Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija izvid uz

izvid uz

spoštovani!

lepo prosim za vaše mnenje o mojem problemu: aprila mi je ob koilu močno zatekla bezgavka,velika kot jajce. šla sem na urgenco, dobila ospen, ker naj bi se bližala angina. čez par dni se stanje izboljša. 14 dni nazaj pa zopet, le da se mi zdaj oteklina pojavi ob vsakem grižljju, ob pitju ne. orl zdravnica ni bila sigurna ali gre za bezgavko ali zamašeno žlezo slinavko, zato sem danes opravila uz vratu in žlez slinavk:desna submandibularna žleza je nekoliko hipoehogena in hiperemična-znaki sialoadenitisa. desno angularno je vidna povečana bezgavka (2cm) reaktivnega videza. ostale slinavke in ščitnica normalne. zanima me kaj pomeni ta izvid. z njim sem namreč šla nazaj na orl vendar k drugi zdravnici, ki je rekla da to ni nič resnega, da ne bodo nič ukrepali, mene pa to zelo moti saj sploh nimam več volje do hranjenja, ker je občutek zatečenosti res neprijeten. bolečina se mi občasno pojavi tudi navzdol po desni strani vratu. zdravnica mi je svetovala naj jem kaj kislega, kar naj bi pospešilo uplahnelost otekline, ampak meni pa se ravno ob kislih in sladkih stvareh še hitreje pojavi bula, tako da to ni logično, prav tako pa mi je prejšnja zdravnica orl (sedaj na dopustu) strogo odsvetovala kisle stvari…tako da sem čisto zmedena…prav tako mi je ta zdravnica priporočila naj čim hitreje pridem stvari do dna… sedajšnja pa pravi da ne bodo nič ukrepali… upam da nisem bila predolga in nerazumljiva… res lepa hvala za odgovor in prosila bi vas še kako zdravite zamašeno ali vneto žlezo…

vijolica

Spoštovana!

Otekla slinavak, ponavadi podčeljustna, nastane zaradi motnje v odvaljanju nastalie sline skozi izvodilo ( ta je zožen ali zamašen zaradi majnega kamenčka, epitela, otekline …). Pnavadi se stanje čez nekaj časa izboljša. Ker kisle snovi stimulirajo izločanje sline, mi kisle stvari odsvetujemo. Če se stanje ne pozdravi drugače, pride v poštev kirurška odstranitev te žleze ( po ostzranitvi ni posledic – razen brazgotine na koži ).

LP. drIB.

najlepša hvala Vam za odgovor; ste me pomirili!

lep pozdrav!

vijolica

spoštovani!

po 2 mesecih se moje stanje (sialoadenitis) ni nič izboljšalo, oteklina pod čelsustjo se mi pojavlja vsaj 2 na teden po vsakem kakršnemkoli obroku,je zelo nabreklo, kot da bo počilo, notri pa me tudi zbada, ali pa me začne boleti ves del obraza bo ušesa..
na orl mi je trenutno predpisala amoksiklav, ki ga jemljem že 6 dni, imam še 4 dni do konca jemanja.nerodno je, ko pridemna pregled posebne izbokline ni, žleza je le malo povečana, izvodilo pa naj bi bilo rahlo občutljivo.
zato so mi dali napotnico za onkološki inštitut za tankoigelno biopsijo takoj ko se mi oteklina pojavi naj bi šla to opravit. mene pa zanima kako ta punkcija izgleda, je boleča in kaj se s tem ugotovi, če pa že imam diagnozo???
zanima me še, če bo slučajno potreben kirurški poseg in odstranitev žleze, koliko časa to traja, koliko časa se čaka na poseg in ali je to preprost, zapleten poseg?se naredi lokalna anestezija?
za odgovor vam bom res hvaležna, saj me ta žleza strašansko moti in ovira pri hranjenju, tako da sem izgubila že 5 kg ker enostavno ne morem jesti, pa bi rada. sem pa že dovolj suha in me skrbi..
lep pozdrav!

vijolica

Spoštovana!

Tankoigelna biopsija pomeni, da vas z iglo “špiknejo” – kot da dobite injekcijo, in posrkajo nekaj tkiva, pa potem gledajo pod mikroskopom. S tem želijo videti, ali je slinavka spremenjena (ali je vneta, ali je drugačne bolno spremejena…). To se ne dela vedno, predvsem če je diagnoza jasna. Poseg za odstranitev traja približno eno uro, dela se pod narkozo, koliko se čaka pa vam lahko povejo natančno na polikliniki, kjer se naroča za operacijo.

LP drIB.

Pozdravljeni!

Po jemanju Amoksiklava že en mesec ne opažam več izbokline pod čeljustjo, čutim le neko nelagodje, ki ga na drugi strani ni… kot da se v žlezi še vedno nekaj dogaja. Pred 5 dnevi pa me je začelo močno zbadati v predelu žleze, čudno pa je to, da me je zelo bolela tudi ista stran celega vratu in navzgor in navzad proti ušesu-podobno kot če bi imela vnet sluhovod.
Šla sem na orl pregled in ugotovili so, da nisem prehlajena: bobniča sta cela, siva z odsevom, sluznica nosu lividna, tonzili med loki, epifarinks prazen, sluznica žrela pordela, grobo granulirana, glasilki bp., pordel in edematozen interarij prostor, na vratu drobne bezgavke, sluh: -w-, +r+ Diagnoza: Gastroezofagealna refluksna bolezen brez ezofagitisa
Dobila sem Ultop za 6 tedensko kuro.
Meni se čudno zdi to, da me žrelo ali želodec prav nič ne bolita, zbada me v predelu submandibularne žleze slinavke in do ušesa, pa cel vrat.
Ultop jemljem 3 dni pa ni še prav nič bolje… zanima me vaše mnenje;je diagnoza res ustrezna glede na znake bolezni in ali res ni nič v povezavi z mojimi prejšnjimi težavami z žlezo?
Prosila sem , če bi me dali na tankoigelno biopsijo, da tekočino pregledajo, pa so rekli, da nima smisla…mene pa skrbi, kaj se mi tam notri kuha…
Lepo Vas prosim za Vaše mnenje in se Vam zahvaljujem!!

Lep pozdrav!

vijolica

Spoštovana!
Po vašem dopisovanju z dr. B vidim, da imate preobleme v ORL področju, ki se vlečejo že kar nekaj časa.
Naša naloga tukaj na Med Over Netu je včasih nehvaležna, saj ne vemo za razloge, na podlagi katerih se naši kolegi v ambulantah odločajo za svoje ukrepanje. Njihove odločitve so prav gotovo tehtnejše od naših saj so vas pregledali in dodatno spraševali in imajo o vaših težavah zato bolj objektivno predstavo.
Ne bi vam rad ponujal neke dodatne teoretične razlage zakaj ta ali oni ukrep ali zdravilo..
Če imate težave še vedno,imate možnost za kontrolni pregled – izkoristite jo in mislim, da se bo tako tudi vse uredilo.
Lp, dr. IF

New Report

Close