

Dean Gorkic dr. med. --------------------------------------------------------------------------------- Sem zdravnik splošne medicine, diplomiral leta 1986 na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Podjetje Dr. Gorkič d.o.o. sem ustanovil leta 1992, kjer sem vodil zasebno splošno ambulanto in sodeloval s številnimi specialisti drugih zdravniških strok. Podjetje sedaj oskrbuje bolnišnice, ZD in zasebnike s specializirano diagnostično in medicinsko opremo ter lekarne in specializirane trgovine z zdravili in medicinskimi pripomočki. Skupaj s sodelavci farmacevti, mikrobiologi, biologi idr. že več kot 25 let skrbimo za vas in vaše zdravje. www.dr-gorkic.si

Spoštovana, hvala za vaše vprašanje.

Prav imate, da sta duša in telo v sozvočju. Zdrav duh v zdravem telesu. Danes je morda premočen poudarek na zdravljenju telesa. Vse več je raziskav, da se ranjena duša boji življenja, pristnih odnosov, bližine. Poleg osnovnih potreb, kot je potreba po hrani – obstoja tudi potreba po bližini. V odtujenem svet veliko ljudi, ki se boji bližine, to bližino nadomešča z vnosom velike količine hrane. Enostavno so zamenjali lakoto po bližini z lakoto po hrani. Tako je možno, da nesrečna duša pokvari delovanje telesa. Lahko bi rekli »bolna duša v bolnem telesu«.
Ob vseh možnostih zdravljenja, ki so danes na voljo za zdravljenje, kirurško zdravljenje ni več eno prvih izbir. Vedno bolj je jasno tudi, da je pri visokem deležu žensk PCOS povezan z metabolnim neravnovesjem, zato danes zdravljenje upošteva tudi presnovno delovanje žensk.
Zato je zdrav življenjski slog prvi korak k izboljšanju stanja PCOS – to je lahko že tudi preventivno. Torej zmerna in redna telesna aktivnost, zmanjšan vnos kalorij, ob debelosti – izguba telesne teže, izogibanje rafiniranim živilom: beli moki, belemu sladkorju; manj predpripravljene procesirane hrane, več polnovrednih živil …
Poleg zgoraj omenjenih ukrepov imajo ginekologi na voljo več zdravil, ki jih izberejo glede na celostno klinično sliko pacientke: hormonsko zdravljenje, antiandrogeni, spodbujevalce ovulacije, antidiabetična zdravila (metformin) in kirurško zdravljenje.
Če sindrom ni močno izražen, lahko metabolno ravnovesje vzpostavimo že s preventivo in prehranskimi dopolnili, je pa potrebno vedeti, da se ravnovesje ne vzpostavi čez noč in je potrebno vztrajati.

Lep pozdrav,

Dean Gorkic dr. med. --------------------------------------------------------------------------------- Sem zdravnik splošne medicine, diplomiral leta 1986 na Medicinski fakulteti v Ljubljani. Podjetje Dr. Gorkič d.o.o. sem ustanovil leta 1992, kjer sem vodil zasebno splošno ambulanto in sodeloval s številnimi specialisti drugih zdravniških strok. Podjetje sedaj oskrbuje bolnišnice, ZD in zasebnike s specializirano diagnostično in medicinsko opremo ter lekarne in specializirane trgovine z zdravili in medicinskimi pripomočki. Skupaj s sodelavci farmacevti, mikrobiologi, biologi idr. že več kot 25 let skrbimo za vas in vaše zdravje. www.dr-gorkic.si

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close