Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Izvidi preiskav

Izvidi preiskav

Že sem pisal o očetu pri 63 letih, ki je imel v začetku maja 2001 diagnosticiran tumor debelega črevesa velikosti 12 x 5 cm. Po operaciji konec maja 2001 je kirurg stanje opisal kot: tumor neresektabilen, na več mestih maligne vegetacije po mezenteriju, narejena sigmostopnija nad nivojem tumorja. Kot sem že napisal, je ocenil, da bo bolezen hitor napredovala in da je to stvar tednov, ne mesecev.
Kljub dvomom zdravnikov smo se odločili za nadaljevanje zdravljenja na OI, kjer je do avgusta dobil 3 cikluse kemoterapije in bil v septembru in oktobru obsevans TD 20 Gy, po 5 Gy 1 x tedensko. V septembru je začel uživati še tablete iz nekih vrst lesnih gob, ki smo jih naročali s Kitajske.
V izvidu UZ z začetka decembra je zapisano: tumor se je zmanjšal na 5 x 2 cm, minimalno proste tekočine med črevesjem. V izvidu radiološke preiskave – CT abdomna z dne 17.12.2001 pa: na nativnih posnetkih vidim predvsem tekočino v pleuralnem prostoru, desno in tudi tekočino ob jetrih, najverjetneje ascites. Prosta tekočina se nakazuje tudi ob vranici in med črevesnimi vijugami. Sama jetra kažejo na nativnih skenih predvsem v zgornjem delu nekoliko spremenjene heterogene denzimetrične vrednosti.
Zanima me predvsem, kaj pomeni prosta tekočina, ki jo opisuje izvid. Kaj je ascites? Naj pripomnim, da so že v septembru opravili poskus verifikacije izliva – tekočine v plevralnem prostoru, vendar malignih celic niso mogli dokazati.
Na izvidu CT-ja iz septembra 2001 pa je zapisano: vidna je manjša količina proste tekočine v zgornjem in spodnjem abdomnu. Lobulirane razmeroma hipodezne spremembe ob lateralnem robu jeter ter nakazano lobulirane razmeroma hipodezne spremembe med vijugami tankega črevesa – najverjetneje peritonealne metastaze. Kaj so peritonealne metastaze, v kateri stadij se glede na njih razvršča bolezen?
Prosim za laiku razumljiv komentar navedenih izvidov in pričakovan opis razvoja bolezni z ozirom na dosedanji potek in izvide?
Že vnaprej hvala vsem, ki boste odgovorili in lep ozdrav!
Sandi

Pozdravljeni,

zanima me kje je mogoče naročiti oz. kupiti tablete iz lesnih gob, ki jih uživajo rakavi bolniki za izboljšanje svojega trenutnega stanja.

Hvala za odgovor,

Valerija

Dragi Sandi!

Primarni (prvotni) tumor se je zmanjšal zaradi učinka obsevalne terapije ter kemoterapije. Vendar pa izsledki preiskav kažejo, da je bolezen napredovala (kar je ugotovil tudi kirurg). Verjetno ste se za nadaljevanje zdravljenja odločili skupaj z očetom, ki je bil za to motiviran, zato njegova bolezen ni tako naglo napredovala, kot je napovedal kirurg.

Ascites je serozna tekočina v peritonealni votlini. To je votlina, v kateri so trebušni organi. To votlino omejuje peritonej ali potrebušnica, nekakšna opna, ki različno prekriva organe, npr. ledvici ležita zunaj nje, ob tankem črevesu pa tvori podvojeno mreno, ki se ji reče peča ali omentum. Vzrok ascitesu je mnogokrat oslabela funkcija jeter. Jetra lahko prizadenejo tudi zasevki in ultrazvok je na jetrih pokazal določene spremembe. Morebitne peritonealne metastaze (se pravi zasevki po peritoneju) govorijo v prid temu, da je bolezen zelo napredovala. O konkretnem razvrščanju bolezniji v stadije pa morate povprašati onkologa, ki očeta zdravi. Veliko odgovorov vam bo dal tudi moj prispevek “Pomembno, staging, grading…” ,kjer si zlasti preberite naslova staging in grading. Najdete pa ga tukaj:

Vedeti morate, da pri vašem očetu ne sme iti za boj na vse ali nič. Pri vašem očetu se bojujte zlasti za to, da mu zmanjšate trpljenje, preprečujete morebitne zasevke v kosti in mu ob morebitnih bolečinah, če bi se pojavile, vsekakor te lajšate z ustreznimi zdravili, ki naj jih po potrebi prilagodi in predpiše zdravnik! Doktrina lajšanja bolečine je danes takšna, da je ni treba trpeti nikomur.

