jagode
Lani sem jagode sadila aprila. Kupila sem mesečne , nova sorta ( imena nimam pojma ). Rastle so kot nore, cvetele pa do prve zmrzali ( nedozoreli plodki so zmrznili).
Gnojila sem jih z gnojilom za jagode Plantela ( sem načeloma proti umetnim packarijam ). Že v vrtnariji mi jih je spedenjala za saditev – potrgala stran vse cvetove, ker jih je bilo meni seveda žal in jih sama sigurno ne bi. Posaadila sem jih tudi bolj narazen. Ni ni bilo žal, da sem “ubogala “.
Prvi plodki so bili malce manjši, naslednji pa čudoviti.
Tudi moje zdaj zgledajo suhe. Že pred mrazom lani jeseni, bi jim morala porezat listje in jih pripravit za počitek.
Jaz sem svoje šele zdaj, ko je sneg skopnel in se je zemlja ogrela .
Porezala vse suho stran, razredčila, kjer jih je bilo več ka kupu, okoli pognojila in že lepo poganjajo iz srčike. Letos bom dala še folijo okoli
( zdaj še ni toliko listov ), da probam še to.
.
Sonček, vidiš, meni so pa lani v eni vrtnariji zabičali, da ne smem ničesar potrgati stran – jagode so imele res ogromno listov (pa tudi cvetov) in je rekla, da ne smem ničesar odtrgati…. Zanimivo.
Listi pozimi seveda odmrejo, ampak zdaj bi se že moralo videti, da spet odganjajo. Če je pa res vse čisto rjavo, pa populi. Drugače so pa jagode res super rastlinice, nezahtevne, hitro rastejo, sam jih lahko razmnožuješ, pa še rodijo 🙂