Javna tribuna: Abeceda iskanja zaposlitve
Pozdravljeni,
[list=][/list]1. V kolikor ste opazili, da v vašem profilu ni zaposlitve, je prekvalifikacija vedno dobrodošla. Predlagam, da pregledate več možnosti, predvsem pa kako bi študij prepletli z nadaljnjo kvalifikacijo, ki vam bo koristila in vam bo delo v veselje. Predlagam, da spremljate trende in se nato usmerite v profil, kjer vam ustreza
[list=][/list]2. Kakšno je vaše stališče glede dela preko avtorskih pogodb in statusa samostojnega podjetnika. Predvsem me zanima ali naj se sploh spustim v to te zgodbe, če vsi pravijo, da gre za delo, ki na dolgi rok prinaša samo še več težav in stisk.
Delo preko avtorskih pogodb je za začetek sigurno koristno, saj na tak način pridobite delovne izkušnje. Pogodbe so namenjene projektnemu delu, tako da naj bi šlo za kratkotrajne oblike dela. Preko statusa samostojnega podjetnika, morate opravljati delo za več naročnikov, saj so drugače prisotni elementi delovnega razmerja. S stališča pridobivanja delovnih izkušenj, so te oblike tudi primerne, s tem da bodite pozorni, kako so dogovorite za nadaljnje delo. Nekje lahko tudi projektno delo vodi v zaposlitev. Vendar delodajalci, ki danes iščejo kader in ga ne dobijo, ponujajo že zaposlitev za nedoločen čas. Tako da bi vam svetovala previdnost. Predvsem pa se tudi pozanimajte pri poznanih, ki delajo pri ta istem delodajalcu in boste dobili odgovor ali se je za takega delodajalca primerno odločiti.
[list=][/list]3. Alternativne poti iskanja zaposlitev: urediti si LinkedIN profil in iščite zaposlitev preko linkeidna. Poleg tega pregledujte spletna mesta podjetij in ustanov, kjer si želite delati, velikokrat so objavljena prosta delovna mesta na spletnih straneh. Spremljajte tudi ostala družena omrežja. Hodite na različne dogodke, kjer lahko spoznate potencialnega delodajalca. Javite se za prostovoljno delo, ki vas potem lahko pripelje do zaposlitve. Ter seveda, povprašajte vse, ki jih poznate, če koga poznajo, ki bi vam lahko ponudil zaposlitev. Poleg tega se obrnite na Karierni center Univerze, verjamem, da vam lahko tudi oni pomagajo s katerim izmed napotkov.
[list=][/list]4. Nekateri delodajalci danes tudi že objavljajo plačo. Na našem portalu je plačo možno navesti, vendar se delodajalci sami odločilo ali jo bodo navedli ali ne. V tujini je praksa drugačna, bo pa sigurno v prihodnje plača tudi pri nas še večkrat navedena, sploh pri profilih, katerih manjka.
Morate se zavedati, da se delodajalci sami odločajo, kaj bodo kandidatom pri objavi oglasa odkrili. Vse je zelo tesno povezano s kulturo in zrelostjo podjetja. Delodajalce redno informiramo kaj je primerno, ter kako naj ravnajo pri objavah, tudi to, da je potrebno iskalcem odgovoriti na prispelo prijavo na delo, ter iskalca obvestiti o neizbiri. Tudi v nadalje se bomo trudili in verjamem, da se stvari že izboljšujejo. Resni delodajalci, ponudijo resne zaposlitve s primernim plačilom, vztrajajte, saj je včasih iskanje prve priložnosti dolgotrajnejše, vendar ko najdete delodajalca, ki prepozna vaš potencial, boste zadovoljni in tudi uspešno delovali na svojem področju.
Veliko uspeha vam želimo,
ekipa mojazaposlitev.si
Sin hodi na gimnazijo pa se sprašuje, če bi drugo leto še nadaljeval tam, ker je samo veliko teorije in ko pomisli še na leta študija, nima motivacije.
Kateri poklici se zdaj iščejo?On nima nekih posebnih zanimanj, bi pa rad šel čimprej delat. Rada bi mu pomagala in ga usmerila, da ne bo potem na zavodu spet čakal, da se “mu življenje začne”. Kateri poklici so najbolj iskani?
To je povsem odvisno od razpisa do razpisa. Če se je sam razpis že zaključil seveda lahko pokličete v podjetje in vprašate, če so dobili vašo prijavo. Tako imate tudi možnost povprašati več v zvezi s samim delovnim mestom.
Če se prijavite na razpis preko portala mojazaposlitev.si pa v vsakem primeru dobite potrdilo oz. kopijo prijave v svoj uporabniški račun / ali na mail.
Pozdravljeni,
vsako podjetje ima različen sistem izbire kandidatov. Običajno po opravljenem postopku pridobivanja kandidatov pregledajo prijave, se osredotočijo na kriterije, ki so jim še posebej pomembni in začnejo s postopkom razgovorov. Običajno je več krogov razgovorov, poleg samih ustnih razgovorov, se vse bolj uporabljajo tudi razna testiranja. S testiranji delodajalci običajno ugotovijo, če je nekdo primeren za delo v podjetju ali ne.
Lep pozdrav, ekipa mojazaposlitev.si
To je povsem odvisno od razpisa do razpisa. Če se je sam razpis že zaključil seveda lahko pokličete v podjetje in vprašate, če so dobili vašo prijavo. Tako imate tudi možnost povprašati več v zvezi s samim delovnim mestom.