Če težko postavljate vprašanja zdravnikom, ki zdravijo očeta, boste morda nekaj namigov našli tukaj:

Bistvenega pomena je namreč, da ste z boleznijo očeta ustrezno seznanjeni, saj mu lahko na ta način nudite ustrezno čustveno oporo in razumevanje. Sami vidite, da je kirurg hitrost napredovanja bolezni ocenil napačno, zato je zdravniku silno težko govoriti konkretno o časovnem obdobju – po omrežju pa je to seveda popolnoma nemogoče oceniti. Takšne sodbe so neustrezne in podajanje časovno omejenih terminov je mestoma tudi strokovno vprašljivo. Vendar boste morali o resnosti bolezni odkrito spregovoriti z nekom, ki vašega očeta zdravi.

Lepo vas pozdravljam!

Irena

Draga Valerija!
Tablete nam je prinesel stric, ki jih je dobil na službenem potovanju na Kitajskem, natančneje na fakulteti za agronomijo v Šanghaju. Stric je doktor biologije, strokovnjak za lesne gobe. Po nabodilih, ki so priložena tabletam in ki jih je potrdil strokovnjak iz te fakuletet, s katerim smo stopili v stik preko elektronske pošte, bi naj tablete zavirala razvoj malignih tumorjev. Kako so zares učinkovite in ali lahko povzročajo kakšne stranske učinke, tega ne vemo, niti nisem nikjer dobil podatkov o tem. Kar vem, izvira iz tega, kar se odvija z mojim očetom, pri čemer ni mogoče reči, ali je njegovo sedanje zdravstveno stanje posledica uživanja teh tablet ali zdravljenja na onkološkem inštitutu ali česa drugega. Dejstvo je, da se bolezen ne odvija po doslej postavljenih prognozah zdravnikov in da tudi po zadnjem UZ, ki je bil izveden danes, niso odkrili sprememb na drugih organih, kar je glede na obsežnost odkritega tumorja na debelem črevesu za takšno časovno obdobje nenavadno – to je danes izjavila tudi zdravnica, ki je opravila pregled.
Tablete smo po vzpostavitvi stika s to fakulteto naročili po pošti. Ker smo stik vzpostavili preko strica, bom o vaši želji najprej obvestil njega in vas kasneje povezal z njim.
Lep pozdrav Sandi

Pozdravljeni, Valerija!
Glede “gobjih” zdravil za katera ste se zanimali in o katerih sem vam že odgovarjal, vam sporočam da se glede podrobnejših informacij in morebitnega naročila obrnite na dr. Francija Pohlevna na njegov službeni telefon 01 423 11 61 med 7 in 8 uro ali pa na mobi 031 390 393.
Lep pozdrav Sandi

Pozdravljeni, ali kdo zna razloziti za kaj tocno se gre in kaj je potrebno  narediti v nadaljevanju. Spodaj je besedilo in izvida. Hvala. L.p.

Radiološka preiskava: mr zgornjega abdomna z mrcp
V zgornjem in spodnjem delu izrazito atrofičnega 6. jeternega segmenta
je do 7 mm dilatiran žolčni vod – po izgledu gre lahko za dva
dilatirana voda, ki se v smeri proti jetrnemu hilusu združita in je na
tem mestu skupni žolčni vod amputiran. Znotraj voda, predvsem
periferno, so posamezni polnitveni defekti, ki predstvavljajo mulj ter
konkremente (bolj centralno je konkrement velikosti 9×4 mm). Jasnega
vzroka za obstrukcijo voda z nativno preiskavo ne definiram –
posledica holecistektomije ? (aberanten vtok voda za 6. jeterni
segment v duktus cistikus ?), manj verjetno postvnetna sprememba glede
na to, da gre za izolirano najdbo, manj verjetno tudi druga etiologija
(maligna).  V ostalih delih jeter ni videti posebnosti in tudi drugje.

 

New Report

Close