Če se prijavite na razpis preko portala mojazaposlitev.si pa v vsakem primeru dobite potrdilo oz. kopijo prijave v svoj uporabniški račun / ali na mail.
[/quote]
Koliko časa po zaključku razpisa? Ne bi želela biti nadležna.
Pozdravljeni,
najpomembneje je, da ste na razgovoru takšni kot ste.
Bodite čim bolj sproščeni, tako bo šlo najlažje.
Nekaj preprostih napotkov:
– Pokažite iskreno zanimanje za sogovornika
– Mislite pozitivno
– Pokažite interes in navdušenje nad delovnim mestom
– Na vprašanja odgovarjajte v polnih stavkih
– Sprašujte in se zanimajte
– Na koncu razgovora se zahvalite sogovorniku za njegov čas
Lep pozdrav,
ekipa mojazaposlitev.si.
Na razgovorih sem zelo nesamozavestna in vedno povem manj kot bi dejansko lahko. Imam večletne izkušnje na področju, ki ga opravljam in me veseli, zato se prijavljam tudi striktno le na oglase, ki ustrezajo mojemu profilu. Nikakor pa se ne morem pripraviti do tega, da bi povedala vse kar znam, mogoče malo pohvalila, ker sem preveč skromna. Kaj mi svetujete?
Pozdravljeni,
najpomembneje je, da ste na razgovoru takšni kot ste.
Bodite čim bolj sproščeni, tako bo šlo najlažje.
Nekaj preprostih napotkov:
– Pokažite iskreno zanimanje za sogovornika
– Mislite pozitivno
– Pokažite interes in navdušenje nad delovnim mestom
– Na vprašanja odgovarjajte v polnih stavkih
– Sprašujte in se zanimajte
– Na koncu razgovora se zahvalite sogovorniku za njegov čas
Lep pozdrav,
ekipa mojazaposlitev.si.
[/quote]
Kaj pa če te v resnici ne zanima ta delodajalec in iščem samo zaradi zaposlitve? Naj se pretvarjam ali bom iskren? Delo bom opravil vestno, to ni problem. Se pa ne bom slepil, da je to nek sanjski job, če ni.
Pozdravljeni,
Predlagam, da se temeljito pogovorite, katero delo ga veseli, oziroma v katero smer ga vleče. Menjava šole in usmeritve je smiselna, sploh če se ne vidi v tem kar sedaj dela. Predlagam, da na ZRSZ obiščete Karierno središče: Vaš link
Tu vam bodo postregli s številnimi informacijami.
Trenutno so najbolj iskani profili v gostinstvu in turizmu, tehnični poklici (varilec, zidar, avtomehanik, avtoklepar, električar,…), se pravi vsi tehnični poklici. Potem npr. tudi negovalci, frizerji,…
Poleg tega lahko pri deficitarnih poklicih pridobi tudi štipendijo: Vaš link
Predlagam, da pred odločitvijo pregledate vse možnosti. Obiščete karierno svetovalko in tako pridobite širšo sliko in na podlagi tega potem vaš sin sprejme odločitev, da bo tudi pridobil motivacijo za učenje in kasneje užival pri svojem delu.
Srečno
ekipa mojazaposlitev.si
Sem zaposlena in iščem boljšo službo. Problem pa so razgovori. Večinoma so sredi dneva. In seveda vsaj kako uro stran od moje službe (žal v tem kraju oz regiji, kjer sem sedaj, niti do razgovorov ne pridem). Kar seveda pomeni dopust.
Ali so delodajalci pripravljeni prilagoditi termin razgovorov, da je recimo bolj zgodaj zjturaj ali pa proti koncu službe?
Dvakrat sem že poskusila, ko preprosto nisem dobila dopusta, da bi šla na razgovor. Pa mi niso hoteli prestaviti razgovora.
Vprašanja o otrocih sicer niso dovoljena, ampak v praksi je drugače.
Jaz nimam otrok in jih ne želim imeti, sem pa pod 40, kar bi bilo lahko za delodajalca sumljivo, da bom pa lovila zadnji vlak. Od sedanje delodajalke sem tudi šikanirana, ker preprosto ne mara takih brez otrok.
Kako diplomatsko ne povedat kaka je situacija? Ne bi rada, da ugotovijo, da nimam otrok in da jih ne bom imela. Bi jih prepričal odgovor, da moje družinske zadeve ne bodo vplivale na moje delo (čeprav to ni ravno mogoče reči, ker družina so tudi moji starši in ne morem zagotoviti, da ne bom zaradi njih rabila kaj prosto).
Kaj odgovoriti, če te vprašajo, zakaj želiš zamenjati službo? Če rečeš, da se ne razumeš s sodelavci, da je kolektiv čuden, ali pa da je treba veliko dela opravljati tudi popoldne … dobiš takoj veliko črno piko in čeprav je to res, potem nočeš to omenjati, ker zaradi tega zihr ne boš dobil druge službe.
Pozdravljena,
svetujem vam, da se obrnete na čim več različnih kanalov – oglašujte preko družbenih omrežij, zaposlitvenih portalov, pozanimajte se med svojimi znanci.
Na portalu mojazaposlitev.si je tako, da podjetje najprej opravi registracijo podjetja, potem pa lahko vnese zaposlitveni oglas. Za kakršnekoli dodatne informacije pa nas lahko tudi pokličete na 01 8100 200 in se bomo pogovorili.
Lep pozdrav,
ekipa mojazaposlitev.si